1515
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Ny studie: Pris på utsläpp kan bidra till återhämtningen

Ett pris på koldioxid och minskade subventioner till fossila drivmedel kan öka intäkterna för att klara den ekonomiska återhämtningen efter coronakrisen, visar ny studie. Det kan Aktuell Hållbarhet rapportera.

Foto:Fredrik Sandberg / TT

Att sätta ett pris på koldioxid kan stödja den ekonomiska återhämtningen efter Covid-19-pandemin genom att öka konsumtionen och investeringar samt minska förluster av fiskala underskott. Det skriver brittiska Grantham Research Institute on Climate Change and the Environment och ESRC Centre for Climate Change Economics and Policy i en färsk policysammanfattning. 

Enligt studien kan försiktig implementering av prissättning på koldioxid genom minskade subventioner till fossila drivmedel öka intäkter för att klara den ekonomiska återhämtningen och samtidigt göra samhället mindre sårbart för framtida klimatförändring, ekologiska och hälsorisker. 

Enligt studien är den pågående krisen fel tillfälle att skjuta upp åtgärder för att öka priset på koldioxid. I sammanhanget nämns att inom de initiativ där koldioxiden är prissatt är i dag endast fem procent av utsläppen prissatta i linje med vad som krävs för att nå Parisavtalet.

Enligt studien behöver koldioxid vara enhetligt prissatt, men däremot kan priset spegla skillnader mellan sektorer när det gäller kostnader, priskänslighet och distributionseffekter. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?