ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Nya EU-regler ska ge ”rätten att reparera”

  • Foto: Berg-Rusten, Ole

EU inför ett nytt ramverk för produkter. Målet är att ge konsumenterna ”rätten att reparera”.

Som en del av den gröna given planerar EU-kommissionen att i mars presentera ett nytt ramverk för hållbara produkter. Målet är att förlänga livscykeln för alla produkter som hamnar på den europeiska marknaden och därmed minska mängden avfall. När produkten väl kasseras ska den gå att återvinna.

Miljökommissionär Virginijus Sinkevičius förtydligade på torsdagen syftet med det kommande förslaget.

Ramverket kommer vara mycket brett och omfatta alla produkter som släpps ut på EU-marknaden. Enlig miljökommissionären är ambitionen att livslängd och möjlighet till reparation ska säkras redan i designfasen av en produkt. Det för att säkra konsumenternas ”rätten att reparera”, och minska miljöpåverkan från tillverkning och användning.

”Den gröna given handlar om förändring och för att det ska ske måste gröna produkter bli normen, till ett pris som konsumenterna har råd med”, sa Virginijus Sinkevičius under ett framträdande i veckan, enligt nyhetstjänsten Ends.

”Konsumenter är en viktig del av omvandlingen, men de behöver bättre information”, sa EU-kommissionären vidare. 

Miljökommissionären lyfte även att arbetet med att minska avfallet är högt prioriterat av EU-kommissionen och att en ny kemikaliestrategi i linje med en giftfri miljö väntas i juni i år.

”Vi måste stoppa föroreningarna innan de uppstår”, sa Virginijus Sinkevičius.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer