Det har hunnit gå ett par månader sedan Sveriges arbetsmarknadsminister Eva Nordmark också blev jämställdhetsminister i Magdalena Anderssons nya regering. Hon tycker att båda rollerna hör ihop:
”Min viktigaste prioritet både som arbetsmarknads- och jämställdhetsminister är att kvinnor och män ska ha samma tillgång till arbete och egen försörjning.”
En grundförutsättning för jämställdhet är att barn ser både sin mamma och pappa går till jobbet med samma självklarhet, menar Eva Nordmark.
”Då lägger vi grunden för kommande generationer. Det är så vi bygger jämställdhet, självständighet och vårt välfärdsland”, säger hon.
Även om Sverige har ett stort antal yrkesarbetande kvinnor och ligger bra till i europeiska mått mätt, pekar Eva Nordmark på att det ändå finns gamla föreställningar och normer kvar om att kvinnans plats är i hemmet och vid spisen.
”Kvinnans plats är på jobbet”, säger hon bestämt.
I första rummet sätter hon frågan om utrikesfödda kvinnors möjlighet till jobb genom skräddarsydda insatser.
”Jag ser i debatten att vi räknar bort dem i dag. Många av de utrikesfödda kvinnorna har varit borta från arbetsmarknaden länge och tagit hand om sina barn. Vi har ett stort sysselsättningsgap mellan utrikesfödda kvinnor och inrikesfödda män och jag vill stänga det. Det kommer vara min viktigaste prioritet.”
I december besökte Eva Nordmark Järfälla kommun för att ta del av ett initiativ som kommunen jobbar med tillsammans med Arbetsförmedlingen. Där träffade hon tre utrikesfödda kvinnor som fått möjlighet till nya jobb, och blev berörd av deras berättelser.
”När någon tror på en har man möjlighet att ta sig vidare i arbetet. Det behövs både ställas samma krav, men också ges samma stöd till både kvinnor och män”, säger Eva Nordmark.
Otrygga anställningar och löneskillnader är också utmaningar kopplat till både arbete och jämställdhet. Något som Eva Nordmark har erfarenhet från att ha jobbat med som facklig ledare som ordförande på TCO mellan 2011 och 2019 och som förbundsordförande på Sveriges kommunaltjänstemannaförbund Vision. En annan aktuell fråga hon tar upp är hemarbetet under pandemin.
”Många har tyckt att de har fått ihop livspusslet bättre genom att jobba hemma och vill gärna fortsätta med det. Särskilt kvinnor uppskattar den flexibiliteten, men risken är att det blir en kvinnofälla”, säger Eva Nordmark.
Vilken är det svenska näringslivets största utmaning?
”Det är att fortsätta arbetet med att ha en mer jämställd representation. Vi ser fler kvinnor på vd-poster och det är positivt, men vi behöver fortsätta det arbetet. Fler företag borde också ägas av kvinnor”, säger Eva Nordmark.
”Jag ser fram emot att fördjupa dialogen med det svenska näringslivet och kroka arm”, säger hon.
Hon är nyfiken på hur näringslivet ser på sin roll i jämställdhetsfrågan och kommer att börja med att lyssna in. Själv kommer hon att fokusera mer på de breda kvinnogruppernas sysselsättningsgrad och villkor.
”Jag är en praktisk feminist och har försökt att leverera på det i mina olika roller för att åstadkomma snabba resultat.”
För att göra det tror hon på tydliga mål för vad man vill åstadkomma. Med statlig förvaltning och i regeringskansliet går det att se att mål för fördelningen i styrelser och ledningsgrupper har gjort skillnad.
”Jag vill att det svenska näringslivet ska brinna för mångfald och att de krafterna ska få möjlighet att utvecklas. Det handlar om en kombination av verktyg som även kan innehålla politiska åtgärder”, säger hon.
Eva Nordmark lyfter fram aktörer som stiftelsen Allbrights arbete med att ranka svenska företag utifrån sammansättningen av deras ledningsgrupper och menar att det kan driva på förändring tillsammans med till exempel medias granskningar. Hon tror på kombinationen av självreglering och regelverk – och även att kvotering kan vara ett viktigt verktyg.
”Men kvotering är inte det verktyg jag i första hand vill använda kopplat till näringslivet, även om det inte är uteslutet.”
När gäller ägande i bolag och investeringar i bolag grundade av kvinnor så finns det stort utrymme för förändring, tycker Eva Nordmark.
”Det duger inte att endast 1 procent av investeringarna går till bolag grundade av kvinnor. Jag har också förstått att finansmarknadsministern (Max Elger reds.anm) har uttryckt att det är en viktig fråga att utreda. Det finns ju olika nätverk för kvinnor och kvinnors företag, och vi kan göra mer för att stödja den typen av insatser. Det är något jag kommer vilja bidra till och följa upp”, säger Eva Nordmark.
Förutom arbete kommer hon även att fortsätta sin företrädare Märta Stenevis jobb med frågor kring mäns våld mot kvinnor.
”Min roll i regeringen är att driva på mina kollegor. Vi har alla ett ansvar inom varje område att bidra till att öka jämställdheten i Sverige.”