ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Nytt visselblåsarskydd i EU avgörs i dag

  • Foto: Sven-Erik Svensson

EU-parlamentet genomför på tisdagen en slutomröstning om nya regler för att skydda visselblåsare. Enligt förslaget ska alla typer av straffåtgärder mot visselblåsare från arbetsgivare förbjudas.

Den nya lagen om säkerhet från visselblåsare har drivits fram efter initiativ från den gröna gruppen i parlamentet tillsammans med fackförbund och frivilligorganisationer. Något som är ovanligt då de flesta lagförslag läggs av kommissionen.

Den gröna gruppen har arbetat för att lagstifta om fria rapporteringskanaler, anonymitetsskydd, skydd mot repressalier och omvänd bevisbörda, att den rättsliga grunden också innefattar arbetsmiljö, hälsa och säkerhet samt att även medhjälpare till rapportering skyddas, så som fackliga representanter och kollegor. 

Den enda frågan där de gröna inte kom hela vägen var den om helt fria rapporteringskanaler. Där blev det istället så att en visselblåsare i första hand ska rapportera internt eller till berörd myndighet. Om det därefter inte händer något, eller om visselblåsaren misstänker att bevis kan förstöras, öppnas möjligheten att rapportera direkt till media.

Dagens omröstning är en slutomröstning där trepartssamtalen mellan parlamentet, kommissionen och ministerrådet redan är genomförda. Mycket tyder på att lagförslaget får en majoritet och därmed blir lag.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer