1515
Annons

Nya rapporteringskrav tvingar bolag expandera hållbarhetsavdelningar

Fastighetsbolaget Heimstaden tripplar sin hållbarhetsavdelning när EU-direktivet CSRD hägrar runt hörnet, och de är inte ensamma.

”Många företag kommer se sina redovisningsavdelningar expandera påtagligt”, säger Roger Josefsson, hållbarhetschef på Danske bank.

Roger Josefsson, hållbarhetschef på Danske bank och Sofia Bildstein-Hagberg, expert på finansiell rapportering på Svenskt Näringsliv.
Roger Josefsson, hållbarhetschef på Danske bank och Sofia Bildstein-Hagberg, expert på finansiell rapportering på Svenskt Näringsliv.Foto:Jesper Frisk, press

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) är ett direktiv det kommer talas allt mer om den kommande tiden. Det är EU:s förslag på en skärpning av kraven på bolags hållbarhetsredovisning, som planeras att träda i kraft redan om drygt ett år. 

Ett av bolagen som påverkas är Heimstaden. Fastighetskoncernen har på grund av CSRD, men också för att bättre kunna utvärdera effekterna av sina sociala investeringar, valt att utöka sin hållbarhetskontrollavdelning från att bestå av en person till tre. 

”Vi välkomnar de nya kraven – det kommer att ge oss bättre möjligheter till benchmarks, ur ett europeiskt perspektiv är det få bostadsföretag som redovisar jämförbara data. Huvudsyftet med förändringarna av direktivet är just att säkerställa att det finns jämförbar, tillräcklig och kvalitativ information”, säger Heimstadens hållbarhetschef Katarina Skalare.

Alla detaljer är inte spikade gällande exakt vilka datapunkter som ska redovisas, men målet är att ”över tid föra upp hållbarhetsredovisning på samma nivå som finansiell redovisning”.

”CSRD är en rejäl skärpning jämfört med dagens krav på hållbarhetsredovisning, både vad gäller innehåll och vilka som omfattas. Och det är en väldigt kort tidsplan för så pass stora förändringar”, säger Marianne Förander, expert på hållbarhetsredovisning på EY. 

Marianne Förander, expert på hållbarhetsredovisning på EY och Heimstadens hållbarhetschef Katarina Skalare.
Marianne Förander, expert på hållbarhetsredovisning på EY och Heimstadens hållbarhetschef Katarina Skalare.Foto:Press, ANDERS SALLSTROM

Danske banks hållbarhetschef Roger Josefsson lyfter fram fördelarna med utförligare hållbarhetsredovisning, bland annat får investerare bättre koll på bolagens utsläpp och det blir enklare för banker att sätta räntor på lån till olika typer av verksamheter. Men han är ändå förvånad över EU:s tidplan.

”Det är snabba puckar. Bara att göra om alla redovisningssystem för att ta med den nya informationen orsakar en administrationsbörda.”

Små- och medelstora noterade bolag kommer ha lite längre tid på sig innan de kommer avkrävas rapportering. För dem gäller regelverket först från och med räkneskapsåret 2026 medan de stora omfattas redan 2023. Indirekt kan dock även de mindre bolagen påverkas redan om ett år. 

”Storföretag har mer detaljerade krav på sig. Men för att de ska kunna rapportera måste de veta hur det se ut bland underleverantörerna. Det är många fler små och medelstora företag som kommer påverkas därigenom”, säger Roger Josefsson.

Svenskt Näringsliv är oroade över hur de skärpta kraven kommer att slå mot näringslivet.

”Det kommer troligen bli ett väldigt omfattande ramverk som inte är proportionerligt för alla onoterade bolag. Man kan tänka sig ett lokalt företag i Sverige som inte har någon gränsöverskridande verksamhet och begränsad intressentkrets, får det en lagom kostym? Det är tveksamt”, säger Sofia Bildstein-Hagberg, expert på finansiell rapportering på Svenskt Näringsliv.

Hon tror att direktivet riskerar att ta många svenska bolag på sängen.

”De stora bolagen har fullt upp med sin taxonomirapportering, som kommer i gång nästa år. Och min gissning är att de mindre aktörerna inte riktigt förstått att det här är på gång. Bland de grupperingar jag deltagit i är medvetandegraden väldigt olika”, säger Sofia Bildstein-Hagberg.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?