1515
Annons

Ny satsningar ska ta ”leverantörsmångfald” till det svenska näringslivet

Med hjälp av föregångare i Storbritannien ska ett koncept med ”leverantörsmångfald” nu etableras i Sverige. Tolv storbolag står på tå för att hjälpa mindre företag till nya marknader. 

”Det är ett effektivt sätt att främja integration och jobbskapande”, säger Gary Baker, projektansvarig i Sverige för European Supplier Diversity Project. 

Gary Baker, projektansvarig i Sverige för European Supplier Diversity Project.
Gary Baker, projektansvarig i Sverige för European Supplier Diversity Project.Foto:Privat.

I stället för att gå till sina vanliga leverantörer, ska storföretag söka lösningar bland de små och mellanstora företag som ägs av personer med utländsk bakgrund då produkter och tjänster ska inhandlas. På så sätt ska mindre företag som har svårt att komma in i det ekonomiska systemet få hjälp. 

Det är tanken bakom European Supplier Diversity Project, ett koncept som just nu är på väg att lanseras i Sverige och ytterligare fem europeiska länder. Modellen, som etablerades i USA för drygt 50 år sedan och kom till England 2006, har beskrivits som en metod för att fånga upp outnyttjad potential. 

”Effekten blir att storföretagen kan hitta nya leverantörer som kommer med nya innovativa idéer. För mindre företag kan det leda till tillväxt och att de anställer fler”, säger Gary Baker som är projektansvarig i Sverige. 

Försöket i Europa kan bli verklighet mycket tack vare den brittiska verksamheten som numera är väl etablerad. Där har omkring 130 storföretag anslutit sig till konceptet och i fjol lyckades man generera mer än 200 miljoner pund – cirka 2,2 miljarder kronor – i transaktioner mellan större bolag och mindre företag som ägs av etniska minoriteter. 

”I England har de allting på plats redan, vilket är en enorm hjälp för oss. Målet är att så småningom skapa en organisation för hela EU”, säger Gary Baker. 

Till den nu aktuella satsningen har tolv storföretag anslutit sig (se faktaruta) och lovat att bidra med finansiella medel till satsningen i Europa. Hur mycket det de facto kommer att bidra till ökad mångfald och bättre integration är förstås svårt att veta redan nu. 

Gary Baker pekar på forskning från Linnéuniversitetet som visar att sannolikheten att svenska företag med ägare som ursprungligen kommer från Mellanöstern kommer att anställa någon född utanför Europa ligger på 60 procent – medan samma siffra för ett jämförbart företag med infödda svenska ägare ligger på endast 10 procent. 

”Att inkludera minoriteter och personer med utländsk bakgrund kan ge en snöbollseffekt, vilket gör det till ett väldigt effektivt sätt att främja integration och jobbskapande. Mångfald attraherar mångfald”, säger Gary Baker. 

Hans mål är att i ett första steg locka ett antal små- och medelstora företag att registrera sig i en databas. På så sätt blir de synliga för de storföretag som behöver köpa in varor och tjänster. 

”En fördel är att företagen blir synliga även utanför det egna landet”, säger Gary Baker. 

Han påpekar att när det kommer till ESG-arbete så är ofta ”S:et” – alltså det sociala ansvaret – allra svårast för företagen att ta tag i. Genom European Supplier Diversity Project får bolagen chansen att utveckla det på ett nytt mätbart sätt, menar han.

”Det här är ett jättebra program för social impact helt på marknadens villkor. Det är inget give away.” 

Miljardärernas två gröna stålbolag börjar samarbeta

H2 Green Steel ska ”kemtvätta” sitt avfall i Greenirons patenterade ugnar. De gröna ståluppstickarna har tecknat ett samarbetsavtal för att göra ståltillverkningen mer cirkulär.

”Det är bra för både oss och miljön”, säger Greenirons vd Edward Murray. 

Harald Mix som är ägare i H2GS till vänster om Carl-Henric Svanberg som investerat i Edward Murrays Greeniron.
Harald Mix som är ägare i H2GS till vänster om Carl-Henric Svanberg som investerat i Edward Murrays Greeniron.Foto:Joey Abrait/Jack Mikrut/Jesper Frisk

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera