Annons

Nya siffror: Exportbolagen vill satsa hållbart – men behöver hjälp med finansiering

Åtta av tio större exportbolag planerar investeringar för att minska sin klimatpåverkan. 

”Det är en oerhört positiv nyhet”, säger Catrin Fransson, vd på SEK. 

Catrin Fransson, vd Svensk Exportkredit
Catrin Fransson, vd Svensk ExportkreditFoto:Joey Abrait

Svensk Exportkredit, SEK, fick häromåret kritik då det efter en granskning av Naturskyddsföreningen framkom att man ställt ut garantier till fossil verksamhet. Men det hållbara är framtiden, garanterar bolaget, som nu frågat sina kunder om just detta.

Av 101 tillfrågade företag, samtliga med minst 200 miljoner kronor i årsomsättning, planerar 77 procent att inom de närmaste tre åren göra investeringar för att minska sin klimatpåverkan.

”Vi anade naturligtvis att det fanns ett stort behov av omställning hos våra kunder, men kanske inte riktigt så stort. Det är inte bara positivt för affären och klimatet. Det väldigt positivt för svensk exportindustris konkurrenskraft framöver”, säger vd Catrin Fransson.

Hur påverkar resultatet er?
”En viktig del i vårt uppdrag är att främja hållbar svensk export. Vi vill verkligen vara en positiv kraft i omställningen tillsammans med företagen. Vi har en lång erfarenhet av att jobba med stora internationella projekt, många kopplade till energi- och klimatomställningen.”

Av bolagen säger 54 procent att de ”troligen” kommer att behöva extern finansiering. Hur ser du på det?
”Stora företag har i allmänhet har lättare att finansiera sig. Men den här typen av investeringar sker ofta i projektform, de är ganska stora med långa löptider. Vi ser att vi har en viktig roll att spela, att vara den positiva möjliggöraren för att få till de här investeringarna.”

Vilken typ av investeringar rör det sig om framåt?
”Vi har identifierat fyra fokusområden: energi, transporter, sjöfart och investeringar kopplade till smarta städer. Både internationellt och i Sverige.”

Är det här svensk export kommer att växa framöver?
”Ja, jag ser hållbara lösningar och klimatsmarta innovationer som en del av den konkurrenskraft som svensk export har. Vi jobbar med att få ut just innovationskraften som finns.”

För bara något år sedan kunde Naturskyddsföreningen avslöja att Sverige 2014–2018 ställt ut garantier till ett värde av 5,8 miljarder kronor till verksamheter inom fossil­kraft. Svensk Exportkredit gjorde 2018 en bruttoutlåning till utvinning av fossila bränslen på 2,5 miljarder kronor, och ytterligare 19,3 miljarder kronor gick till fossilbränsleberoende infrastruktur.

Efter det har regeringen beslutat att det senast 2022 ska bli stopp för exportkrediter som går till utvinning och prospektering av fossila bränslen.

”På SEK har vi en väldigt väldigt liten andel fossilt i vår portfölj. Hur den ser ut hänger också ihop med hela Sveriges näringsliv. Men under en procent av den totala portföljen är fossilt relaterad”, säger Catrin Fransson.

Värdet på SEK:s kreditportfölj ligger enligt vd i dag ”en bit under 300 miljarder”. 

Ni har nån eller ett par miljarder kvar som årligen går till fossil verksamhet. Ska inte det ned till noll?
”Utvinning och prospektering kommer vi inte att gå in i. Men om vi har slutit avtal med kunder för tio år sedan, då bryter vi inte de avtalen. Det viktiga är att de nya stora projekten är väldigt mycket järnvägar, kollektivtrafik, transportlösningar, energilösningar som solkraft, vindkraft och i vissa fall vattenkraft. Det är dit svensk industri går.”

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?