Nytt samarbete ska hjälpa företag mäta hållbarhet

Value Balancing Alliance, VBA, är namnet på en ny ideell organisation som verkar för att ändra synen på företags sociala påverkan när det gäller olika typer av kapital. Målet är att skapa en ny standard för att mäta och redovisa de olika värden som företag bidrar med till samhället – sociala, mänskliga, ekonomiska samt miljövärden. 

Foto:Colourbox

Organisationen grundades i juni av åtta internationella bolag, däribland BASF, Deutsche Bank, Novartis och Philip Morris. Den stöds av bland annat Deloitte, KPMG, PwC och OECD.

Ett av de åtta medgrundande bolagen är mjukvaruföretaget SAP som nu vill hjälpa företag att mäta hållbarhet och social påverkan.

”Under de tio år som vi arbetat med hållbarhet på SAP har vi hela tiden hållit fast vid tanken att sociala, miljömässiga och ekonomiska resultat hänger samman. Att vara en del av VBA gör att vi kan arbeta med likasinnade företag för att skapa förändring över hela världen”, säger Daniel Schmid, chef för hållbarhetsarbete på SAP i en kommentar.

Value Balancing Alliance vill förändra hur företag mäter och värderar sin samhällspåverkan, beroenden i värdekedjan och finansiella effekter på företagets värdering. Det handlar bland annat om att standardisera beräkningar, säkerställa jämförbarhet mellan metoder och skapa ett pilotprojekt för ledningsredovisning. 

Vidare vill VBA öka öppenheten i affärsbeslut och värdeförändringar. Organisationen vill också arbeta med externa organ för att utveckla och utöka hållbarhetsredovisning. Slutligen vill VBA ändra prioriteten från att maximera vinst till att optimera värdeskapande.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?