1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Nya klimatmål diskuteras i Kinas femårsplan

I dag samlas Kinas plenum, en central del av landets ledarskap, för att besluta om landets kommande femårsplan. Enligt nyhetsbyrån Reuters kommer ambitiösa nya åtgärder för att tackla klimatförändringen att diskuteras under dagens möte. 

Detta sedan den kinesiska presidenten Xi Jinping deklarerat i FN att landet ska bli koldioxidneutralt till 2060. Det är en ambitionshöjning jämfört med vad många väntat sig, men är samtidigt en tidplan som ligger tio år efter vad som krävs enligt Science Based Targets Initiative om Parisavtalet ska nås.

Xie Zhenhua, tidigare högsta tjänsteman på klimatområdet och numera rådgivare till Kinas miljöministerium säger till Reuters att de nya målen är baserade på forskning och beräkningar och att alla nå måste anpassa sig. 

Enligt Reuters är Kinas beslutsfattare nu utsatta för hårt tryck att inkludera radikala klimatmål i den nya femårsplanen, som sträcker sig från 2021 till 2025 och sätter ramarna för den ekonomiska utvecklingen efter coronapandemin.

”Just nu är alla beslutsfattare på alla nivåer upptagna med att arbeta med den fjortonde femårsplanen”, säger Kevin Lo, som studerar Kinas miljöpolitik vid David C. Lam Institute for East-West Studies i Hong Kong, till Reuters.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?