ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Nytt värmerekord i brandhärjat Australien

  • Omfattande skogsbränder har drabbat Australien. Foto: Queensland Fire and Emergency Services/TT

För andra dagen i rad har ett nytt värmerekord satts i Australien.

Samtidigt rasar omkring hundra terrängbränder och en veckas nödläge har utlysts i den australiska delstaten New South Wales rapporterar ABC News.

I onsdags sattes för andra dagen i rad ett nytt värmerekord i Australien. Snittet för dagens toppnoteringar nådde 41,9 grader – vilket är en hel grad högre än toppnoteringen i tisdags, 40,9 grader.

Under torsdagen förutspås temperaturer på upp till 45 grader på flera ställen i delstaten.

”Det största orosmomentet under de närmaste dagarna är oförutsägbarheten, med extrema vindförhållanden och extremt höga temperaturer”, säger New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian.

Det är andra gången sedan årets skogsbrandsperiod började som nödläge utlyses i delstaten. Nödläget innebär att räddningstjänsten får extra befogenheter.

Räddningstjänsten, genom chefen Shane Fitzsimmons, får bland annat avgöra hur statliga resurser ska fördelas, stänga vägar, tvångsevakuera människor och ta över privata fastigheter om det bedöms vara nödvändigt under räddningsinsatser.

Enligt Fitzsimmons arbetar omkring 2 000 brandmän i delstaten med ytterligare 500 beredda att rycka ut.

”Även om i dag kommer att bli en mycket dålig dag, en farlig dag i New South Wales, är prognosen att lördagen blir ännu värre”, säger Fitzsimmons vid en presskonferens.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer