ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Så slår coronaviruset mot ekonomin

Ny studie: Pris på utsläpp kan bidra till återhämtningen

  • Foto: Fredrik Sandberg / TT

Ett pris på koldioxid och minskade subventioner till fossila drivmedel kan öka intäkterna för att klara den ekonomiska återhämtningen efter coronakrisen, visar ny studie. Det kan Aktuell Hållbarhet rapportera.

Att sätta ett pris på koldioxid kan stödja den ekonomiska återhämtningen efter Covid-19-pandemin genom att öka konsumtionen och investeringar samt minska förluster av fiskala underskott. Det skriver brittiska Grantham Research Institute on Climate Change and the Environment och ESRC Centre for Climate Change Economics and Policy i en färsk policysammanfattning. 

Enligt studien kan försiktig implementering av prissättning på koldioxid genom minskade subventioner till fossila drivmedel öka intäkter för att klara den ekonomiska återhämtningen och samtidigt göra samhället mindre sårbart för framtida klimatförändring, ekologiska och hälsorisker. 

Enligt studien är den pågående krisen fel tillfälle att skjuta upp åtgärder för att öka priset på koldioxid. I sammanhanget nämns att inom de initiativ där koldioxiden är prissatt är i dag endast fem procent av utsläppen prissatta i linje med vad som krävs för att nå Parisavtalet.

Enligt studien behöver koldioxid vara enhetligt prissatt, men däremot kan priset spegla skillnader mellan sektorer när det gäller kostnader, priskänslighet och distributionseffekter. 

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer