ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Hållbart näringsliv

Ny tjänst ska hjälpa sparare placera hållbart

  • Foto: Stina Stjernkvist/TT

Nasdaq Nordic lanserar nu verktyget ESG Footprint som ska göra det lättare för privatsparare att få tillgång till information om portföljbolagens hållbarhetsarbete.

Verktyget kan automatiskt läsa av en investerares portfölj utifrån ett antal så kallade ESG-faktorer och sedan ge en snabb översikt över den individuella portföljens hållbarhetsprofil.

”Det finns mycket ESG-data ute på marknaden och det är väldigt svårt, också för professionella investerare, att sammanställa informationen och skapa en förståelse för hur hållbarhetsaspekter inverkar på portföljen. Därför har vi skapat den här tjänsten för att hjälpa placerare att få rätt information på ett smidigt sätt”, säger Nasdaq Stockholms vd Lauri Rosendahl till Aktuell Hållbarhet.

Med verktyget kan spararen också jämföra sin portfölj mot olika index, till exempel Nasdaq OMXS30. Det går också att se över specifika intresseområden, till exempel jämställdhet, och se hur portföljbolagen står sig jämfört med andra bolag.

Med verktyget vill Nasdaq hjälpa banker och fondkommissionärer att erbjuda ESG-data till privatkunder, men också att möta de krav som väntas kring finansiell rådgivning där finansiella rådgivare också kommer att behöva inkludera hållbarhetsaspekter.

Just nu pågår förhandlingar med banker och fondkommissionärer om hur det nya verktyget ska kommersialiseras på deras plattformar. ESG Footprint, som tagits fram tillsammans med fintechföretaget Matter, bygger på data dels från nordiska företag och dels från data som Matter inhämtar från cirka 60 olika webbkällor. Totalt 13.000 aktier världen över kan analyseras av verktyget.

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer