Under onsdagen presenterade EU sin RePower EU-plan som går ut på att fasa ut köp av rysk naturgas senast 2027. I det höjs målet för förnybar energi från 40 procent till 45 procent i EU:s energimix till 2030. Omställningen beräknas kräva investeringar i ny infrastruktur på 210 miljarder euro till 2027. Bland annat vill kommissionen lägga 30 miljarder euro på elnätet.
Investeringarna ska finansieras genom lån och bidrag. En del av summan, 20 miljarder euro, vill kommissionen dock få in från det europeiska utsläppsrättshandelsystemet ETS, vilket skulle innebära att det säljs fler utsläppsrätter än planerat.
Planen går dock går stick i stäv med det förslag som EU-parlamentets miljöutskott röstade igenom bara dagen innan om en skärpning av EU:s system för utsläppsrätter. Förslaget, som under gårdagen beskrevs som ”historiskt”, har nu fått en rejäl törn.
Jytte Guteland, som har förhandlat förslaget i miljöutskottet för EU-parlamentets socialdemokrater är inte positiv till dagens besked.
”Finansiering genom utsläppshandelssystemet är fel väg att gå. Kommissionen skulle ha hittat andra lösningar. Det blir att ena handen inte gör samma sak som den andra”, säger hon.
I miljöutskottets revision av ETS beslutades det bland annat att plocka bort ett stort antal utsläppsrätter från marknaden samt tidigarelägga utfasningen av gratis utsläppsrätter till vissa industrier som flyget. Men det förslaget, precis som kommissionens, kommer att behöva röstas igenom i parlamentet för att träda i kraft.
”Jag tycker att kommissionen borde ta tillbaka sitt förslag och göra ett omtag. Det kan få effekten att priserna på utsläppsrätter går ned på ett sätt som inte är bra för systemet och för omställningen”, säger Jytte Guteland.
Lägre priser på utsläppsrätter skulle kunna innebära att det blir svårare för exempelvis fossilfria drivmedel att priskonkurrera. Det skulle också kunna innebära att det blir svårare att nå EU:s mål på 55 procent mindre växthusgasutsläpp till 2030.
”Det låter som att man vill skruva på en kran man tycker är enklare att politiskt få igenom. Men man har glömt att utsläppshandelssystemet måste fungera långsiktigt.”
Jytte Guteland tror inte att kommissionens förslag kommer att gå igenom parlamentet helt intakt.
”Kommissionen kan inte styra det här ensamt. Det kommer behöva strömlinjeformas med den gröna given och omställningen.”
Andra åtgärder i RePower EU-paketet var bland annat att solcellskapaciteten ska fördubblas och att solpaneler ska bli obligatoriska på nya byggnader. Satsningar på vätgas och biometan ska också göras.
Kommissionen vill även snabba på tillståndsprocesserna för stora projekt inom förnybar energi. Målet är att korta dem till ett år från nuvarande sex till nio år.