Northvolt, OX2, Oatly och nu Polarium. De senaste åren har Sverige producerat en rad så kallade ”climate tech unicorns”, gröna bolag med miljardvärdering.
Under samma period har vi på Di skalat upp vår rapportering om såväl klimat som tech och innovation. Nu stärker vi bevakningen ytterligare, genom lanseringen av nyhetsbrevet Di Impact.
Vilka är de hetaste svenska bolagen inom klimat och hållbarhet och hur kan ny teknik bidra till samhällets gröna omställning? Det är några av de frågor vi kommer att behandla.
Att sektorn är het råder det ingen tvekan om. Under 2021 gick hela 51 procent av de svenska riskkapitalinvesteringarna till så kallade impactbolag, det vill säga bolag vars verksamhet kan sägas bidra till ökad social eller miljömässig hållbarhet.
Läs mer: Kapitalet strömmar till gröna enhörningar
Att kalla det en explosion är ingen överdrift. Under en tioårsperiod har investeringarna ökat med över 6.700 procent, enligt en årlig genomgång från Cleantech Scandinavia.
De riktigt stora pengarna just nu går till bolag inom förnybar energi, energilagring och energieffektivisering, vilket knappast är förvånande. Ökad elektrifiering och övergången till förnybar energi belastar de europeiska elnäten hårt och EU:s färska åtgärdspaket ”Repower EU”, med syfte att fasa ut rysk gas, bygger på ökad energieffektivisering och nya energikällor.
Energi är dock bara ett av många områden inom svensk så kallad climate tech. Tillverkning och industri, exempelvis grönt stål, livsmedel och hållbara transporter är andra sektorer som just nu lockar investerare.
Men än är slaget inte vunnet. Brist på stöd från politiskt håll och svårigheter att finansiera uppskalningen av ofta hårdvarutung teknik upplevs som problem av många bolag i sektorn.
För världens rika länder att nå nettonoll-utsläpp 2050 krävs inte bara en förändrad inställning inom politik och näringsliv utan också en revolution då det kommer till nya tekniklösningar, och det vill vi på Di vara med och belysa.