Ny strategi ska hjälpa EU kapa utsläppen med 90 procent

På onsdagen presenterade EU-kommissionen sin nya strategi för en hållbar transportsektor. Med hjälp av nya laddstolpar, höghastighetståg och Richard Bransons Hyperloop ska unionen kapa utsläppen från transporter med 90 procent fram till 2050.

Högshastighetståg, Hyperloop och utbyggd laddinfrastruktur är tre av satsningarna i EU-kommissionens nya strategi för EU:S mobilitet. På bilden Virgin-grundaren och mångmiljardären Richard Branson som står bakom företaget Virgin Hyperloop.
Högshastighetståg, Hyperloop och utbyggd laddinfrastruktur är tre av satsningarna i EU-kommissionens nya strategi för EU:S mobilitet. På bilden Virgin-grundaren och mångmiljardären Richard Branson som står bakom företaget Virgin Hyperloop.Foto:Anders Wiklund/TT

”För att nå våra klimatmål måste utsläppen från transportsektorn visa en tydlig nedåtgående trend. Dagens strategi kommer att förändra hur människor och varor rör sig över hela Europa och gör det enkelt att kombinera olika transportsätt under en enda resa. Vi har satt upp ambitiösa mål för hela transportsystemet för att säkerställa en hållbar, smart och motståndskraftig återkomst från COVID-19-krisen”.

Det säger Frans Timmermans, verkställande vice ordförande för European Green Deal, i ett pressmeddelande från kommissionen. 

EU:s egen klimatförändringsgeneral, förste exekutive viceordföranden Frans Timmermans.
EU:s egen klimatförändringsgeneral, förste exekutive viceordföranden Frans Timmermans.Foto:Virginia Mayo

EU-kommissionen presenterade en rad milstolpar för att minska utsläppen från transportsektorn.

Fram till 2030 ska…

… minst 30 miljoner bilar med nollutsläpp finnas på de europeiska vägarna.

… 100 europeiska städer ska vara klimatneutrala.

… mängden höghastighetstrafik med tåg ska fördubblas.

… all kollektivtrafik för resor under 500 kilometer ska vara klimatneutral.

… automatiserad mobilitet ska lanseras brett.

… fartyg med nollutsläpp ska finnas på marknaden.

Till 2035 ska...

... det finnas större flygplan med nollutsläpp.

Till 2050 ska…

… nästan alla bilar, skåpbilar, bussar och nya tunga fordon ha noll utsläpp.

… varutransporter via tåg ha fördubblats.

… ett fullt fungerande multimodalt höghastighetstransportnätverk för hållbar och smart transport ha lanserats, som knyter samman Europa.

För att nå målen har EU-kommissionen satt upp en handlingsplan som består av 82 olika initiativ inom tio olika områden. 

Här märks bland annat ambitionen att installera tre miljoner publika laddningsstationer för el-fordon fram till 2030, göra det lättare för resenärer att byta mellan olika färdsätt, storsatsningar på höghastighetståg och cykelvägar samt ambitionen att koldioxidneutrala hamnar och flygplatser. 

I strategin identifieras också ”framtidens transportsystem” hyperloop som en ”game changer” för transporter inom regionen.  

”Jag applåderar Europeiska kommissionen för dess djärva och ambitiösa klimatstrategi. Jag tror att Virgin Hyperloop kan spela en viktig roll när det gäller att uppnå Europas hållbarhetsmål”, kommenterar miljardären Richard Branson som är grundare av Virgin Group där bland annat Virgin Hyperloop ingår. 

Hyperloop består av en ståltub med lågt lufttryck, i princip vakuum, för att minimera luftmotståndet. I tuben som kan byggas över eller under mark färdas kapslar som svävar över tubens botten med hjälp av magnetism i höga hastigheter. 

Just Virgin Hyperloop planerar att bygga ett nätverk av rör i vilka passagerarna kan transporteras i poddar med hastigheter runt 600 kilometer i timmen. Till exempel skulle en resa mellan New York och Washington ta cirka 30 minuter. Det skulle vara dubbelt så snabbt som en kommersiell jetflygning och fyra gånger snabbare än ett höghastighetståg.

Läs hela strategin här


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?