ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Oatly anger klimatpåverkan på alla produkter

  • Klimatavtrycket syns i en bubbla på förpackningen. Till höger Oatlys hållbarhetschef Carina Tollmar.

Oatly börjar skriva vilken klimatpåverkan deras produkter har på förpackningarna. Syftet är att hjälpa konsumenten till ett hållbart val och att öka transparensen inom livsmedelsindustrin.

Med start i slutet av mars ska Oatly tydliggöra hur stor klimatpåverkan deras produkter har. Klimatavtrycket, mätt i koldioxidekvivalenter, inkluderar hela värdekedjan.

”För oss är det viktigt att berätta vilken påverkan maten har. Att inkludera hela kedjan är viktigt eftersom stor del av utsläppen sker under primärproduktionen på gården, men även i fabrik och under transport”, säger Carina Tollmar, hållbarhetschef på Oatly. 

Livsmedelsföretaget är enligt egen utsago först i Sverige med att märka samtliga produkter. Beräkningarna av varornas klimatpåverkan bygger på publicerad forskning och görs av foodtech-företaget Carbon Cloud. Flera av forskarna är eller har varit verksamma på Chalmers i Göteborg. 

Carina Tollmar hoppas att initiativet ska driva fler företag till samma åtgärder.

”Vi vill bidra till ett ökat intresse så att fler producenter märker sina produkter. Så länge bara vi gör det har konsumenterna ingenting att jämföra med.”

Sverige är först ut med CO2-märkta förpackningar från Oatly. Framåt ska konsumenterna i Storbritannien, Finland, Tyskland och Nederländerna få motsvarande information. 

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies