Ny koalition vill höja EU-ambitioner om förnybart producerad vätgas
Flera stora europeiska energiorganisationer har gått ihop och lanserat en koalition för förnybar vätgas. Målet är att Europa ska bli en världsledare inom vätgas som är framställd av hundra procent förnybar energi.
Tobias Persson
Text
Foto:Carl-Johan Lejland, Carl-Johan Lejland
Bakgrunden till initiativet är EU-kommissionens strategi för vätgas som presenterades i juli, med ett mål om att EU ska producera 10 miljoner ton förnybar vätgas år 2030.
Koalitionen består av branschorganisationerna WindEurope och Solarpower Europe samt Breakthrough Energy. Initiativet ska fokusera på att skapa branschöverskridande nätverk av innovatörer, entreprenörer och företagsledare.
Renewable Hydrogen Coalition har som målsättning att stärka industrin och utveckla affärsmodeller för hållbart producerad vätgas. Koalitionen kommer arbeta med att ta fram konkreta policy-förslag för att skala upp marknaden.
Till grund för koalitionens målsättning ligger en rapport som har tagits fram av den svenska managementkonsultbyrån Material Economics. Ett nyckelbudskap i rapporten är att Europa skulle kunna kommersialisera förnybar vätgas snabbare än vad nuvarande strategier föreslår, bland annat genom mer samarbete mellan företag i hela värdekedjan.
”Vi tror att det finns goda skäl att fråga om Europa skulle kunna sätta ännu högre ambitioner för vätgas till 2030, och även inkludera sektorsspecifika mål för efterfrågan när vätgasmålen ska ses över nästa gång”, säger Per-Anders Enkvist, grundare av Material Economics, i en kommentar.
Tobias Persson
Innehåll från EonAnnons
Nya innovationer inom energiåtervinning driver omställning
Anette Blücher, Director Energy Infrastructure Solutions Nordic på E.ON.
När Sveriges storstäder växer ökar behovet av energi, samtidigt som mängden avfall ökar. Med ledande teknik och lösningar inom energiåtervinning erbjuder E.ON cirkulär energiförsörjning som gör skillnad redan idag.
Stockholms län är en av Sveriges snabbast växande storstadsregioner med nästan 2,5 miljoner invånare. Tillväxten innebär bland annat att efterfrågan på energi ökar. Samtidigt ökar mängden avfall. En av E.ONs lösning på de här utmaningarna ligger i Bro utanför Stockholm.
– Sverige är hållbarhetens Silicon Valley med ledande teknik och lösningar för cirkulär energiomställning. En förklaring är att Sverige var tidiga med att bygga ut fjärrvärmen, som idag står för 65 procent av all uppvärmning i landet. E.ON har förvaltat och utvecklat den tekniken med kraftvärmeverket Högbytorp, som erbjuder energiåtervinning 3.0, säger Anette Blücher, Director Energy Infrastructure Solutions Nordic på E.ON.
I kraftvärmeverket Högbytorp återvinns energi ur avfall genom förbränning, för att producera lokal el och fjärrvärme. Anläggningen är ett tekniskt avancerat bevis på möjligheterna med cirkulär energiförsörjning. Anette Blücher vill att de boende ska uppleva att även sådant som inte kan materialåtervinnas kommer till nytta.
– I ett hållbart samhälle måste material återanvändas i så stor utsträckning som möjligt. Ur material som av olika anledningar inte kan eller bör återanvändas, kan vi säkerställa att energin återvinns och kommer till användning som el och fjärrvärme. I Högbytorp får vi in avfall och ser till att det förbränns, men vi tar också vara på restprodukterna efter förbränningen. Till exempel utvinns och återanvänds metallerna i askan efter förbränningen.
Teknik för kolsänkor
Utbyggnaden av fjärrvärme har varit starkt bidragande till att utsläppen av växthusgaser i Sverige minskat sedan 1990-talet, enligt Naturvårdsverket. För att nå hela vägen i mål driver E.ON flera forsknings- och utvecklingsprojekt kring kolsänkor, det vill säga olika tekniker för att binda koldioxid och avlägsna koldioxid från atmosfären.
– Vi jobbar hårt med att reducera den CO2 som vi fortfarande släpper ut. Det är en utmaning som vi delar med industrin, och utvecklingen drivs av flera ledande aktörer. En möjlig teknik är CCS, Carbon Capture and Storage, där koldioxiden fångas upp direkt vid energiåtervinningen, binds in och lagras i berggrunden. En annan spännande möjlighet är biokol, som enkelt uttryckt är organiskt material som upphettats i en syrefattig miljö och som resultat bildar en fast produkt med ett högt kolinnehåll som kan återföras till marken. Idag ser vi lösningar, nu återstår att hitta ekonomiska modeller för den här oerhört dyra tekniken, säger Anette Blücher.
Fakta E.ON E.ON Sverige är en del av den internationella energikoncernen E.ON SE med huvudkontor i Essen, Tyskland. Inom koncernen jobbar runt 70 000 personer i 15 länder. Vår verksamhet utgörs i huvudsak av två affärsområden: smarta distributionsnät och innovativa energilösningar för våra kunder.