1515

Oatly-investeraren på jakt efter nästa börsraket

Havredryck och plantbaserat kött har blivit vardagsmat för många. Men vilka nya bolag och tekniker har vad som krävs för att omdana det globala matsystemet? Med börsnoteringen av havresuccén Oatly på meritlistan letar investeringsbolaget Gullspång Re:food efter nästa raket.

Livsmedelsveteranen och investeraren Peter Odemark.
Livsmedelsveteranen och investeraren Peter Odemark.Foto:Joey Abrait
Foto:Richard B. Levine

En av vårens mest uppmärksammade börsnoteringar var den av Oatly, som i maj gjorde sin debut på Nasdaq och sällade sig till Beyond Meat och andra av de senaste årens börssuccéer på temat hållbar mat. 

Bland Oatlys tidiga investerare finns Gullspång Invest, vars ägande värderas till 3,7 miljarder kronor på USA-börsen, samtidigt som bolaget sålde aktier för 165 Mkr vid noteringen.

Under våren skapade investeringsbolaget en egen gren dedikerad till investeringar i framtidens matsystem: Gullspång Re:food. En av de personer som kommer att leda arbetet inom Gullspång med att hitta ett nytt Oatly är investeraren Peter Odemark, en veteran inom livsmedelssektorn med bakgrund som vd, och ordförande inom bland annat Danone och Nomad Foods, ägare till bland annat ärtjätten Findus. 

”Det finns en rad sätt att ta sig an utmaningen med matens hållbarhetsavtryck. Minskat matsvinn, övergång från animaliska till plantbaserade proteiner och fetter samt ett mer hållbart jordbruk är några av de mest centrala”, säger Peter Odemark.

Foto:Joey Abrait

Livsmedelssektorns påverkan på klimat och miljö har hamnat alltmer i fokus de senaste åren. En ny studie publicerad i Nature Food uppskattar att den globala livsmedelssektorn stod för omkring en tredjedel av de globala utsläppen av växthusgaser. Samtidigt visar studier att hela 30 procent av den mat som produceras globalt slängs, eller inte tas till vara.

”Vi har identifierat fyra områden: alternativa protein- och fettkällor, regenerativt jordbruk, cirkularitet och nyttigare mat, som vi tror har störst potential. Där kan duktiga entreprenörer, ny teknologi och rätt allokerat kapital bidra till att lösa de utmaningar som finns”, säger Peter Odemark.

I mars gjorde det nya investeringsbolaget sin första investering, i e-handlaren Matsmart. Sedan dess har man investerat i ytterligare fyra bolag, senast Planted, en schweizisk producent av vegetariskt kycklingsubstitut.

Man har också varit med och grundat den EU-stödda fonden Food sparks, som drivs av investeringsbolaget Peak Bridge och fokuserar på såddinvesteringar i europeiska foodtech-bolag.

Peter Odemark har en lång karriär inom livsmedelsbranschen bakom sig, ”ända sedan jag var 12 år gammal och sålde min första glass på stranden”. Han säger sig se ett tydligt skifte som är på väg att ske. 

”Drivkrafterna är ny teknik och innovativa bolag med stark marknadsföring, som Oatly och Beyond meat, tillsammans med att fler konsumenter blivit medvetna om matens påverkan och väljer alternativ som är bättre för planeten och vår hälsa. Det skapar nya affärsmöjligheter där vi som investerare vill bidra med långsiktigt kapital”, säger han.

Men även om havredryck och plantbaserat kött har blivit vardagsmat för många ligger många nya produktkategorier fortfarande på ett tidigt stadium. Gullspång Re:food har nyligen investerat i det amerikanska bolaget Mission Barns, som utvecklar olika matfetter genom att odla fettceller i näringslösning i laboratoriemiljö. 

Är labbodlat kött eller vegobaserat framtiden?
”Jag tror att det finns utrymme för båda. Vegobaserat har funnits kommersiellt i ganska många år, men tillväxten är fortfarande hög. Labbodlade produkter har inte fullskaligt kommersialiserats ännu så där är det svårt att göra prognoser. Däremot tror vi starkt på att ett bolag som Mission Barns förtjänstfullt kan ersätta visst vegetabiliskt fett i produkter”, säger Peter Odemark.
Prenumerera på nyhetsbrevet Hållbart näringsliv här

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?