ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

OECD efterfrågar internationell standard för påverkansinvesteringar

Påverkansinvesteringar – som syftar till att förbättra sociala och miljömässiga aspekter – måste definieras tydligare med mätbara resultat, enligt en ny rapport från OECD.

Så kallade påverkansinvesteringar, som syftar till att förbättra sociala och miljömässiga aspekter samtidigt som de ger en finansiell avkastning, vore mer effektiva om de var tydligare definierade med mätbara resultat. Det hävdar OECD i en ny rapport om påverkansinvesteringar för FN:s globala utvecklingsmål.

”Utmaningen ligger i att definiera och mäta påverkan. Olika länder, offentliga och privata aktörer använder olika måttstockar för att mäta olika element. För att minska risken för ’impact washing’ har offentliga aktörer ett ansvar att sätta standarder och säkerställa att dessa följs”, säger Jorge Moreira da Silva, chef för utvecklingssamarbeten på OECD, i en kommentar.

OECD pekar på att påverkansinvesteringar är nödvändiga för att kapital ska mobiliseras mot de globala utvecklingsmålen och efterfrågar därför internationella standarder för att samla in data och mäta effekten av påverkansinvesteringar. 

OECD menar också att regeringar behöver göra mer för att förbättra finansiella och regulatoriska incitament för påverkansinvesteringar, samtidigt som det krävs legala strukturer för att marknaden ska fungera.

Rapporten visar att de flesta påverkansinvesteringar hittills har riktats mot områden där det är enklare att nå en finansiell avkastning såsom finansiella tjänster, energi och fastigheter. Detta eftersom det ännu finns en uppfattning om att det finns en motsättning mellan social påverkan och finansiell avkastning.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies