1515
Annons

Nya siffror: Exportbolagen vill satsa hållbart – men behöver hjälp med finansiering

Åtta av tio större exportbolag planerar investeringar för att minska sin klimatpåverkan. 

”Det är en oerhört positiv nyhet”, säger Catrin Fransson, vd på SEK. 

Catrin Fransson, vd Svensk Exportkredit
Catrin Fransson, vd Svensk ExportkreditFoto:Joey Abrait

Svensk Exportkredit, SEK, fick häromåret kritik då det efter en granskning av Naturskyddsföreningen framkom att man ställt ut garantier till fossil verksamhet. Men det hållbara är framtiden, garanterar bolaget, som nu frågat sina kunder om just detta.

Av 101 tillfrågade företag, samtliga med minst 200 miljoner kronor i årsomsättning, planerar 77 procent att inom de närmaste tre åren göra investeringar för att minska sin klimatpåverkan.

”Vi anade naturligtvis att det fanns ett stort behov av omställning hos våra kunder, men kanske inte riktigt så stort. Det är inte bara positivt för affären och klimatet. Det väldigt positivt för svensk exportindustris konkurrenskraft framöver”, säger vd Catrin Fransson.

Hur påverkar resultatet er?
”En viktig del i vårt uppdrag är att främja hållbar svensk export. Vi vill verkligen vara en positiv kraft i omställningen tillsammans med företagen. Vi har en lång erfarenhet av att jobba med stora internationella projekt, många kopplade till energi- och klimatomställningen.”

Av bolagen säger 54 procent att de ”troligen” kommer att behöva extern finansiering. Hur ser du på det?
”Stora företag har i allmänhet har lättare att finansiera sig. Men den här typen av investeringar sker ofta i projektform, de är ganska stora med långa löptider. Vi ser att vi har en viktig roll att spela, att vara den positiva möjliggöraren för att få till de här investeringarna.”

Vilken typ av investeringar rör det sig om framåt?
”Vi har identifierat fyra fokusområden: energi, transporter, sjöfart och investeringar kopplade till smarta städer. Både internationellt och i Sverige.”

Är det här svensk export kommer att växa framöver?
”Ja, jag ser hållbara lösningar och klimatsmarta innovationer som en del av den konkurrenskraft som svensk export har. Vi jobbar med att få ut just innovationskraften som finns.”

För bara något år sedan kunde Naturskyddsföreningen avslöja att Sverige 2014–2018 ställt ut garantier till ett värde av 5,8 miljarder kronor till verksamheter inom fossil­kraft. Svensk Exportkredit gjorde 2018 en bruttoutlåning till utvinning av fossila bränslen på 2,5 miljarder kronor, och ytterligare 19,3 miljarder kronor gick till fossilbränsleberoende infrastruktur.

Efter det har regeringen beslutat att det senast 2022 ska bli stopp för exportkrediter som går till utvinning och prospektering av fossila bränslen.

”På SEK har vi en väldigt väldigt liten andel fossilt i vår portfölj. Hur den ser ut hänger också ihop med hela Sveriges näringsliv. Men under en procent av den totala portföljen är fossilt relaterad”, säger Catrin Fransson.

Värdet på SEK:s kreditportfölj ligger enligt vd i dag ”en bit under 300 miljarder”. 

Ni har nån eller ett par miljarder kvar som årligen går till fossil verksamhet. Ska inte det ned till noll?
”Utvinning och prospektering kommer vi inte att gå in i. Men om vi har slutit avtal med kunder för tio år sedan, då bryter vi inte de avtalen. Det viktiga är att de nya stora projekten är väldigt mycket järnvägar, kollektivtrafik, transportlösningar, energilösningar som solkraft, vindkraft och i vissa fall vattenkraft. Det är dit svensk industri går.”

 


Innehåll från Luleå EnergiAnnons

Så är Luleå Energi ett nav i regionens energiomställning

Malin Larsson, vd på Luleå Energi.
Malin Larsson, vd på Luleå Energi.

Det lokala energibolaget spelar en avgörande roll i den gröna omställningen. Den samhällsomvandling som pågår i Norrbotten skapar förutsättningar för Sverige att i flera stora kliv kunna sänka landets utsläpp. Inom näringslivet behöver organisation och ledarskap skyndsamt utvecklas för att företag på kort tid ska lyckas göra något som ingen tidigare gjort. Det menar Luleå Energis vd Malin Larsson.

Norrbotten har blivit ett centrum för den gröna omställningen i Sverige och Europa. Här gör industrier som SSAB insatser för att leverera hållbart stål till hela världen, och innovativa företag med offensivt klimatarbete väljer att etablera sig i regionen. 

Luleå Energi befinner sig mitt i händelsernas centrum. Vd:n Malin Larsson berättar att energibolaget skapar förutsättningar för nya företag som vill etablera sig i regionen genom att bland annat investera i elnätet och utveckla samarbeten med de stora industrierna. Detta skapar nytta för såväl energisystemet som för industri och stad.

– Tillsammans med andra aktörer har vi möjlighet att göra stora förändringar. Ett tydligt exempel är vår cirkulära fjärrvärmeproduktion, där vi använder restenergier från SSAB:s ståltillverkning för att värma upp bostäder och offentliga byggnader i Luleå. När SSAB nu planerar för ett nytt produktionssystem i Luleå är vår ambition att fortsätta använda restenergier till fjärrvärmesystemet. Vårt mål är en helt fossilfri fjärrvärmeproduktion, säger Malin Larsson.

Kompetensförsörjning stor utmaning

För att kunna fortsätta vara en viktig kugge i energiomställningen måste energibolaget attrahera kompetens. Det är en stor utmaning när konkurrensen om arbetskraften i norr är större än någonsin. 

Luleå Energi jobbar med att bygga en företagskultur som kan locka nya medarbetare och samtidigt bli ett verktyg i omställningsarbetet. Målet är att skapa en arbetsplats där medarbetare ”skickliggör” varandra, grupper utvecklas, och individer kan vara sitt bästa jag för att leverera i snabb takt på en hög nivå.

– Vi ska också hjälpa våra ledare att våga vara modiga och öppna för utveckling, och skapa förutsättningar för att våra medarbetare ska känna motivation för uppdraget och förändringsresan. Det gör vi genom att skapa delaktighet och samhörighet samt genom att säkerställa att de har rätt kompetens för uppdraget, både nu och inför framtiden, säger Katharina Frank, chef HR & Hållbarhet.  

Gör konkret skillnad för klimatet 

Det som sker i dag – totalomställning till fossilfritt – har ingen varit med om tidigare. Dessutom måste företag och organisationer ställa om snabbt. Det är ett minst sagt spännande läge att komma in på en arbetsplats som Luleå Energi, menar Katharina Frank och Malin Larsson. 

– Våra medarbetare har möjlighet att göra en konkret skillnad på riktigt, varje dag, konstaterar Malin Larsson.

Nyfiken på Luleå Energi? Läs mer här. 

Besök Luleå Energi på Almedalsveckan
Seminarium: Omställning på riktigt – Hur ska ledare/organisationer utvecklas för att göra det ingen gjort förut?
Plats: Arena Energi, Klosterlängan vid Stora torget.
Tid: 5/7 kl. 13.45-14.30. Välkomna!

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Luleå Energi och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?