1515
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Ny modell för avtal om koldioxidpris

En grupp forskare inom bland annat miljöekonomi, ekonomi, miljö och statsvetenskap har tillsammans arbetat fram en ny modell för att sätta ett pris på koldioxid för att motverka att de planetära gränserna överskrids. 

Skatt och utsläppshandel fungerar bra då pris ska sättas på CO2, enligt forskarna.
Skatt och utsläppshandel fungerar bra då pris ska sättas på CO2, enligt forskarna.Foto:Anders Wiklund/TT

Deras modell, kallad ”styrmedel för antropocen”, har skickats in till tidningen Nature med förhoppningen att den ska diskuteras under klimatmötet i Katowice i december.

"Försurningen av haven, ozonlagrets tjocklek och olika kretslopp styrs på lång sikt av faktorer som jordens rotation. Men just nu är den största faktorn mänsklig aktivitet. Därför måste vi snabbt lära oss att köra den här farkosten", säger Thomas Sterner, initiativtagare till modellen och professor i miljöekonomi vid Göteborgs universitet, till Aktuell Hållbarhet.

Thomas Sterner menar att det är stort fokus på beslutsfattande på global nivå, samtidigt som det saknas institutioner som stödjer globalt beslutsfattande.

"Antingen måste vi skapa sådana institutioner eller också måste vi lära oss att på ett intelligent och effektivt sätt bygga internationella avtal om styrmedel", säger Thomas Sterner.

Thomas Sterner anser att det inte krävs komplicerade styrmedel för att öka priset på koldioxid. Skatt och utsläppshandel fungerar mycket bra. 

Frågan är bara hur det ska åstadkommas i en tid där ett globalt ledarskap saknas. Enligt Thomas Sterner skulle USA och Kina kunna träffa avtal om ett lägsta pris på koldioxid. Priset skulle sedan kunna nås med valfria nationella styrmedel. EU skulle också kunna gå med och däremd skulle ett starkt tryck skapas som skulle hålla uppe koldioxidpriset i resten av världen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?