1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Ny satsning ska göra Köpenhamn till grönt teknikcentrum

Statliga Vækstfonden i Danmark ska investera motsvarande 68 miljoner kronor för att stötta nya teknikbolag som utvecklar lösningar som bekämpar klimatförändringarna. Även svenska bolag baserade i Skåne kan söka sig till programmet, som ska drivas av det internationella riskkapitalbolaget Antler.

Danmark har de senaste åren presenterat flera satsningar som både ska skynda på omställningen till ett mer hållbart samhälle och samtidigt ge landets näringsliv en grönare profil för att bättra på exporten – som under en period minskat inom bland annat miljöteknik.

Öppen tillgång till data om danskarnas användning av el, vatten och värme samt ökad digitalisering och frizoner där ny teknik kan testas finns bland de förslag som tidigare lagts fram från regeringshåll.

Det mest spektakulära greppet som presenteras hittills är en satsning på att bygga nio konstgjorda öar längs kuststräckan sydväst om Köpenhamn. Området väntas ge plats för nära 400 företag med sammanlagt 12.000 medarbetare när allt står klart år 2040.

Läs mer: SEB satsar på grönt riskkapital - ska jaga klimatets Spotify

För att omsätta visionerna till verklighet krävs dock bolag som driver teknikutvecklingen inom miljö- och klimatområdet. Därför går nu statliga Vækstfonden in med motsvarande 68 svenska miljoner kronor i det internationella riskkapitalbolaget Antler, som samtidigt öppnar kontor i Köpenhamn.

Antler brukar även beskrivas som en ”startup-fabrik”, eftersom de vanligtvis går in i bolag redan i samband med grundandet och hjälper entreprenörerna att utveckla sin affärsidé och hitta en medgrundare om det saknas.

Totalt räknar Antler med att stötta 70-100 entreprenörer årligen inom ramen för den danska satsningen. Skånska bolag med inriktning på grön teknik kan också söka till programmet. Pengarna från Vækstfonden är nämligen inte reserverade för enbart danska entreprenörer.

”Tanken är att positionera Köpenhamn och Danmark som centrum för grön teknik. Målet är att attrahera internationella entreprenörer och internationellt kapital med fokus på hållbarhet och grön teknik”, säger Livia Moore, marknadsansvarig för Antlers verksamhet i Norden.

Riskkapitalbolaget har sedan tidigare kontor i Stockholm och Oslo samt på ytterligare tolv platser i världen.

”Om skånska bolag har gröna idéer ska de absolut söka sig till Köpenhamn, men det är också fritt fram att söka sig till Antler inom andra områden. Vi har till exempel verksamhet i Singapore där vi kan hjälpa till med visum”, säger Livia Moore.

Artikeln är skriven av Dagens industris och HD Sydsvenskans gemensamma ekonomiredaktion i Skåne. 

Vattenfall bygger ny vindkraft i Tyskland

Svenska Vattenfall får snurra igång tyskt havsbaserat vindkraftsprojekt. Projektet väntas ge fossilfri el till över en miljon tyska hushåll, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Foto:Vattenfall/Ties van der Horst

Den havsbaserade vindkraftsparken ska byggas 85 kilometer utanför ön Borkum på den tyska Nordsjökusten. År 2027 väntas den anslutas till det tyska elnätet och parken kommer då att ha en effekt om 908 MW årligen. Det motsvarar elkonsumtionen för över en miljon tyska hushåll.

Energijätten förvärvade det havsbaserade vindkraftsprojektet redan 2016, men nya upphandlingssystem gjorde att projektet auktionerades på nytt. Vattenfall använde sig då av företrädesrätten och behåller nu ansvaret för att utveckla parken.

”Vi är mycket glada över att ha fått kontraktet för detta projekt. Den snabba utbyggnaden av förnybar energi är nyckeln till att permanent minska Tysklands beroende av fossila bränslen”, säger Catrin Jung, chef för havsbaserad vindkraft på Vattenfall.

Vattenfall har sedan innan de tyska vindkraftsparkerna ”Dantysk” och ”Sandbank”.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera