1515
Annons

Nytt acceleratorprogram ska stötta svensk cleantech

Acceleratorn Sting startar programmet Accelerate Climate Action, för att stötta startups inom miljö och klimat. Deltar gör sju bolag inom bland annat klimatkompensering och CCS.

Flera av bolagen i det nya programmet vill minska utsläppen av koldioxid.
Flera av bolagen i det nya programmet vill minska utsläppen av koldioxid.Foto:Press.

Acceleratorn Sting erbjuder startupbolag inom specifika sektorer coachning och vägledning genom den djungel som kallas entreprenörskap. 

Nu startar de sitt nya program Accelerate Climate Action, där sju startupbolag, med tydligt fokus på klimatfrågor, blivit utvalda att ingå. I programmet ska entreprenörerna coachas för att bland annat höja sina bolags resultat. Ytterligare sju bolag har även valts ut till Stings andra program.

Läs mer: Investeringsrekord för svensk cleantech

”Det är en grupp väldigt spännande, innovativa startups! Innovation är avgörande för att kunna möta många av de utmaningar vi står inför i dag, särskilt klimatförändringarna. Förutom det stora fokuset på klimatet är vi också glada över att 12 av de 14 bolagen har team med både kvinnor och män,” säger Jonas Lindqvist, programansvarig för Sting Accelerate Climate Action.

Utöver att bolagen kan få en investering på en halv miljon kronor så får de tillgång till sektorspecifika mentorer och en coach som både utmanar och stöttar dem inom kritiska affärsområden.

”Klimatfrågan är extremt viktig just nu och vi har tyckt oss se det i att vi hade ovanligt många ansökningar i år vilket pratar för att det ligger bra i tiden.”

Ett av bolagen som valts ut till programmet är Planboo, som vill minska och ta bort utsläpp genom att bland annat investera i och plantera bambu.

”Koldioxidmarknaden behöver ”skakas om” då den är långsam och saknar transparens. Med hjälp av Sting kommer Planboo att locka likasinnade företag och investerare att skala en växtbaserad lösning som stöder mindre jordbrukare och samtidigt fångar koldioxid från atmosfären. Under de kommande fem månaderna kommer vi att effektivisera vår produkt så att företag och privatpersoner kan förstå och engagera sig i meningsfulla klimatåtgärder,” säger Freddie Catlow, grundare och VD för Planboo.

Sting grundades 2002 och har coachat över 300 startupbolag. Tillsammans har de en omsättning på över 3 miljarder kronor, varav 64 procent kommer från internationell försäljning. 

Exempel på bolag som tidigare varit med i Stings program är Karma, Sellpy, Airmee och Surfcleaner.

”Det är kul att det är en så stor bredd på bolagen, allt från deeptech till användarbeteenden och cirkulär energi. De har redan hunnit prata om samarbeten mellan varandra så jag tror att det kommer bli en intressant vår,” avslutar Jonas Lindqvist.

 

Vattenfall bygger ny vindkraft i Tyskland

Svenska Vattenfall får snurra igång tyskt havsbaserat vindkraftsprojekt. Projektet väntas ge fossilfri el till över en miljon tyska hushåll, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Foto:Vattenfall/Ties van der Horst

Den havsbaserade vindkraftsparken ska byggas 85 kilometer utanför ön Borkum på den tyska Nordsjökusten. År 2027 väntas den anslutas till det tyska elnätet och parken kommer då att ha en effekt om 908 MW årligen. Det motsvarar elkonsumtionen för över en miljon tyska hushåll.

Energijätten förvärvade det havsbaserade vindkraftsprojektet redan 2016, men nya upphandlingssystem gjorde att projektet auktionerades på nytt. Vattenfall använde sig då av företrädesrätten och behåller nu ansvaret för att utveckla parken.

”Vi är mycket glada över att ha fått kontraktet för detta projekt. Den snabba utbyggnaden av förnybar energi är nyckeln till att permanent minska Tysklands beroende av fossila bränslen”, säger Catrin Jung, chef för havsbaserad vindkraft på Vattenfall.

Vattenfall har sedan innan de tyska vindkraftsparkerna ”Dantysk” och ”Sandbank”.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera