Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Ökat intresse för basinkomst – Sverige sticker ut

Basinkomst eller medborgarlön, som kan vara en pusselbit i omställningen till en hållbar utveckling, har nu börjat debatteras i hela världen sedan coronapandemin förändrat den politiska och ekonomiska spelplanen. 

Foto:Henrik Montgomery/TT

Det säger Simon Birnbaum, docent vid Södertörns högskola och forskare vid Institutet för framtidsstudier, till Aktuell Hållbarhet. 

I en ny bok analyserar han och andra forskare aktuella basinkomst-experiment i Finland och Nederländerna. En av slutsatserna i boken är att positiva resultat från experiment inte är någon garanti för ett genomförande. 

I Finland publicerades i våras resultatet av en tvåårig studie. Simon Birnbaum konstaterar att synen på basinkomst skiljer sig åt mellan Sverige och Finland. I Finland har frågan varit etablerad i mainstreamdebatt och det har funnits seriösa och fullt finansierade förslag. Det kan delvis ha att göra med hur diskussionen har förts.

”I Finland kretsar diskussionen mycket kring basinkomst som ett instrument för att främja sysselsättning, få bort olika typer av fattigdomsfällor, olika problematiska incitament, olika typer av hinder för aktivitet och arbete. Medan i Sverige kanske frågan mer förknippats med det motsatta, det har funnits debattörer som har drivit medborgarlön som en väg att förverkliga någon slags ”rätt till lättja” och den typen av idéer”, säger Simon Birnbaum till Aktuell Hållbarhet.

Undersökningar visar enligt honom också att européerna är övervägande positiva till basinkomst – utom i Sverige som sticker ut med en övervägande negativ befolkning.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?