Ny koalition vill höja EU-ambitioner om förnybart producerad vätgas

Flera stora europeiska energiorganisationer har gått ihop och lanserat en koalition för förnybar vätgas. Målet är att Europa ska bli en världsledare inom vätgas som är framställd av hundra procent förnybar energi.

Foto:Carl-Johan Lejland, Carl-Johan Lejland

Bakgrunden till initiativet är EU-kommissionens strategi för vätgas som presenterades i juli, med ett mål om att EU ska producera 10 miljoner ton förnybar vätgas år 2030. 

Koalitionen består av branschorganisationerna WindEurope och Solarpower Europe samt Breakthrough Energy. Initiativet ska fokusera på att skapa branschöverskridande nätverk av innovatörer, entreprenörer och företagsledare.

Renewable Hydrogen Coalition har som målsättning att stärka industrin och utveckla affärsmodeller för hållbart producerad vätgas. Koalitionen kommer arbeta med att ta fram konkreta policy-förslag för att skala upp marknaden.

Till grund för koalitionens målsättning ligger en rapport som har tagits fram av den svenska managementkonsultbyrån Material Economics. Ett nyckelbudskap i rapporten är att Europa skulle kunna kommersialisera förnybar vätgas snabbare än vad nuvarande strategier föreslår, bland annat genom mer samarbete mellan företag i hela värdekedjan.

”Vi tror att det finns goda skäl att fråga om Europa skulle kunna sätta ännu högre ambitioner för vätgas till 2030, och även inkludera sektorsspecifika mål för efterfrågan när vätgasmålen ska ses över nästa gång”, säger Per-Anders Enkvist, grundare av Material Economics, i en kommentar.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?