Annons

Ny rapport: De fem största hoten mot världen

För första gången någonsin är samtliga risker i topp fem relaterade till miljön, då World Economic Forum presenterar sin årliga riskrapport. Samtidigt som politiker och näringsliv behöver gå samman för att lösa de många hållbarhetskriserna väntar ekonomisk och politisk polarisering, spår organisationen. 

Foto:TT

Vilka globala risker har störst sannolikhet att inträffa inom en tioårsperiod?

För första gången någonsin kan svaret sammanfattas i två enkla ord: miljörelaterade risker. Så lyder i alla fall slutsatsen då 750 experter och beslutsfattare rankar de fem problem som oroar dem mest.

Allra överst ligger risken för att extrema väderhändelser ska inträffa, med skador på egendom, infrastruktur och ett enormt mänskligt lidande. Därefter följer en misslyckad hantering av klimatkrisen, miljökatastrofer orsakade av människor, förluster i biologisk mångfald och kollaps av ekosystem samt större naturkatastrofer. 

I ett pressmeddelande påminner Peter Giger, koncernchef för riskhantering vid Zürich Insurance Group, om vikten av en snabb omställning för att undvika de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna. Han framhåller också vikten av att bevara planetens biologiska mångfald.

”Våra olika ekosystem fångar enorma mängder kol och ger oss ekonomiska fördelar vars värde uppskattas till 33 biljoner dollar per år – motsvarande USA:s och Kinas BNP sammantaget.”

Företag och beslutsfattare måste agera fortare för mer hållbara affärsmodeller, slår han fast.

”Vi ser redan företag förstöras eftersom de misslyckas att anpassa sina strategier till de förändringar som sker. Risker kopplade till omställningen är verkliga och alla måste göra sitt för att lindra dem”, säger han.

Av de tillfrågade ledarna svarade 78 procent att de förväntar sig se ökade ”ekonomiska konfrontationer” och en ökad politisk polarisering under 2020. Detta blir förstås extra bekymmersamt i tider då behovet av samarbete är större än någonsin.

”Det politiska landskapet är polariserat, havsnivåerna stiger och klimatet orsakar bränder. Det här är året då världsledarna måste arbeta med samhällets alla sektorer för att reparera och stärka våra system för samarbete. Inte bara för nytta på kort sikt, utan för att hantera djupt rotade risker”, säger Børge Brende från World Economic Forum.

Mest oroade över pågående utveckling är – föga förvånande – yngre generationer. Personer födda efter 1980 rankade risker kopplade till miljön högre än andra svaranden, både på kort och lång sikt. Nära 90 procent menar att extrema värmeböljor, förstörelsen av ekosystem och problem relaterade till hälsa och föroreningar kommer att förvärras under 2020 – att jämföra med siffror på 67–77 procent för övriga generationer.

De yngre tror också oftare än andra att miljörelaterade risker kommer att bli mer katastrofala och vara mer sannolika att inträffa kring 2030.

Greta Thunberg rönte under fjolåret stor uppmärksamhet under mötet i Davos – där riskrapporten presenteras – då hon under ett lunchmöte beskyllde de tillresta för att höra till dem som är mest ansvariga för pågående klimatkris.

”Det blev väldigt dålig stämning. De visste inte hur de skulle reagera och blev väldigt nervösa”, sa hon då till Expressen.

Under årets möte är hon inbjuden att hålla ett av två öppningsanföranden inför den namnkunniga och välbemedlade publiken.

I en debattartikel i The Guardian konstaterade hon nyligen att världen år 2017 lade 5,2 biljoner dollar på subventioner av fossila bränslen. 

”Något annat än att omedelbart upphöra med de här investeringarna i fossilindustrin vore att förråda livet självt”, skrev hon tillsammans med sina medförfattare. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?