Hösten 2020 skulle världens länder ha fattat beslut om ett nytt globalt ramverk för biologisk mångfald med mål för perioden 2021–2030. Som bekant kom en pandemi i vägen för det mesta och mötet har skjutits upp i omgångar, men kommer nu att äga rum i Kunming i Kina i oktober i år.
Och det är mycket som står på spel.
”Redan för tio år sedan sa man att det var ett oroande läge. Det var det också, men läget är än mer akut nu. När vi tittar på de utvärderingar som gjorts från föregående tioårsperiod ser man att de nationella målen som sattes inte var tillräckligt ambitiösa – och att man inte ens nådde de mål som ändå hade satts.”
Det säger Johan Abenius, handläggare och förhandlare inom biologisk mångfald på Naturvårdsverket och en av dem som kommer att delta i den svenska delegationen under mötet i Kunming.

Några av de mål som antogs 2010 rör en hållbar produktion och konsumtion, uthålligt fiske, uthålligt jord-, skogs- och vattenbruk, stopp mot utrotning och skydd av natur.
Enligt Johan Abenius deklarerar en majoritet av länderna nu att det behövs minst lika höga mål som förra gången. En knäckfråga handlar om hur stater ska rapportera, en annan om hur företag ska uppmuntras till frivilliga åtaganden samt om hur resurser ska mobiliseras och pengar fördelas för olika åtgärder. Ytterligare en central fråga sätter fokus på vikten av att sätta kvantifierbara mål som går att enas om och är möjliga att följa upp på ett ambitiöst sätt.
”I analyser av den tidigare perioden har man identifierat genomförandet som den svaga punkten. Ett skäl till det handlar just om att vi behöver kunna följa upp arbetet löpande under perioden. För det behöver vi bättre och mer mätbara mål”, säger Johan Abenius.
Prenumerera på nyhetsbrevet Hållbart näringsliv här
Sveriges delegation deltar i Kunming som del i EU:s förhandlingsgrupp, men en viktig fråga för de svenska förhandlarna rör hur naturens resurser ska kunna nyttjas på ett hållbart sätt.
”Det har varit en käpphäst för oss under lång tid. Något vi trycker på är också att hela samhället ska vara med och nå målen.”
Om avtalet faller ut som Sverige vill se det – hur kommer svenskt näringsliv att märka det?
”Redan nu finns en förväntan på företag att de ska jobba med biologisk mångfald. Min förhoppning är att vi får en tydligare målstyrning. Det är svårt att bli mer konkret än så i det här skedet eftersom förhandlingarna inte kommit så långt ännu”, säger Johan Abenius.