1515
Annons

Nytt nyhetsbrev stärker Di:s impactbevakning

Gröna unicorns har de senaste åren producerats på rad i Sverige. Nu stärker vi bevakningen ytterligare om svenska impactbolag och investeringar, genom lanseringen av nyhetsbrevet Di Impact.

Northvolt, Karma, Oatly och Polarium är bolag i den nya svenska impact-vågen.
Northvolt, Karma, Oatly och Polarium är bolag i den nya svenska impact-vågen.

Northvolt, OX2, Oatly och nu Polarium. De senaste åren har Sverige producerat en rad så kallade ”climate tech unicorns”, gröna bolag med miljardvärdering.

Under samma period har vi på Di skalat upp vår rapportering om såväl klimat som tech och innovation. Nu stärker vi bevakningen ytterligare, genom lanseringen av nyhetsbrevet Di Impact. 

Vilka är de hetaste svenska bolagen inom klimat och hållbarhet och hur kan ny teknik bidra till samhällets gröna omställning? Det är några av de frågor vi kommer att behandla. 

Att sektorn är het råder det ingen tvekan om. Under 2021 gick hela 51 procent av de svenska riskkapitalinvesteringarna till så kallade impactbolag, det vill säga bolag vars verksamhet kan sägas bidra till ökad social eller miljömässig hållbarhet.

Läs mer: Kapitalet strömmar till gröna enhörningar

Att kalla det en explosion är ingen överdrift. Under en tioårsperiod har investeringarna ökat med över 6.700 procent, enligt en årlig genomgång från Cleantech Scandinavia. 

De riktigt stora pengarna just nu går till bolag inom förnybar energi, energilagring och energieffektivisering, vilket knappast är förvånande. Ökad elektrifiering och övergången till förnybar energi belastar de europeiska elnäten hårt och EU:s färska åtgärdspaket ”Repower EU”, med syfte att fasa ut rysk gas, bygger på ökad energieffektivisering och nya energikällor.

Energi är dock bara ett av många områden inom svensk så kallad climate tech. Tillverkning och industri, exempelvis grönt stål, livsmedel och hållbara transporter är andra sektorer som just nu lockar investerare. 

Men än är slaget inte vunnet. Brist på stöd från politiskt håll och svårigheter att finansiera uppskalningen av ofta hårdvarutung teknik upplevs som problem av många bolag i sektorn. 

För världens rika länder att nå nettonoll-utsläpp 2050 krävs inte bara en förändrad inställning inom politik och näringsliv utan också en revolution då det kommer till nya tekniklösningar, och det vill vi på Di vara med och belysa. 

 


Kunglig glans på impact-konferens

I dag samlas en rad svenska företagsledare i den brittiska huvudstaden, där Svenska Handelskammaren i London står som arrangör för en stor konferens på tema impact och hållbarhet.

Peter Sandberg är vd för Svenska handelskammaren i London.
Peter Sandberg är vd för Svenska handelskammaren i London.Foto:Jonas Eng

Impactkonferensen arrangeras årligen av Svenska Handelskammaren i London för att koppla ihop investerare, företagsledare, akademiker och politiker och samla de 'största tänkarna' kring grön återhämtning.

På årets agenda står alltifrån flygindustrins transformation och klimatneutral mobilitet till cirkulär handel, fossilfritt stål och en hållbar finanssektor. Bland talarna finns en rad tunga namn. Förutom utbildningsminister Anna Ekström (S) kommer bland annat Vattenfalls vd Anna Borg, SAS vd Anko van der Werff och SSAB:s vd Martin Lindqvist tala på konferensen.

Syftet är att i förlängningen hitta lösningar på vår tids stora frågor, genom inspirationsföreläsningar från nästa generations entreprenörer och företag som lyckats förändra sin verksamhet eller vänt upp och ner på sin affärsmodell.

”Vi lanserade konferensen förra året i kölvattnet av COP26 då vi såg en stor möjlighet till utbyte mellan svenska och brittiska aktörer, både inom näringsliv, politik och akademi. För att vi skall lyckas med en grön omställning krävs det dels samarbete men också kunskapsöverföring mellan sektorer, aktörer och över gränser. Just inom hållbarhetsområdet finns det mycket utrymme för utbyte av lärdomar och erfarenheter och Sverige har mycket att erbjuda. I slutändan är vi ju en representant för svenskt näringsliv.”, säger Peter Sandberg, vd för Svenska handelskammaren i London.

Vad kan den globala hållbarhetstrenden innebära för svensk export?

”Det är ingen hemlighet att Sverige och svenska företag i många avseenden ligger i framkant när det gäller hållbarhetsarbete. Vi ser stor efterfrågan på svenska lösningar i Storbritannien, och man har ambitiösa planer från brittiskt håll. Till exempel ställer Storbritannien nu om till grön värme och har förbjudit gasuppvärmning av nybyggda hus från och med 2025. Här finns det utmärkta möjligheter för svenska bolag att ta plats. Utvecklingen går fort nu, så det gäller att visa framfötterna. Sverige har ett starkt varumärke på hållbarhetsfronten, och det skall vi lyfta till vår bästa förmåga.”, säger Peter Sandberg.

Sammanlagt deltar drygt 350 personer från såväl Sverige som Storbritannien under fredagen, som avslutas med en kunglig middag för att ”fira århundraden av vänskap och handel mellan Sverige och Storbritannien”. Huruvida någon representant från det brittiska kungahuset kommer delta är däremot oklart.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?