Annons

Nytt bottenrekord: I dag tar jordens resurser slut

I dag, måndagen den 29 juli, har mänskligheten förbrukat årets budget av förnybara resurser – och tar nu av kapitalet.

”Företagen måste ta ansvar för den miljöpåverkan de har både i Sverige och i andra länder”, säger Lovisa Hagberg, senior policyrådgivare vid WWF. 

Foto:TT

Liksom varje år infaller det som kallas för ”Overshoot day” tidigare och tidigare i kalendern. I år hinner vi inte längre än till 29 juli innan vi börjar leva över våra tillgångar. 

Det innebär att vår ökade resursanvändning flyttat den så symboliskt viktiga dagen från december till juli sedan 1970-talets början.

Nya siffror från nätverket Global Footprint Network visar att vi globalt lever som om vi hade 1,7 planeter till vårt förfogande. Skulle alla leva som vi gör i Sverige skulle det krävas 4 jordklot. 

”Läget är väldigt allvarligt. Det är nu vi börjar tulla på kapitalet i stället för att leva på räntan. Det kanske inte syns så mycket i vår vardag, men våra fotavtryck sätts alltid någonstans i ekosystem runt om i världen”, säger Lovisa Hagberg, senior policyrådgivare vid WWF. 

Overshoot Day för EU:s 28 medlemsländer inträffade i år den 10 maj i år – och i Sverige redan den 3 april. I dag bor hela 86 procent av världens invånare i länder med ett alltför högt ekologiskt fotavtryck, enligt Global Footprint Network. 

Priset mänskligheten får betala består bland mycket annat av accelererande klimatförändringar och en förlust av biologisk mångfald. 

”Ekosystemen förlorar nödvändiga funktioner som är viktiga även för oss människor. Deras förmåga att ge oss det vi behöver minskar.”

Ska världen ha en chans att klara uppsatta klimatmål måste utsläppen halveras varje decennium. Det är ett exempel på ett område där svenskt näringsliv inte tar sitt ansvar.

Enligt en färsk undersökning från Hagainitiativet har bara 9 av 50 bolag mål som ligger i linje med vetenskapen.  

”Företagen måste ta ansvar för den miljöpåverkan de har både i Sverige och i andra länder. Ett exempel är att ställa om resursanvändningen och gå över till cirkulära lösningar. Det är bråttom att vända kurvorna”, säger Lovisa Hagberg. 

Men inte bara näringslivet har ett ansvar, påpekar hon: 

”För att få till stora förändringar måste strukturerna som styr våra beslut i vardagen förändras. Beslutsfattarna har ett stort ansvar. Och även vad enskilda individer gör är viktigt.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Visiba CareAnnons

Digitala vårdmöten är här för att stanna

Med hjälp av AI-teknik guidar Visiba Cares tjänst Red Robin patienter och vårdpersonal. 
Med hjälp av AI-teknik guidar Visiba Cares tjänst Red Robin patienter och vårdpersonal. 

Behovet och användandet av digitala lösningar inom vården har ökat drastiskt under coronapandemin. Dessa lösningar kommer fortsätta att nyttjas även efter krisen, menar Peter Tyreholt, produktchef på Visiba Care, och pekar på mer patienttid för vårdgivaren som en av många fördelar. 

Efter coronavirusets utbrott har vården tagit stor plats i debatter och på nyhetssidor. Vårdpersonal är hårt belastad och vård som inte är kopplad till pandemin har skjutits upp. 

- Det kommer inte bli en tydlig avslutning på covid-19 i Sverige inom förutsebar tid, utan vi kommer förmodligen behöva leva med pandemin länge. Samtidigt finns det ett stort behov att börja beta av den vård som blivit uppskjuten. Då är digitala lösningar ett viktigt stöd för att kunna hantera en längre period av en pandemi och samtidigt få den övriga verksamheten att fungera, säger Peter Tyreholt, produktchef på Visiba Care.

Dramatisk ökning av digitala vårdmöten under coronakrisen

Visiba Care grundades 2014 och har sedan dess gett vården möjlighet att möta patienter digitalt, antingen via videosamtal eller chatt beroende på ärende. Behovet av digitala vårdmöten har skjutit i höjden under rådande kris – sedan 11 mars har volymen av digitala möten per dag ökat med 660 procent. 

- Vi har haft en del att göra, milt uttryck. Många av våra befintliga kunder har varit oerhört flexibla i sina arbetssätt och flera av dem ställde om på dagen, säger Peter Tyreholt. 

EXTERN LÄNK: Så funkar Visiba Cares lösning  

Lätt för vårdorganisationer att anpassa sitt vårdutbud med plattformen

Bolaget riktar sig främst till stora vårdorganisationer – som regioner, kommuner eller större privata vårdgivare – till vilka de levererar en skalbar digital plattform under organisationens eget varumärke där de kan öppna en eller flera digitala mottagningar och anpassa sina erbjudanden. Detta har många också gjort under våren. Peter Tyreholt berättar:

- Ett exempel är vårdcentralerna Bra Liv, som är Jönköpings primärvård. De har flera gånger konfigurerat sina vårderbjudanden för att anpassa sig efter händelseutvecklingen av viruset, till exempel att patienter med luftvägssymtom först tas emot digitalt och nu senast för att hantera det utökade uppdraget runt provtagning.

EXTERN LÄNK: Läs hur Visiba Care med hjälp av AI-teknik guidar patienter till rätt plats i vårdkedjan

Peter Tyreholt tror inte att svensk sjukvård kommer att återgå till det normala när väl pandemin har lagt sig. Undersökningar visar exempelvis att både patienter och vårdutövare ställer sig positiva till digitala möten efter att ha provat dem.

- Det har också pratats länge om att flytta point of care, alltså var du behandlas, så nära hemmet som möjligt. Detta kommer nu att öka kraftigt eftersom det blivit tydligare än kanske någonsin att centrala samlingsplatser är sårbara när något är smittosamt, säger han och avslutar:

- Digitalisering erbjuder helt nya sätt att organisera vården och den möjliggör att man kan automatisera många processer, vilket frigör livsviktig tid som vårdgivarna kan lägga på sina patienter istället. 

Fakta Visiba Care
Visiba Care lanserades 2014 och är idag Nordens ledande plattform för digitala vårdbesök. Plattformen används av över hälften av Sveriges regioner, på över 1 500 mottagningar och inom en stor bredd av vårdverksamheter, både inom hemsjukvård, primärvård och specialistvård. Visiba Care har stor erfarenhet av att hjälpa vårdgivare att komma igång och framgångsrikt införa digitala vårdmöten.
Läs mer på www.visibacare.com 

Mer från Visiba Care

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visiba Care och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?