1515

Nya garantier ska skruva upp svensk klimatexport

Exportkreditnämnden, EKN, vänder blicken mot hemmaplan. Med nya garantier för banklån vill myndigheten nu sporra små- och medelstora bolag till klimatinvesteringar inom Sverige.

”Vi har skruvat upp det här maximalt”, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef på EKN.

Anna-Karin Jatko, generaldirektör för Exportkreditnämnden och Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för SME och Midcorp
Anna-Karin Jatko, generaldirektör för Exportkreditnämnden och Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för SME och MidcorpFoto:Montage/Karl-Johan Larsson/Lasse Karkkainen

Miljödrivna svenska exportföretag ska snabbare kunna ställa om, menar Exportkreditnämnden, EKN. Nu lanserar myndigheten en ny lånegaranti anpassad efter EU:s gröna taxonomi.

”Svensk export bidrar redan i dag mycket till omställningen genom tekniköverföring. Men för att exportföretagen och underleverantörerna ännu snabbare ska kunna bidra behöver de investera mer”, säger säger EKN:s generaldirektör Anna-Karin Jatko.

Den nyligen införda gröna garantin gäller för lån upp till 500 miljoner kronor med en löptid på upp till 10 år. Genom garantin tar EKN upp till 80 procent av den långivande bankens risk. Målgruppen är exportbolag och deras underleverantörer som antingen vill kunna expandera sin verksamhet, eller ställa om sin egen verksamhet. Den gröna garantin innebär därmed ett nytt grepp för EKN, som tidigare riktat in sig på bolagens exportverksamhet.

”Att EKN:s garantier nu kan användas på hemmaplan för att främja omställning är en ny inriktning för vår verksamhet och en viktig del av vårt bidrag till klimatomställningen”, säger Anna-Karin Jatko.

Vilka bolag och aktiviteter som kvalificerar för garantin avgörs av den EU-taxonomi över hållbara investeringar som träder i kraft efter årsskiftet.

”Taxonomin börjar utvecklas till branschstandard på klimatområdet och har möjliggjort det här i form av enhetliga regler”, säger hon.

I likhet med resten av EKN:s stöd är den nya garantin inte skattefinansierad utan premiefinansierad. Som exempel på verksamheter som kan komma ifråga för garantierna tar Anna-Karin Jatko upp bland annat bolag som sysslar med förnybar energi, alternativ plast eller batteritillverkning

”När det gäller företagens egen omställning kan det handla om energi-, material- och transportbesparingar”, säger hon.

Carl-Johan Karlsson, som är affärsområdeschef för SME och Midcorp på EKN, hoppas att myndigheten kommer att nå många små- och medelstora företag.

”Vi har skruvat upp det här maximalt. Att vi tar 80 procent av risken och har 10 års kredittid kommer att få stor betydelse för små- och medelstora företag. De är ryggraden i svensk industri. Enbart fordonsindustrin har tusentals underleverantörer. Med den här produkten kommer vi åt de miljödrivna bolagen”, säger han.

I de gröna garantierna ser han en konkurrensfördel för bolagen.

”I många upphandlingar efterfrågas fossilfrihet. För bolag med 15-40 anställda kan omställningen i vissa fall gå blixtsnabbt. Det är en mindre apparat än för storbolag”, säger han.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?