ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Nytt bottenrekord: I dag tar jordens resurser slut

  • Foto: TT

I dag, måndagen den 29 juli, har mänskligheten förbrukat årets budget av förnybara resurser – och tar nu av kapitalet.

”Företagen måste ta ansvar för den miljöpåverkan de har både i Sverige och i andra länder”, säger Lovisa Hagberg, senior policyrådgivare vid WWF. 

Liksom varje år infaller det som kallas för ”Overshoot day” tidigare och tidigare i kalendern. I år hinner vi inte längre än till 29 juli innan vi börjar leva över våra tillgångar. 

Det innebär att vår ökade resursanvändning flyttat den så symboliskt viktiga dagen från december till juli sedan 1970-talets början.

Nya siffror från nätverket Global Footprint Network visar att vi globalt lever som om vi hade 1,7 planeter till vårt förfogande. Skulle alla leva som vi gör i Sverige skulle det krävas 4 jordklot. 

”Läget är väldigt allvarligt. Det är nu vi börjar tulla på kapitalet i stället för att leva på räntan. Det kanske inte syns så mycket i vår vardag, men våra fotavtryck sätts alltid någonstans i ekosystem runt om i världen”, säger Lovisa Hagberg, senior policyrådgivare vid WWF. 

Overshoot Day för EU:s 28 medlemsländer inträffade i år den 10 maj i år – och i Sverige redan den 3 april. I dag bor hela 86 procent av världens invånare i länder med ett alltför högt ekologiskt fotavtryck, enligt Global Footprint Network. 

Priset mänskligheten får betala består bland mycket annat av accelererande klimatförändringar och en förlust av biologisk mångfald. 

”Ekosystemen förlorar nödvändiga funktioner som är viktiga även för oss människor. Deras förmåga att ge oss det vi behöver minskar.”

Ska världen ha en chans att klara uppsatta klimatmål måste utsläppen halveras varje decennium. Det är ett exempel på ett område där svenskt näringsliv inte tar sitt ansvar.

Enligt en färsk undersökning från Hagainitiativet har bara 9 av 50 bolag mål som ligger i linje med vetenskapen.  

”Företagen måste ta ansvar för den miljöpåverkan de har både i Sverige och i andra länder. Ett exempel är att ställa om resursanvändningen och gå över till cirkulära lösningar. Det är bråttom att vända kurvorna”, säger Lovisa Hagberg. 

Men inte bara näringslivet har ett ansvar, påpekar hon: 

”För att få till stora förändringar måste strukturerna som styr våra beslut i vardagen förändras. Beslutsfattarna har ett stort ansvar. Och även vad enskilda individer gör är viktigt.”

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer