Annons

Nytt FN-center öppnar i Sverige: ”Kan göra stor skillnad”

Ett 30-tal idéer har kvalificerat sig för första steget i det affärsutvecklingsprogram som FN nu drar igång vid ett nystartat globalt innovationscenter i Lund. I slutändan ska en handfull kandidater väljas ut till ett ettårigt inkubatorprogram, där idéerna matchas med behov inom FN-systemet och i olika länder för att kunna förverkligas.

Sarah Emond är chef för FN-organet UNOPS globala innovationscenter i Lund.
Sarah Emond är chef för FN-organet UNOPS globala innovationscenter i Lund.Foto:Ingemar D Kristiansen
Sarah Emond är chef för FN-organet UNOPS globala innovationscenter i Lund och jobbar med att hitta lösningar som bidrar till att nå de 17 hållbara utvecklings målen i Agenda 2030.
Sarah Emond är chef för FN-organet UNOPS globala innovationscenter i Lund och jobbar med att hitta lösningar som bidrar till att nå de 17 hållbara utvecklings målen i Agenda 2030.Foto:Pressbild UNOPS

Lösningar inriktade på förnyelsebar energi dominerar bland de 28 idéer som FN-organet UNOPS globala innovationscenter i Lund har valt ut bland ett par hundra bidrag som kommit in från 72 länder. Bakom bidragen står allt från studenter till erfarna företagare.

”Sverige hade flest ansökningar och är mest representerat bland de 28, men idéerna kommer även från länder som Kamerun, Argentina, Nepal, Finland, Schweiz och USA”, säger Sarah Emond, ansvarig för FN-centret som håller till i forskningsparken Ideon i Lund.

Invigningen av centret skedde i höstas under ledning av näringsminister Ibrahim Baylan och Grete Faremo, chef för UNOPS (United Nations Office for Project Services).

Centret i Lund är det andra av totalt 15-20 globala innovationscenter som UNOPS planerar att öppna runt om i världen.

Etableringen sker med 5,5 miljoner kronor från innovationsmyndigheten Vinnova. Dessutom bidrar Sverige med 16 miljoner ur biståndsbudgeten för att finansiera spridningen av modellen internationellt.

”Målet är att kunna förverkliga banbrytande idéer som kan göra stor skillnad”, säger Sarah Emond.

Uppdraget för UNOPS globala innovationscenter är att hitta och stötta utvecklingen av innovativa lösningar inom ramen för de 17 hållbara utvecklingsmålen i FN:s Agenda 2030, som täcker allt från svält- och fattigdomsbekämpning till klimatarbete, stadsutveckling och ökad jämställdhet.

Läs mer: FN startar innovationscenter i Sverige – ska lösa globala problem 

Arbetet sker bland annat genom globala utlysningar där bidrag tävlar om en plats i UNOPS företagsinkubatorer under ett års tid eller genom att lösningen testas ute i verkligheten tillsammans med UNOPS.

Den första utlysningen från centret i Lund handlade om att ta fram lösningar på motståndskraftig infrastruktur med koppling till klimatförändringarna.

Innan coronapandemin slog till var planen att samla de utvalda bidragen till en träff under våren, där de skulle möta olika experter. En jury med representanter från bland andra Sony och Ideon skulle utse vinnarna av platser i inkubatorprogrammet.

”Nu jobbar vi istället med de här 28 virtuellt och har haft en kickoff, där de fått presentera sig för varandra. Kollegor från UNOPS runt om i världen har berättat om behoven som finns där ute och gett exempel på projekt och samarbeten de kört och som kan vara inspirerande”, säger Sarah Emond.

De tävlande erbjuds också en nätbaserad kurs om entreprenörskap och hållbarhet, framtagen i samarbete med kända universitet som MIT, Cambridge och Oxford.

”Det blir något som de här personerna kan använda både i arbetet de jobbar med nu och i sina entreprenörskarriärer framåt. Dessutom har vi enskilda möten med dem för att förstå var de är och vad de har för behov framåt, så att vi kan hjälpa dem att få skjuts på sina idéer på bästa sätt.”

Tanken är att inte bara den handfull bidrag som går vidare till själva inkubatorprogrammet ska få hjälp av UNOPS, utan också vissa av de övriga tävlande – och även andra som hör av sig i framtiden.

Därför kommer UNOPS-centret i Lund också bygga upp ett nätverk där både privata och offentliga aktörer kan mötas och dela med sig av sina kunskaper.

”Någon har tillgång till lab, andra en 3D-printer eller rådgivning. På så sätt kan vi plocka ihop vad de här idéerna behöver för att bli så starka som möjligt. Sony är till exempel redan inne med en summa pengar och resurser och under hösten lanserar vi en medlemsmodell där fler kan vara med och ta del av behoven som finns ute i världen.”

Målet är att få fram lösningar som är intressanta att köpa in för så väl FN-systemet som enskilda länder och andra aktörer på den globala marknaden.

Centret i Lund kommer att ha särskilt fokus på innovationer som bygger på avancerad teknisk forskning, så kallad ”deep tech”, samt jämställdhet. Det kommer att samarbeta med både forskningsparker i Sverige och UNOPS övriga innovationscenter i världen.

Nästa globala innovationscenter har redan börjat etableras i Kobe i Japan. Där genomförs fram till månadsskiftet en motsvarande utlysning i jakt på idéer från hela världen. Även i det fallet är Sony involverat från start.

Fler center är också på gång, enligt Sarah Emond.

”Det är minst sju länder som har finansiering och lokaler klara, så det handlar mer om att formalisera samarbetet – men med covid har fokus legat på annat. Varje center kommer att ha olika områden som de är inriktade på.”

Läs mer: FN värvar Tetra Pak-chef till innovationscentret i Lund 

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?