Annons

Omvärldsoron stoppar inte gröna vågen

Foto:Most Photos

Det är dags igen! För femte året i rad genomför Di, tillsammans med Aktuell hållbarhet och Lunds universitet, den stora Hållbara bolag-undersökningen.

Världen är osäker. Geopolitisk oro, energikris och en svensk ekonomi som tyngs av kraftigt inflation och annalkande lågkonjunktur. Det är alla faktorer som många fruktar ska bromsa upp eller till och med stjälpa näringslivets gröna omställning.

Än så länge märks dock inga sådana effekter hos Stockholmsbörsens bolag, visar undersökningen. Tvärtom har de resurser svenska bolag lägger på sitt hållbarhetsarbete ökat stadigt sedan starten 2018.

Några siffror som särskilt stuckit ut i årets kartläggning är:

- Andelen bolag med vetenskapsbaserade klimatmål har ökat från 10 till 30 procent.

- Drygt hälften av bolagen utvärderar sina chefer utifrån icke-finansiella prestationsmått relaterade till hållbarhet, en ökning från knappt 5 procent 2018.

- Sju av tio bolag har eller håller på att införa incitamentsprogram kopplade till hållbarhet.

Men det är bara en bråkdel av de slutsatser vi kan dra av årets kartläggning. Under de kommande månaderna kommer vi att djupdyka i fler delar av undersökningen, så håll utkik i Dagens industri!

I stället för att som tidigare år rangordna bolagen efter hur väl de presterar väljer vi i år att låta resultaten från undersökningen stå i fokus. Varför? Därför att det är dags! Till skillnad från 2018, då vi inledde undersökningen, är hållbarhet inte längre något ett bolag förtjänar en klapp på ryggen för att de engagerar sig i utan en helt självklar del av det strategiska arbetet. Det handlar om att vinna - eller försvinna.

Trevlig läsning!

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera