Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Ny satsning ska göra Köpenhamn till grönt teknikcentrum

Statliga Vækstfonden i Danmark ska investera motsvarande 68 miljoner kronor för att stötta nya teknikbolag som utvecklar lösningar som bekämpar klimatförändringarna. Även svenska bolag baserade i Skåne kan söka sig till programmet, som ska drivas av det internationella riskkapitalbolaget Antler.

Danmark har de senaste åren presenterat flera satsningar som både ska skynda på omställningen till ett mer hållbart samhälle och samtidigt ge landets näringsliv en grönare profil för att bättra på exporten – som under en period minskat inom bland annat miljöteknik.

Öppen tillgång till data om danskarnas användning av el, vatten och värme samt ökad digitalisering och frizoner där ny teknik kan testas finns bland de förslag som tidigare lagts fram från regeringshåll.

Det mest spektakulära greppet som presenteras hittills är en satsning på att bygga nio konstgjorda öar längs kuststräckan sydväst om Köpenhamn. Området väntas ge plats för nära 400 företag med sammanlagt 12.000 medarbetare när allt står klart år 2040.

Läs mer: SEB satsar på grönt riskkapital - ska jaga klimatets Spotify

För att omsätta visionerna till verklighet krävs dock bolag som driver teknikutvecklingen inom miljö- och klimatområdet. Därför går nu statliga Vækstfonden in med motsvarande 68 svenska miljoner kronor i det internationella riskkapitalbolaget Antler, som samtidigt öppnar kontor i Köpenhamn.

Antler brukar även beskrivas som en ”startup-fabrik”, eftersom de vanligtvis går in i bolag redan i samband med grundandet och hjälper entreprenörerna att utveckla sin affärsidé och hitta en medgrundare om det saknas.

Totalt räknar Antler med att stötta 70-100 entreprenörer årligen inom ramen för den danska satsningen. Skånska bolag med inriktning på grön teknik kan också söka till programmet. Pengarna från Vækstfonden är nämligen inte reserverade för enbart danska entreprenörer.

”Tanken är att positionera Köpenhamn och Danmark som centrum för grön teknik. Målet är att attrahera internationella entreprenörer och internationellt kapital med fokus på hållbarhet och grön teknik”, säger Livia Moore, marknadsansvarig för Antlers verksamhet i Norden.

Riskkapitalbolaget har sedan tidigare kontor i Stockholm och Oslo samt på ytterligare tolv platser i världen.

”Om skånska bolag har gröna idéer ska de absolut söka sig till Köpenhamn, men det är också fritt fram att söka sig till Antler inom andra områden. Vi har till exempel verksamhet i Singapore där vi kan hjälpa till med visum”, säger Livia Moore.

Artikeln är skriven av Dagens industris och HD Sydsvenskans gemensamma ekonomiredaktion i Skåne. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Robotar gör fastighetsförvaltningen säker i coronatider

Robotar och drönare som ser över ditt hus. Tack vare innovativa tekniska lösningar har Riksbyggen kunnat utveckla fastighetsskötseln under pandemin. 

Förändringar som också har lett till en renare och grönare omgivning med mindre buller för de boende.

Så jobbar Riksbyggen med fastighetsförvaltning  

På grund av restriktioner, rekommendationer och oro under pandemin har de som jobbar med fastighetsförvaltning fått se över sina rutiner och arbetsmetoder. Samtidigt får inte tillsynen av våra hem och hus avta. 

För att bemöta kundernas önskemål och de nya behov som har uppstått har Riksbyggen utvecklat innovativa lösningar i underhållet av sina byggnader. Bland annat med teknikens hjälp.

Mikael Günthner är leveranschef för fastighetsservice i Skaraborg och berättar hur omställningen har skapat nya möjligheter tack vare den senaste robotutvecklingen.

– Vi hade jobbat en del med drönare och robotgräsklippning tidigare, men nu har vi kunnat utveckla det arbetet. Den traditionella fastighetsskötseln ändras ju lite i och med de här moderna teknikerna som finns, berättar han.

Trivseln i området ökar

Framförallt har de jobbat mycket med utomhusmiljön. I stället för att använda en stor dieseldriven skylift för att besiktiga tak och hängrännor använder de sig av drönare som filmar och fotograferar från luften. Bilderna kan sedan ligga till grund för framtida underhållsplaner. 

Med 72 robotgräsklippare som tar hand om fastigheternas gräsmattor kan medarbetarna utföra mer kvalificerade arbetsuppgifter, något som ökar kvaliteten för de boende. 

– Robotarna frisätter mycket tid och vi ser att föreningarna får väldigt hög standard. Vi styr gräsklipparna digitalt från en plattform på våra datorer medan våra fastighetsskötare på plats ser till att de fungerar. Robotgräsklippningen har blivit en stor grej för oss som lockar många kunder.

När det finns tid till att rensa ogräs, ta hand om rabatter och plocka skräp ökar också trivseln i området. 

Med hjälp av drönare kan Riksbyggen besiktiga tak. Heat weed-maskinen används för att på ett miljövänligt sätt ta bort ogräs med varm ånga.
Med hjälp av drönare kan Riksbyggen besiktiga tak. Heat weed-maskinen används för att på ett miljövänligt sätt ta bort ogräs med varm ånga.

Ett annat hjälpmedel som Mikael Günthner och hans kollegor har använt mycket under året är en så kallad heat weed-maskin, en högtryckstvätt med hetvatten som ångas ut. 

– I stället för att ta bort ogräs med bekämpningsmedel slår den sönder ogräset med sin varma ånga. Det är både miljövänligt och effektivt och en riktig ”win win”-situation, säger han.

Metoden gör att de effektivt kan ta bort mossa som växer på asfaltsytor, stensuggor och cykelställ på föreningarnas norrsidor och de har kunnat använda den för rengöring av parkbänkar, till klottersanering, tuggummiborttagning och fasadtvätt.

Stora miljövinster

Att successivt byta ut arbetsredskap mot fossilfria alternativ är en viktig del i hållbarhetsarbetet.  

– Vi vill minimera utsläppen och slippa de bensinslukande maskinerna och har investerat i många nya verktyg. När vi går över till något nytt har det alltid någon form av elkomponent i sig oavsett om det är en trimmer, lövblås eller en häcksax. Ur ett kundperspektiv är det också positivt att vi inte kommer ut med våra stora bensindrivna gräsklippare och startar klockan sju på morgonen.

Med 72 robotgräsklippare som tar hand om fastigheternas gräsmattor kan medarbetarna utföra mer kvalificerade arbetsuppgifter, något som ökar kvaliteten för de boende.
Med 72 robotgräsklippare som tar hand om fastigheternas gräsmattor kan medarbetarna utföra mer kvalificerade arbetsuppgifter, något som ökar kvaliteten för de boende.

Med många som arbetar hemifrån har fastighetsskötarna också haft ögonen på sig.

– Vi har fått mycket positiv respons. Många av våra kunder uppskattar att det är tyst och fint och att vi tänker framtid, berättar han och fortsätter: 

– Det är lite investeringar, men vågar man investera sig ur en sån här kris går det att hitta nya hållbara lösningar. Vi kommer att fortsätta det här arbetet som vi gör nu och hitta nya framtidsinnovativa arbetssätt som effektiviserar vårt jobb. 

Så skapar Riksbyggen trivsel och trygghet i utemiljön 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?