1515
Annons

Ödesmöte skärper målen - företag ska styras hårdare

I år fattar FN beslut om ett nytt globalt ramverk för biologisk mångfald - något som kan få effekter även för det svenska näringslivet, menar Naturvårdsverkets förhandlare Johan Abenius.

Foto:Most Photos

Hösten 2020 skulle världens länder ha fattat beslut om ett nytt globalt ramverk för biologisk mångfald med mål för perioden 2021–2030. Som bekant kom en pandemi i vägen för det mesta och mötet har skjutits upp i omgångar, men kommer nu att äga rum i Kunming i Kina i oktober i år. 

Och det är mycket som står på spel. 

”Redan för tio år sedan sa man att det var ett oroande läge. Det var det också, men läget är än mer akut nu. När vi tittar på de utvärderingar som gjorts från föregående tioårsperiod ser man att de nationella målen som sattes inte var tillräckligt ambitiösa – och att man inte ens nådde de mål som ändå hade satts.”

Det säger Johan Abenius, handläggare och förhandlare inom biologisk mångfald på Naturvårdsverket och en av dem som kommer att delta i den svenska delegationen under mötet i Kunming. 

Johan Abenius, handläggare och förhandlare inom biologisk mångfald på Naturvårdsverket.
Johan Abenius, handläggare och förhandlare inom biologisk mångfald på Naturvårdsverket.

Några av de mål som antogs 2010 rör en hållbar produktion och konsumtion, uthålligt fiske, uthålligt jord-, skogs- och vattenbruk, stopp mot utrotning och skydd av natur.

Enligt Johan Abenius deklarerar en majoritet av länderna nu att det behövs minst lika höga mål som förra gången. En knäckfråga handlar om hur stater ska rapportera, en annan om hur företag ska uppmuntras till frivilliga åtaganden samt om hur resurser ska mobiliseras och pengar fördelas för olika åtgärder. Ytterligare en central fråga sätter fokus på vikten av att sätta kvantifierbara mål som går att enas om och är möjliga att följa upp på ett ambitiöst sätt. 

”I analyser av den tidigare perioden har man identifierat genomförandet som den svaga punkten. Ett skäl till det handlar just om att vi behöver kunna följa upp arbetet löpande under perioden. För det behöver vi bättre och mer mätbara mål”, säger Johan Abenius.

Prenumerera på nyhetsbrevet Hållbart näringsliv här 

Sveriges delegation deltar i Kunming som del i EU:s förhandlingsgrupp, men en viktig fråga för de svenska förhandlarna rör hur naturens resurser ska kunna nyttjas på ett hållbart sätt.

”Det har varit en käpphäst för oss under lång tid. Något vi trycker på är också att hela samhället ska vara med och nå målen.”

Om avtalet faller ut som Sverige vill se det – hur kommer svenskt näringsliv att märka det?
”Redan nu finns en förväntan på företag att de ska jobba med biologisk mångfald. Min förhoppning är att vi får en tydligare målstyrning. Det är svårt att bli mer konkret än så i det här skedet eftersom förhandlingarna inte kommit så långt ännu”, säger Johan Abenius. 

Matsvinnsbolaget vill musta dina äpplen i höst

Rscued slår ihop sig med Ica och lokala idrottsföreningar runt om i landet för att ta hand om överblivna trädgårdsäpplen. Det innebär nya terränger för matsvinnsbolaget som fått fart på tillväxten igen.  

Rscued är mest kända för sina smoothies och juicer. Bolaget gör även chips, jord och rödbetshummus.
Rscued är mest kända för sina smoothies och juicer. Bolaget gör även chips, jord och rödbetshummus.Foto:Nathalie Blixt

Initiativet provades redan under förra året men kommer att skalas upp i år. På 13 orter i Göteborg, Stockholm och Skåne kommer trädgårdsägare kunna registrera sig på Rscueds app för att få äppelträdens överblivna frukter hämtade under hösten.

”Jag har funderat länge över hur man kan ta hand om privatpersoners äpplen. Det är hundratusentals ton som ruttnar bort varje höst. Så jag ringde Ica-stiftelsen med idén och de kopplade ihop mig med organisationen Städa Sverige som engagerar ungdomar och föreningar med att samla skräp. Det var så det började”, säger Rscueds vd Truls Christenson.

Trädgårdsägare kan även välja att själva lämna in äpplena. Annars är det de lokala idrottsföreningarna kopplade till Städa Sverige som kommer att sköta insamlingen. Föreningarna kommer att få in 20.000 kronor för fyra halvdagars arbete från den lokala Ica-butiken och Ica Stiftelsen samt 1 krona per kilo äpplen från Rscued. Insamlingen sker varannan söndag med start 21 augusti.

Läs mer: Produktutveckling i raketfart – tillväxtmaskinen täljer guld på matsvinnet 

Målsättningen är att samla in minst 15 ton äpplen i höst som Rscued sedan mustar och säljer i Ica-butiken på den orten där de plockades. 

”Det är svårt att förutse hur mycket vi kommer att få in. Vi sätter 15-20 ton som en basnivå men det kan bli mycket mer”, säger Truls Christenson som vill att det ska bli ett område som växer till nästa år.

”Var det än finns en Ica-butik och en idrottsförening kan vi göra det här. Nu fokuserar vi på de 13 orterna som finns men vi tar emot intresseanmälningar till nästa år.”

Både användandet av en app och att samla in frukt från privatpersoner är nya områden för Rscued som hade ett hack i tillväxtkurvan i fjol. Efter att ha ökat omsättningen med nära 500 procent mellan 2017 och 2020, då bolaget slutade upp med 24 miljoner kronor, var det knappt någon tillväxt i fjol. Men i år har det börjat röra på sig igen och Rscued är på väg mot en omsättning på 35 Mkr.

”Efter en knackig start i januari och februari har vi haft ett fantastiskt halvår. Vi vet att vi kan vara lönsamma men vi satsar på att bygga en grund för fortsatt expansion med nya lokaler, maskiner och en ny fabrik. Fokus ligger fortsatt på Sverige men nästa år börjar vi planera för en utlandsexpansion”, säger Truls Christenson.

Prenumerera på Hållbart näringslivs nyhetsbrev 

Följ oss på Twitter 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera