1515
Annons

Öhmans hållbara favoriter i verkstadssektorn

Ett ökat pris på koldioxidutsläpp och fler och tuffare regleringar kommer slå mot verkstadsbolagens lönsamhet. Det menar Öhman Fonder som i en ny rapport pekar ut sina favoriter i sektorn. 

Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

Fondbolaget Öhman har i en ny rapport analyserat de hållbarhetsrisker som bolag inom verkstadssektorn är utsatta för.

”Det här hjälper oss att hitta de bolagen vi tror på”, säger Fredric Nyström, chef för ansvarsfulla investeringar på Öhman Fonder. 

Fondbolagets slutsats är att morgondagens vinnare i sektorn är bolagen som arbetar aktivt med hållbarhetsfrågor, har tydliga klimatmål, är resurseffektiva och lyckas ställa om verksamheten utan att kostnaderna skenar. 

Fredric Nyström pekar på att det finns ett samband mellan bolagens innovationsgrad och hållbarhetsarbete.

”Hållbarhet handlar mycket om innovation, att tänka framåt. Bolag som insett att man måste jobba så är ju de bolag som lägger mycket resurser på att vara långsiktiga i hela sin verksamhet”, säger han.

Öhman Fonder lyfter i rapporten fram att bolagen bör använda vetenskapligt baserade klimatmål, vilket få bolag gör i dag. Det innebär att bolagen ska minska sina koldioxidutsläpp i absoluta tal vilket är ett måste för att uppfylla målen i Paris-avtalet.

”Läser man bolagens rapporter får man intrycket att utsläppen minskar, men de redovisar ofta i relativa termer, inte absoluta tal. Om försäljningen ökar mer än utsläppen ser det bra ut, men utvecklingen går åt fel håll. Vi vill se mer absoluta mål”, säger Fredric Nyström. 

Ett bolag som satt upp ett vetenskapligt baserat klimatmål är ABB ABB +0,84% Dagens utveckling . Det är också ett av de fyra verkstadsbolag som Öhman valt att investera i. De andra är Epiroc EPI B -0,12% Dagens utveckling , Ingersoll-Rand och Volvo. 

Volvo och Epiroc platsar då bolagen har hög grad av innovation, Ingersoll-Rand har satt vetenskapligt baserade klimatmål och ABB:s produkter och tjänster vinner också på en ökad elektrifiering.

Det finns en oro för att coronapandemin och dess ekonomiska effekter har pausat eller tryckt tillbaka bolagens hållbarhetsarbete. Men Fredric Nyström tror inte att intresset för hållbarhet kommer minska framöver.  

”Bolagen har investerat så mycket i detta, inte minst renommé”, säger han och tillägger:

”Vårt och andras investerares tryck kommer inte heller minska.”

Världens tredje största pensionsfond fortsätter att satsa på kol

Sydkoreas nationella pensionsfond ser över en ny kolpolicy. Ett förslag som övervägs är att sälja av bolag som får mer än hälften av sina intäkter från kolverksamhet. En nivå som väcker stark kritik, rapporterar Bloomberg.  

Genrebild.
Genrebild.Foto:Malin Palmqvist

Fonden, som förvaltar tillgångar värderade till över 7.000 miljarder kronor och uppskattas vara världens tredje största pensionsfond, lovade i fjol att sälja av innehaven inom de smutsigaste fossila bränslena. Det landade i april i ett förslag från ett konsultbolag att införa ett förbud mot investeringar i bolag med intäkter från kolkrafts- eller kolgruvsverksamhet som antingen överstiger 30 eller 50 procent. 

Vilken gränsnivå det blir är inte bestämt än, men oavsett ligger de på en betydligt lägre nivå än vad som vanligtvis införs när stora fonder genomför liknande policyförändringar.

”De negativa konsekvenserna av att den nationella pensionsfonden misslyckas med att göra klimatmedvetna investeringar kommer bli enorm”, säger Kim Sung-Ju, tidigare ordförande i fondbolaget och oppositionspolitiker i Sydkorea, till Bloomberg. 

Den nationella pensionsfonden är Sydkoreas största institutionella investerare. Skulle fonden välja den lägre gränsnivån innebär det att 10 miljarder i tillgångar skulle behöva säljas av. Samtidigt behålls tillgångar kopplade till kol som är värda runt 30 miljarder kronor fram till 2030.

Kol är den största energikällan i Sydkorea, strax före naturgas och kärnkraft. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera