1515
Annons

Ny strategi för bioråvaror: Behovet når en topp 2030

Under onsdagen överlämnade Fossilfritt Sverige en strategi för bioenergi till regeringen. Den skissar på hur bioråvaror från jord- och skogsbruk ska räcka när efterfrågan ökar från flera branscher – utan att importen ska öka.

Behovet av bioråvara – främst i form av restprodukter från sågverk och pappersbruk – når en topp vid 2030 i Sverige, enligt Fossilfritt Sveriges nya strategi.
Behovet av bioråvara – främst i form av restprodukter från sågverk och pappersbruk – når en topp vid 2030 i Sverige, enligt Fossilfritt Sveriges nya strategi.Foto:Fredrik Sandberg/TT

Strategin landar i att behovet av bioråvara i Sverige når sin topp 2030 och då är drygt 20 procent högre än i dag. Skälet är bland annat en ökad användning av biodrivmedel i transportsektorn som har ett mål om utsläppsminskning med 70 procent fram tills dess. Ökningen beräknas kunna hanteras utan en ökande import.

Efter 2030 räknar strategin istället med att användningen av biobränslen i Sverige minskar samtidigt som produktionen ökar, vilket öppnar upp för en export. Utvecklingen bygger på att värmesektorn minskar sitt behov, att transportsektorn elektrifieras snabbare och att skogsindustrin effektiviseras och elektrifieras.

Tanken är att prismekanismer kommer att driva på för en förändring i bioråvarans användningsområden mot ett ökat förädlingsvärde. På sikt kommer bioråvara främst att användas i sektorer med hög betalningsvilja eftersom de ”saknar andra fossilfria alternativ”, heter det i strategin. Exempel på sådana sektorer är flyget, sjöfarten och kemiindustrin. 

”Vi kommer att få en ökad efterfrågan på bioråvaror i Sverige och internationellt. Det leder till högre priser och bidrar till att alternativa lösningar och energikällor kan bli mer konkurrenskraftiga”, sade Ebba Willerström Ehrning, projektledare på Fossilfritt Sverige, under en pressträff.

Men för att driva på utvecklingen behövs även politiska styrmedel, konstaterar rapporten som bland annat föreslår att svensk produktion av biodrivmedel från cellulosa ska stimuleras och att mer spillvärma ska tillvaratas.

För att öka produktionen av biogas föreslog regeringen nyligen en satsning på 1,9 miljarder kronor under 2022-2024.

Att biomassa, som är en begränsad resurs, används på ett klokt sätt är en förutsättning för att Sverige ska klara omställningen, konstaterade miljö- och klimatminister Per Bolund (MP), som tog emot strategin, under pressträffen.

”Användningen av biobaserade bränslen är en viktig pusselbit. Men man löser inte allt med en åtgärd. Vi måste kombinera med energieffektivisering och elektrifiering”, sade han vidare.

Fossilfritt Sverige bildades på regeringens initiativ och har tagit fram färdplaner för 22 branscher för vägen mot ”fossilfri konkurrenskraft”. Biostrategin har skrivits under av 20 företag och branschorganisationer.

Branschorganisationen Svebio ställer sig dock inte bakom strategin eftersom den ”underskattar bioenergins potential och framför allt bioenergins strategiska roll i energisystemet”, heter det i ett pressmeddelande.

Miljardärernas två gröna stålbolag börjar samarbeta

H2 Green Steel ska ”kemtvätta” sitt avfall i Greenirons patenterade ugnar. De gröna ståluppstickarna har tecknat ett samarbetsavtal för att göra ståltillverkningen mer cirkulär.

”Det är bra för både oss och miljön”, säger Greenirons vd Edward Murray. 

Harald Mix som är ägare i H2GS till vänster om Carl-Henric Svanberg som investerat i Edward Murrays Greeniron.
Harald Mix som är ägare i H2GS till vänster om Carl-Henric Svanberg som investerat i Edward Murrays Greeniron.Foto:Joey Abrait/Jack Mikrut/Jesper Frisk

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera