1515

Ny undersökning: Då kan luftkonditionering bli standard i svenska hem

Solpaneler, vattensnål teknik och luftkonditionering är tre saker som svenskarna tror kommer bli allt vanligare i våra bostäder som en effekt av klimatförändringar.

En rad varma somrar har ökat försäljningen av fläktar och luftkonditionering i Sverige explosionsartat.
En rad varma somrar har ökat försäljningen av fläktar och luftkonditionering i Sverige explosionsartat.Foto:Magnus Andersson/TT

Har du haft det svettigt hemma i sommar? Då är du inte ensam. Hälften av svenskarna tror att luftkonditionering kommer att bli ett vanligt inslag i svenska hem redan om tio år, om klimatet blir varmare. Det visar en ny undersökning gjord av Sifo på uppdrag av Skanska SKA B -2,12% Dagens utveckling .

Enligt undersökningen tror nio av tio svenskar att ett varmare klimat kommer att

förändra framtidens hem. Sju av tio tror på fler nybyggda bostäder med solceller och hälften tror att vi kommer se fler bostäder som effektiviserar vattenförbrukningen på grund av vattenbrist.

Sex av tio tillfrågade uppger att klimatanpassning kommer att påverka deras val av bostad till förmån för hus byggda för att klara varmare somrar och kallare vintrar. 

Undersökningen är genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Skanska våren 2020 och omfattar 2 306 personer.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?