1515
Annons

Nya ministerns hjärtefråga: Utrikesfödda kvinnors sysselsättning

Sveriges nya jämställdhetsminister vill kroka arm med näringslivet. Eva Nordmark (s) kallar sig praktisk feminist och vill genomdriva förändringar genom att kombinera självreglering med politiska åtgärder.

”Vi har ett stort sysselsättningsgap mellan utrikesfödda kvinnor och inrikesfödda män. Det kommer vara min viktigaste prioritet”, säger hon.

Eva Nordmark har varit arbetsmarknadsminister sedan i september 2019 och är ny jämställdhetsminister i Magdalena Anderssons regering.
Eva Nordmark har varit arbetsmarknadsminister sedan i september 2019 och är ny jämställdhetsminister i Magdalena Anderssons regering.Foto:Joey Abrait
Eva Nordmark har varit arbetsmarknadsminister sedan i september 2019 och är ny jämställdhetsminister i Magdalena Anderssons regering.
Eva Nordmark har varit arbetsmarknadsminister sedan i september 2019 och är ny jämställdhetsminister i Magdalena Anderssons regering.Foto:Ninni Andersson/Regeringskansliet

Det har hunnit gå ett par månader sedan Sveriges arbetsmarknadsminister Eva Nordmark också blev jämställdhetsminister i Magdalena Anderssons nya regering. Hon tycker att båda rollerna hör ihop:

”Min viktigaste prioritet både som arbetsmarknads- och jämställdhetsminister är att kvinnor och män ska ha samma tillgång till arbete och egen försörjning.”

En grundförutsättning för jämställdhet är att barn ser både sin mamma och pappa går till jobbet med samma självklarhet, menar Eva Nordmark.

”Då lägger vi grunden för kommande generationer. Det är så vi bygger jämställdhet, självständighet och vårt välfärdsland”, säger hon.

Även om Sverige har ett stort antal yrkesarbetande kvinnor och ligger bra till i europeiska mått mätt, pekar Eva Nordmark på att det ändå finns gamla föreställningar och normer kvar om att kvinnans plats är i hemmet och vid spisen.

”Kvinnans plats är på jobbet”, säger hon bestämt.

I första rummet sätter hon frågan om utrikesfödda kvinnors möjlighet till jobb genom skräddarsydda insatser.

”Jag ser i debatten att vi räknar bort dem i dag. Många av de utrikesfödda kvinnorna har varit borta från arbetsmarknaden länge och tagit hand om sina barn. Vi har ett stort sysselsättningsgap mellan utrikesfödda kvinnor och inrikesfödda män och jag vill stänga det. Det kommer vara min viktigaste prioritet.”

I december besökte Eva Nordmark Järfälla kommun för att ta del av ett initiativ som kommunen jobbar med tillsammans med Arbetsförmedlingen. Där träffade hon tre utrikesfödda kvinnor som fått möjlighet till nya jobb, och blev berörd av deras berättelser.

”När någon tror på en har man möjlighet att ta sig vidare i arbetet. Det behövs både ställas samma krav, men också ges samma stöd till både kvinnor och män”, säger Eva Nordmark.

Otrygga anställningar och löneskillnader är också utmaningar kopplat till både arbete och jämställdhet. Något som Eva Nordmark har erfarenhet från att ha jobbat med som facklig ledare som ordförande på TCO mellan 2011 och 2019 och som förbundsordförande på Sveriges kommunaltjänstemannaförbund Vision. En annan aktuell fråga hon tar upp är hemarbetet under pandemin.

”Många har tyckt att de har fått ihop livspusslet bättre genom att jobba hemma och vill gärna fortsätta med det. Särskilt kvinnor uppskattar den flexibiliteten, men risken är att det blir en kvinnofälla”, säger Eva Nordmark.

Vilken är det svenska näringslivets största utmaning?

”Det är att fortsätta arbetet med att ha en mer jämställd representation. Vi ser fler kvinnor på vd-poster och det är positivt, men vi behöver fortsätta det arbetet. Fler företag borde också ägas av kvinnor”, säger Eva Nordmark.

”Jag ser fram emot att fördjupa dialogen med det svenska näringslivet och kroka arm”, säger hon.

Hon är nyfiken på hur näringslivet ser på sin roll i jämställdhetsfrågan och kommer att börja med att lyssna in. Själv kommer hon att fokusera mer på de breda kvinnogruppernas sysselsättningsgrad och villkor.

”Jag är en praktisk feminist och har försökt att leverera på det i mina olika roller för att åstadkomma snabba resultat.”

För att göra det tror hon på tydliga mål för vad man vill åstadkomma. Med statlig förvaltning och i regeringskansliet går det att se att mål för fördelningen i styrelser och ledningsgrupper har gjort skillnad.

”Jag vill att det svenska näringslivet ska brinna för mångfald och att de krafterna ska få möjlighet att utvecklas. Det handlar om en kombination av verktyg som även kan innehålla politiska åtgärder”, säger hon.

Eva Nordmark lyfter fram aktörer som stiftelsen Allbrights arbete med att ranka svenska företag utifrån sammansättningen av deras ledningsgrupper och menar att det kan driva på förändring tillsammans med till exempel medias granskningar. Hon tror på kombinationen av självreglering och regelverk – och även att kvotering kan vara ett viktigt verktyg.

”Men kvotering är inte det verktyg jag i första hand vill använda kopplat till näringslivet, även om det inte är uteslutet.”

När gäller ägande i bolag och investeringar i bolag grundade av kvinnor så finns det stort utrymme för förändring, tycker Eva Nordmark.

”Det duger inte att endast 1 procent av investeringarna går till bolag grundade av kvinnor. Jag har också förstått att finansmarknadsministern (Max Elger reds.anm) har uttryckt att det är en viktig fråga att utreda. Det finns ju olika nätverk för kvinnor och kvinnors företag, och vi kan göra mer för att stödja den typen av insatser. Det är något jag kommer vilja bidra till och följa upp”, säger Eva Nordmark.

Förutom arbete kommer hon även att fortsätta sin företrädare Märta Stenevis jobb med frågor kring mäns våld mot kvinnor.

”Min roll i regeringen är att driva på mina kollegor. Vi har alla ett ansvar inom varje område att bidra till att öka jämställdheten i Sverige.”

 


Innehåll från FujitsuAnnons

Vinn kampen om talangerna – med smart och stöttande arbetsplats

Mathias Åberg, chef för konceptet Work Life Shift vid Fujitsu Sweden.
Mathias Åberg, chef för konceptet Work Life Shift vid Fujitsu Sweden.

Efter två års pandemi kämpar många företag med att hitta formerna för det nya normala – en hybrid arbetsmodell som ger full flexibilitet för medarbetaren och driver verksamheten framåt i en snabbt föränderlig värld.

– Vi hjälper organisationer att skapa smarta digitala arbetsplatser för alla, både tjänstemän och personal i frontlinjen, säger Mathias Åberg, chef för konceptet Work Life Shift vid Fujitsu Sweden.

Läs mer om Fujitsu Work Life Shift

Pandemin har accelererat transformationen mot en hybrid värld där data, tillgångar och personal finns på alla möjliga platser. Det skapar nya möjligheter och utmaningar på våra arbetsplatser.

En källa till frustration är att företagens it-system ofta ligger spridda i flera olika miljöer. Det innebär en komplexitet som gör det svårt att dra nytta av systemen på ett smidigt sätt. I värsta fall blir de istället en distraktion som tar fokus från kärnuppdraget.

– Medarbetarna har ju valt sin arbetsgivare för att få jobba med något de tycker är spännande, utvecklande och roligt. Då vill de också känna att de bidrar och får fokusera på uppdraget som de är anställda för att utföra. Man vill till exempel inte sitta och tidrapportera i en massa krångliga system, eller behöva logga in på flera olika ställen för olika uppgifter, säger Mathias Åberg på Fujitsu Sweden.

Han leder företagets satsning på konceptet Work Life Shift, en hybrid arbetsmodell tänkt att ge alla medarbetare den flexibilitet de behöver i just sin roll och uppgift. Det gäller såväl läkaren som sitter på sängkanten med en patient, som butikspersonal som rör sig bland klädintresserade kunder för att prata mode och färgval.

– De vill inte vara låsta vid kassan för att ta betalt eller tvingas gå till en dator på kontoret för att få information, när de har som uppdrag att vara ute hos kunder eller vårdtagare och delge sin expertis i alla möjliga situationer. Vi hjälper företag att implementera en modern digital arbetsplats för hela organisationen, även personal i frontlinjen, så att de kan utveckla sin service och roll gentemot kund, säger Mathias Åberg.

Ökad delaktighet och engagemang

Det här är en typ av yrkesgrupper som länge varit lite förbisedd i digitaliseringen, menar han. Historiskt har mycket gjorts inom tillverkningsindustri med stöd av robotar och automation, och för tjänstemän med digitala stödverktyg.

– Nu slås de här två utvecklingsspåren ihop, vilket möjliggör leverans av lösningar till alla typer av roller. Med digitalt stöd som man har lätt tillgång till – oavsett om man använder en dator, surfplatta, smartwatch eller annan digital enhet – kan både tjänstemännen och frontlinjens experter utveckla affären och kundupplevelsen i just sin del av processen. Det ger ökad delaktighet och engagemang hos medarbetarna, vilket i förlängningen även driver kundernas engagemang, säger Mathias Åberg och poängterar att det här är avgörande i en tid då många branscher har svårt att hitta och behålla kompetens:

– Det gäller att förstå vad som verkligen engagerar medarbetarna, se till att ta vara på detta och låta specialisterna driva utvecklingen mot företagets uppsatta mål – utan onödiga tidstjuvar. Och det gör man bäst genom att ta bort repetitiva administrativa arbetsuppgifter, minska antalet system som man interagerar med och använda rätt kommunikationssätt och kanal för rätt budskap med hjälp av digitala samarbetsplattformar.

Kräver ett helhetsperspektiv

Lätt i teorin, men desto svårare att få till i praktiken, inte minst när oro i omvärlden gör att det som är rätt i dag kan vara fel imorgon. Företag behöver vara förberedda på att ställa om snabbt och fortsätta driva innovation för att öka sin konkurrenskraft även när förutsättningarna förändras. För vissa är det en överlevnadsfråga, vilket inte minst visade sig under pandemin då många företag tvingades ändra sina sätt att arbeta. Det har gett lärdomar att ta med sig inför kommande utmaningar.

En internationell undersökning som Fujitsu förra året genomförde i samarbete med Harvard Business Review visar till exempel att 89 procent av de tillfrågade förväntar sig att deras organisationer ska anta en hybrid arbetsmodell. 61 procent uppger att det varit en måttlig eller betydande utmaning att upprätthålla arbetsplatsrelationer under det senaste årets distansarbete. Och 46 procent förväntar sig att deras organisation framöver kommer att konfigurera om kontorets utformning.

– Avgörande för att lyckas är att se införandet av en modern digital arbetsplats som en förändringsresa – inte bara en teknik. Detta kräver ett helhetsperspektiv med fullt fokus på såväl människor som processer och företagskultur. Vi har verktyg och strategier för att bistå företag i den här resan, och gör ofta implementeringen tillsammans med HR-avdelningen, säger Mathias Åberg och framhåller fördelarna med att köpa en digital arbetsplats som tjänst:

– Det innebär att vi som leverantör tar över en stor del av det tekniska underhållet av infrastrukturen, och ser till att hålla den uppdaterad i en moder molnmiljö som säkerställer att informationen är skyddad på rätt sätt. Företagens egna it-avdelningar kan då använda den frigjorda tiden till att fokusera mer på de applikationer som skapar värde för kunden.

Läs mer om Fujitsu Work Life Shift  

 

Mer från Fujitsu

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fujitsu och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?