1515

Ny tjänst ska hjälpa sparare placera hållbart

Nasdaq Nordic lanserar nu verktyget ESG Footprint som ska göra det lättare för privatsparare att få tillgång till information om portföljbolagens hållbarhetsarbete.

Foto:Stina Stjernkvist/TT

Verktyget kan automatiskt läsa av en investerares portfölj utifrån ett antal så kallade ESG-faktorer och sedan ge en snabb översikt över den individuella portföljens hållbarhetsprofil.

”Det finns mycket ESG-data ute på marknaden och det är väldigt svårt, också för professionella investerare, att sammanställa informationen och skapa en förståelse för hur hållbarhetsaspekter inverkar på portföljen. Därför har vi skapat den här tjänsten för att hjälpa placerare att få rätt information på ett smidigt sätt”, säger Nasdaq Stockholms vd Lauri Rosendahl till Aktuell Hållbarhet.

Med verktyget kan spararen också jämföra sin portfölj mot olika index, till exempel Nasdaq OMXS30. Det går också att se över specifika intresseområden, till exempel jämställdhet, och se hur portföljbolagen står sig jämfört med andra bolag.

Med verktyget vill Nasdaq hjälpa banker och fondkommissionärer att erbjuda ESG-data till privatkunder, men också att möta de krav som väntas kring finansiell rådgivning där finansiella rådgivare också kommer att behöva inkludera hållbarhetsaspekter.

Just nu pågår förhandlingar med banker och fondkommissionärer om hur det nya verktyget ska kommersialiseras på deras plattformar. ESG Footprint, som tagits fram tillsammans med fintechföretaget Matter, bygger på data dels från nordiska företag och dels från data som Matter inhämtar från cirka 60 olika webbkällor. Totalt 13.000 aktier världen över kan analyseras av verktyget.

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?