1515
Annons

Ny rapport: Företagsstöden gick till män

Pandemistöden som betalats ut till företagen har i betydligt större utsträckning gått till män än till kvinnor. Mäns ansökningar beviljas också i högre grad, visar en ny rapport från Jämställdhetsmyndigheten.

Volvobolagen toppar listan över korttidsstöd.
Volvobolagen toppar listan över korttidsstöd.Foto:Björn Larsson Rosvall/TT

Det är på regeringens uppdrag som myndigheten undersökt hur den ekonomiska jämställdheten utvecklats, och riktat särskilt fokus på effekterna av pandemin.

I rapporten, som släpptes av myndigheten på måndagen, framgår att pandemins ekonomiska effekter slagit hårdast mot kvinnor. Det gäller inte minst de lägst betalda kvinnorna, där löneinkomsterna sjönk mer än för män i motsvarande grupp.

Jämställdhetsmyndigheten pekar särskilt ut låga löner i offentlig sektor som ett orosmoln, eftersom antalet anställningar med låga löner inom offentlig sektor ökat under pandemin. Eftersom kvinnor är överrepresenterade i sektorn riskerar trenden att påverka jämställdheten på sikt, enligt myndigheten.

Dessutom har det omfattande stödet till näringslivet fördelats ojämnt mellan kvinnor och män, sett till flertal olika parametrar.

Under pandemins första år betalade staten ut cirka 86 miljarder kronor i olika bidrag till företag, varav 38 miljarder i korttidsstöd. Men stödet gick främst till män, som utgjorde 67 procent av de sammanlagt 600.000 anställda som fick ta del av korttidsstödet. Det har generellt sett funnits ett glapp mellan fördelningen av stöden och könsfördelningen i respektive bransch. Finans- och försäkringsbranschen utgörs till exempel av 51 procent kvinnor, men bara 39 procent av de som erhöll korttidsstöd i branschen var kvinnor.

Oavsett stödform gick en oproportionerligt stor andel till manliga företagare, visar Jämställdhetsmyndighetens rapport.

Kvinnliga företagare fick bara 26 procent av de nettobeviljade beloppen för korttidsarbete 2020 och 2021, trots att de utgör 37 av företagarstyrkan. Samtidigt gick bara 30 procent av de sammanlagt 1,7 miljarder som delades ut i omsättningsstöd (till och med februari 2021) till kvinnliga företagare.

Även omställningsstödet gick företrädelsevis till manliga företagare, som fick 80 procent av de 375 miljoner som Skatteverket beviljade fram till och med september. Det beror enligt Jämställdhetsmyndigheten på omställningsstödets utformning.

”Detta stöd gynnar manligt dominerade branscher, som bygg och transport, som ofta har högre fasta kostnader än kvinnligt dominerade branscher”, skriver myndigheten i rapporten.

Mäns ansökningar om omställningsstöd beviljades också i större utsträckning än kvinnors, 89 procent jämfört med 84 procent för kvinnor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?