ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Nytt center för hållbarhet inom artificiell intelligens

  • AI Sustainability Centre har ambitionen att bli en internationell auktoritet.

I dag lanserades AI Sustainability Centre i Stockholm. Det handlar om en sammanslutning av företag, akademier och myndigheter som vill placera den snabba utvecklingen och kommersialiseringen av artificiell intelligens i ett etiskt och hållbart sammanhang.

I centrets programförklaring slås fast att den snabba datatekniska utvecklingen och ett allt mer uppkopplat samhälle ger fördelar som påverkar allas dagliga liv. Samtidigt som den växande användningen av personuppgifter och AI-system innebär etiska risker som är svåra att förutsäga.

"Oavsiktliga effekter av den här utvecklingen, som missbruk av data som kan leda till intrång i integritet, data och algoritmer som kan leda till diskriminering, falska nyheter och syntetiska medier, kan inte lösas av ett företag eller en enda regering. Istället måste vi skapa en förändring tillsammans", säger Anna Felländer till Aktuell Hållbarhet.

Tillsammans med Elaine Weidman Grunewald är Anna Felländer grundare av centret.

AI Sustainability Centre har ambitionen att bli en internationell auktoritet, men startar sin verksamhet i Norden. 

Bland partners som är med från början finns Atomico, Bonnier, Cirio, Microsoft och Telia Company. Initiativet har också välkomnats av universitet och högskolor som KTH, Karolinska Institutet, Lund, Umeå och Linköpings universitet samt offentliga myndigheter som Skatteverket. Parterna förenas kring en uppfattning att samarbete är bättre än att försöka navigera i denna nya värld på egen hand. Det nya centret kommer att ha sin bas i Stockholm.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer