Regeringen föreslår nu ett antal lagstiftningsåtgärder med anledning av EU:s kommande taxonomi. I en promemoria från finansdepartementet föreslås flera lagändringar med ambition att träda i kraft 1 januari nästa år.
Daniel Boman
Foto:Jessica Gow/TT
En nyhet i promemorian är förslaget om att det ska införas upplysningsbestämmelser i årsredovisningslagen angående att det i EU:s gröna taxonomiförordning finns ytterligare bestämmelser om vad en hållbarhetsrapport ska innehålla.
”EU-regleringen innebär i huvudsak att hållbarhetsrapporten ska inkludera information om i vilken utsträckning ett företag driver verksamhet som är miljömässigt hållbar enligt taxonomiförordningen. Detta gäller något förenklat för så kallade noterade företag, banker och försäkringsföretag, som dessutom har fler än 500 anställda”, skriver finansdepartementet.
I promemorian finns även förslag på fondområdet om vad en informationsbroschyr och en årsberättelse ska innehålla samt ett krav på att fondförvaltare ska lämna information enligt EU-förordningen för att få ingå fondavtal med Pensionsmyndigheten.
Daniel Boman
Innehåll från Aros BostadAnnons
Stark marknad bäddar för tillväxt
Fabriksparken i Sundbyberg byggs för att Svanenmärkas. Till höger Magnus Andersson, vd på Aros Bostad.
Bostadsutvecklaren Aros Bostad ökade försäljningen med 120 procent i fjol. Nu går företaget in i nya affärssegment för att fortsätta växa.
Ett strukturellt underskott av bostäder, en hög efterfrågan på nyproducerade bostäder och låga räntor har resulterat i ett mycket starkt marknadsläge för bostadsutvecklare som Aros Bostad.
- Vi ser en coronaeffekt där hemmets betydelse har ökat. Kunderna vill ha mer yta för pengarna och väljer områden längre från city om det innebär en större bostad. Det är dock även fortsättningsvis viktigt med hög kvalitet avseende material och gestaltning, säger Magnus Andersson, vd på Aros Bostad.
Historiskt har Aros Bostad fokuserat på förvärv av byggrätter avseende lägenheter i Stockholms innerstad. 2019 valde företaget att bredda affärsplanen – både geografiskt och inom ett kompletterande prissegment för att kunna växa och möta nya målgrupper.
- Vi satsar på att utöka inom småhus och flerbostadshus med stommar i trä som monteras på arbetsplatsen. Då kan vi korta byggtiderna, sänka kostnaderna och erbjuda bostäder som fler kunder har råd med. Vi ser en stor efterfrågan av den här typen av bostadsprodukt i Stockholms ytterområden och vill öka andelen bostäder i segmentet, säger Magnus Andersson.
Stommar i trä rimmar väl med Aros Bostads hållbarhetsstrategi, där ett av målen är att sänka verksamhetens koldioxidutsläpp med 25 procent till 2025.
- Det är inte bara kommuner, investerare och banker som förutsätter högt fokus på hållbarhetsfrågor, utan även bostadskunderna. Som bostadsutvecklare gäller det att jobba aktivt med både miljömässig och social hållbarhet. Vi har påbörjat certifiering enligt Svanen för att kunna visa att vi bygger sunda bostäder med omtanke om både människor och miljö, säger Magnus Andersson.
Byggrättsportföljen med 4600 byggrätter spridda över Storstockholm och Uppsala ger Aros Bostad goda möjligheter att öka produktionskapaciteten ytterligare framöver. Verksamheten finansieras både genom fondkapital samt genom eget kapital, vilket innebär att företaget har en stark finansiell genomförandeförmåga. Just nu utreds möjligheterna för en börsnotering för att på sikt kunna öka andelen projekt i egen regi, och därmed öka resultatet i moderbolaget.
Ambitionen är att inom två år öka från dagens 600 bostäder i pågående produktion till 800–1000 bostäder per år, med den industrialiserade småhus- och flerbostadssatsningen som ett viktigt verktyg.
- Planen är att dra nytta av vår stabila plattform och det starka marknadsläget för att växa på ett långsiktigt hållbart sätt, säger Magnus Andersson.
Om Aros Bostad:
Aros Bostad har utvecklat bostäder sedan 2006 och verkar framför allt i Storstockholm och Uppsala. Affärsidén är att förvärva och utveckla fastigheter i syfte att skapa moderna, funktionella och hållbara bostäder i attraktiva geografiska lägen, med materialval och gestaltning som står sig över tid.