ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Hållbart näringsliv

Nyckeln till hållbar it-bransch: ”90 procents återanvändning är fakta”

Genom att bli mer cirkulär kan it-branschen bli hållbar framöver. Dustins hållbarhetschef Henrik Lampa, gäst på konferensen Hållbart Näringsliv, säger att 90 procent av it hos företag går att återanvända.  

Under dagen håller DI och Aktuell hållbarhet konferensen Hållbart Näringsliv. Under konferensen sände DiTV:s Hållbart näringsliv direkt. 

En av gästerna i den tillfälliga studion var Henrik Lampa, hållbarhetschef på it-bolaget Dustin och pratade om vilka problem och möjligheter som hållbarhetsarbetet skapar i it-branschen. 

”När det kommer till hårdvara handlar det om ett behov av ansvarsfulla leverantörskedjor och att man återanvänder resurserna”, säger han. 

Vems ansvar är det att göra it-branschen mer hållbar?
”Det är ett delat ansvar. Vi som återförsäljare har ett stort ansvar. Men kunden har också ett ansvar om att hoppa på hållbara lösningar. Det kan exempelvis handla om att man leasar i stället för att köpa”, säger Henrik Lampa. 

I tillverkningskedjan av moderna it-produkter finns det problem med konfliktmineraler och stora utsläpp bland annat. Henrik Lampa framhåller att lösningen är att ta bättre hand om de produkter som i dag finns på marknaden. 

”Det handlar om att tänka cirkulärt och på återvinning”, säger han. 

Kan branschen bli cirkulär?
”Jag tror att det är en av de branscher som har potential att bli det ganska snabbt. Man jobbar med resurser som har ett värde, och man kan jobba med uppgraderingsteknologier. På Dustin tog vi tillbaka 80.000 produkter förra året, och 90 procent av dem kunde återvinnas och säljas igen. Där sparar vi lika mycket koldioxid som alla våra leveranser och affärsresor kostar”, säger Henrik Lampa.

Många upplever att ens teknologi har en kort livslängd, men du menar att det går att återvinna i högre utsträckning än i dag?
”Ja, när jag säger 90 procents återanvända så är det fakta. Det blir folk förvånade över”, säger Henrik Lampa. 

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer