1515
Annons

Nytt bottenrekord: I dag tar jordens resurser slut

I dag, måndagen den 29 juli, har mänskligheten förbrukat årets budget av förnybara resurser – och tar nu av kapitalet.

”Företagen måste ta ansvar för den miljöpåverkan de har både i Sverige och i andra länder”, säger Lovisa Hagberg, senior policyrådgivare vid WWF. 

Foto:TT

Liksom varje år infaller det som kallas för ”Overshoot day” tidigare och tidigare i kalendern. I år hinner vi inte längre än till 29 juli innan vi börjar leva över våra tillgångar. 

Det innebär att vår ökade resursanvändning flyttat den så symboliskt viktiga dagen från december till juli sedan 1970-talets början.

Nya siffror från nätverket Global Footprint Network visar att vi globalt lever som om vi hade 1,7 planeter till vårt förfogande. Skulle alla leva som vi gör i Sverige skulle det krävas 4 jordklot. 

”Läget är väldigt allvarligt. Det är nu vi börjar tulla på kapitalet i stället för att leva på räntan. Det kanske inte syns så mycket i vår vardag, men våra fotavtryck sätts alltid någonstans i ekosystem runt om i världen”, säger Lovisa Hagberg, senior policyrådgivare vid WWF. 

Overshoot Day för EU:s 28 medlemsländer inträffade i år den 10 maj i år – och i Sverige redan den 3 april. I dag bor hela 86 procent av världens invånare i länder med ett alltför högt ekologiskt fotavtryck, enligt Global Footprint Network. 

Priset mänskligheten får betala består bland mycket annat av accelererande klimatförändringar och en förlust av biologisk mångfald. 

”Ekosystemen förlorar nödvändiga funktioner som är viktiga även för oss människor. Deras förmåga att ge oss det vi behöver minskar.”

Ska världen ha en chans att klara uppsatta klimatmål måste utsläppen halveras varje decennium. Det är ett exempel på ett område där svenskt näringsliv inte tar sitt ansvar.

Enligt en färsk undersökning från Hagainitiativet har bara 9 av 50 bolag mål som ligger i linje med vetenskapen.  

”Företagen måste ta ansvar för den miljöpåverkan de har både i Sverige och i andra länder. Ett exempel är att ställa om resursanvändningen och gå över till cirkulära lösningar. Det är bråttom att vända kurvorna”, säger Lovisa Hagberg. 

Men inte bara näringslivet har ett ansvar, påpekar hon: 

”För att få till stora förändringar måste strukturerna som styr våra beslut i vardagen förändras. Beslutsfattarna har ett stort ansvar. Och även vad enskilda individer gör är viktigt.”

 


Innehåll från EKNAnnons

Så ska svenska RFID-bolaget mångdubbla omsättningen

RFID-bolaget 4E Antenna är i början av sin exportresa. Just nu gör de sin första stora leverans till Italien, och går allt som det ska kommer omsättningen att mångdubblas nästa år. Men det kostar att växa – därför har de vänt sig till EKN, Exportkreditnämnden.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt

RFID-taggar är radiobaserade streckkoder som kan ersätta vanliga streckkoder. Taggarna är väldigt lätta att läsa av – det kan göras från cirka tio meters avstånd – och detta har öppnat för en mängd nya möjligheter inom lika många branscher.

– Tänk bara vad det gör för butiksinventeringar. Med RFID-taggar som prislappar i en butik kan du göra en hel inventering bara genom att gå in på lagret och svepa i luften med en läsare, säger Lars Granbom, vd på bolaget 4E Antenna som tillverkar en av RFID-taggarnas huvudkomponenter, antennerna.

Från giftigt till giftfritt

RFID är en växande bransch. Enligt Lars Granbom tillverkades det cirka 20 miljarder RFID-taggar 2021, och den siffran stiger med drygt 20 procent per år. Men det finns hållbarhetsproblem i den konventionella produktionen.

– Ser vi till antennerna så är de gjorda av plast- och aluminiumlager som lamineras ihop. I den konventionella tillverkningen etsas aluminium sedan bort från antennen. Det är ett slöseri med aluminium och det skapar en giftig avfallssörja som måste tas om hand.

4E Antenna har patenterat en tillverkningsprocess där antennerna görs av papper i stället för plast. Dessutom behöver man inte etsa bort aluminium i tillverkningen.

– I vår process används 70–80 procent mindre aluminium än vanligt. Vi blir helt av med plasten, vi använder inga giftiga etsningskemikalier och vi skapar inget giftigt avfall. Dessutom innebär vår process ett 60 procent lägre koldioxidavtryck än dagens konventionella tillverkning, säger Lars Granbom.

”Affärskritiskt stöd”

Affärsidén är att bygga och sälja de maskiner som producerar dessa miljövänliga RFID-antenner. 4E Antenna är mitt i sin första leverans; en maskin har beställts av ett italienskt dotterbolag till ett av världens största etikett-tillverkare. Varje maskin är dock en stor beställning för 4E Antenna, och under tillverkningsprocessen har det varit mycket viktigt att ha ordentligt med rörelsekapital genom banklån.

– Vår bank ansökte då om en rörelsekreditgaranti från EKN – och den garantin gjorde att EKN täckte en stor del av bankens risk. Det gjorde det så klart lättare för banken att säga ja, förklarar Lars Granbom.

Går allt som planerat så kommer den italienska kunden också att beställa fler enheter under året, och det kommer att ställa ännu högre krav på kassaflödet.

– Det är otroligt spännande men lika kostsamt att växa så snabbt. Stödet vi har fått från vår bank och EKN har varit affärskritiskt för oss. Förhoppningsvis kommer vi att ha skäl att vända oss till EKN igen redan i vår, säger Lars Granbom.

Läs mer om hur du kan få hjälp med att finansiera din exportsatsning

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?