ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Nytt samarbete ska hjälpa företag mäta hållbarhet

  • Foto: Colourbox

Value Balancing Alliance, VBA, är namnet på en ny ideell organisation som verkar för att ändra synen på företags sociala påverkan när det gäller olika typer av kapital. Målet är att skapa en ny standard för att mäta och redovisa de olika värden som företag bidrar med till samhället – sociala, mänskliga, ekonomiska samt miljövärden. 

Organisationen grundades i juni av åtta internationella bolag, däribland BASF, Deutsche Bank, Novartis och Philip Morris. Den stöds av bland annat Deloitte, KPMG, PwC och OECD.

Ett av de åtta medgrundande bolagen är mjukvaruföretaget SAP som nu vill hjälpa företag att mäta hållbarhet och social påverkan.

”Under de tio år som vi arbetat med hållbarhet på SAP har vi hela tiden hållit fast vid tanken att sociala, miljömässiga och ekonomiska resultat hänger samman. Att vara en del av VBA gör att vi kan arbeta med likasinnade företag för att skapa förändring över hela världen”, säger Daniel Schmid, chef för hållbarhetsarbete på SAP i en kommentar.

Value Balancing Alliance vill förändra hur företag mäter och värderar sin samhällspåverkan, beroenden i värdekedjan och finansiella effekter på företagets värdering. Det handlar bland annat om att standardisera beräkningar, säkerställa jämförbarhet mellan metoder och skapa ett pilotprojekt för ledningsredovisning. 

Vidare vill VBA öka öppenheten i affärsbeslut och värdeförändringar. Organisationen vill också arbeta med externa organ för att utveckla och utöka hållbarhetsredovisning. Slutligen vill VBA ändra prioriteten från att maximera vinst till att optimera värdeskapande.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer