Nya given – EU ska bygga en miljon laddstolpar

En miljon laddstationer för elbilar. Det är ett av EU-kommissionens förslag för att få unionen på fötter igen efter coronapandemin.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterade på onsdagen ett gigantiskt krispaket värt över 7.900 miljarder kronor: Pengarna ska i form av olika insatser gå till länder, företag och verksamheter som drabbats av coronapandemins effekter, antingen som lån eller bidrag.

Stödpaketet innehåller, likt den redan föreslagna långtidsbudgeten för åren 2021-2028, stora insatser för att bemöta hotet från klimatförändringarna och miljöförstöring.

EU-kommissionens lyfter i stödpaket fram vikten av en omställning av transportsektorn, där ett av de få konkreta förslagen är att EU-fonder ska vara med och finansiera en miljon nya laddstationer för eldrivna fordon.

”Det är den första överstatliga satsningen på laddinfrastruktur”, säger Daniel Kulin, expert på mobilitet på elbranschens intresseorganisation Power Circle.

Går kommissionen förslag igenom kommer antalet laddstolpar ökar kraftigt. I hela EU finns idag drygt 150.000 laddpunkter, varav 8.000 i Sverige. 

Den svenska marknaden för laddinfrastruktur präglas av stark tillväxt och privat kapital strömmar in i en spretig bransch. Det finns många aktörer på marknaden, allt från från biljättarna Ionity och amerikanska Tesla till norska statliga Grön kontakt och energibolag som Jämtkraft.

”Det cirkulerar också rykten om att kinesiska biltillverkare ska börja bygga laddstationer”, säger Daniel Kulin. 

Han ser det som mycket positivt att EU-kommissionen vill vara med och bidra till utbyggnaden av laddpunkter för elbilar, men understryker att det helst ska vara snabbladdare som byggs.

”Det ökar förtroendet för infrastrukturen om man ser laddare överallt, men det är laddare hemma och snabbladdare som är nyckeln i omställningen”, säger han. 

Han påpekar också att det finns många företag i EU som tillverkar laddare, vilket gör att stödpengarna stannar i unionen.    

”Vi har mycket inhemsk produktion i Europa av laddinfrastruktur, bara Sverige har fem bolag som producerar laddstolpar. Det handlar inta bara om hårdvara som importeras från Kina.”

EU-kommissionens stödpaket måste godkännas av samtliga medlemsländer för att bli verklighet. Därför kan man räkna med extra toppmöten under sommaren för att nå en kompromiss som alla 27 länder kan acceptera.

 


Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?