Nytt värmerekord i brandhärjat Australien

För andra dagen i rad har ett nytt värmerekord satts i Australien.

Omfattande skogsbränder har drabbat Australien.
Omfattande skogsbränder har drabbat Australien.Foto:Queensland Fire and Emergency Services/TT

Samtidigt rasar omkring hundra terrängbränder och en veckas nödläge har utlysts i den australiska delstaten New South Wales rapporterar ABC News.

I onsdags sattes för andra dagen i rad ett nytt värmerekord i Australien. Snittet för dagens toppnoteringar nådde 41,9 grader – vilket är en hel grad högre än toppnoteringen i tisdags, 40,9 grader.

Under torsdagen förutspås temperaturer på upp till 45 grader på flera ställen i delstaten.

”Det största orosmomentet under de närmaste dagarna är oförutsägbarheten, med extrema vindförhållanden och extremt höga temperaturer”, säger New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian.

Det är andra gången sedan årets skogsbrandsperiod började som nödläge utlyses i delstaten. Nödläget innebär att räddningstjänsten får extra befogenheter.

Räddningstjänsten, genom chefen Shane Fitzsimmons, får bland annat avgöra hur statliga resurser ska fördelas, stänga vägar, tvångsevakuera människor och ta över privata fastigheter om det bedöms vara nödvändigt under räddningsinsatser.

Enligt Fitzsimmons arbetar omkring 2 000 brandmän i delstaten med ytterligare 500 beredda att rycka ut.

”Även om i dag kommer att bli en mycket dålig dag, en farlig dag i New South Wales, är prognosen att lördagen blir ännu värre”, säger Fitzsimmons vid en presskonferens.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?