Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Ny kemisk metod kan revolutionera återvinningen

Ioniqa Technologies, ett holländskt forskningsföretag i start up-fasen, sluter cirkeln och återvinner 100 procent av polyetentereftalat, PET.

Snart kan 100 procent av PET-flaskan återvinnas.
Snart kan 100 procent av PET-flaskan återvinnas.Foto:Grazvydas Jurgelevicius

"Det unika är att vi kan blanda insamlat avfall, till exempel PET-flaskor och textiler i olika färger. När processen är klar har vi en produkt som för producenterna kan användas för alla typer av nya PET-produkter. Till skillnad från tidigare återvinningsmetoder är det här en kemisk återvinningsprocess som kan upprepas hur många gånger som helst utan att kvaliteten påverkas", säger bolagets operativa chef, Michiel de Groot, till Aktuell Hållbarhet.

Ioniqas patenterade metod bygger på att krossa insamlat PET-avfall till ett mångfärgat granulat. Därefter genomförs en kemisk process där polymererna bryts ned till monomerer, samtidigt som färg och andra föroreningar separeras. Monomererna byggs sedan upp till polymerer igen, alltså tillbaka till PET. 

Slutprodukten är ett pulver som ger exakt samma kvalitet som nytillverkad PET.

År 2021 kommer den årliga konsumtionen av plastflaskor att uppgå till mer än en halv biljon globalt och experter varnar för att plasten i framtiden kan bli ett lika stort hot mot mänskligheten som klimatförändringarna. 

Av all PET som produceras i världen i dag är det bara 10 procent som återvinns och med dagens metoder tappar plasten kvalitet för varje gång den återvinns och blir till slut oanvändbar. 

I ljuset av detta anses potentialen för den nya holländska innovationen enorm. Den fungerar i dag i en industriell försöksanläggning i Rotterdam. Planen är nu en storskalig industriell anläggning under nästa år.

Bolaget och innovationen är sprungen ur forskning vid Polymerinstitutet vid universitetet i Eindhoven. Sedan starten för tio år sedan har utvecklingen så här långt kostat cirka 10 miljoner Euro. 

"Att skala upp det här kommer inte kräva några enorma investeringar. Den utrustning som vi använder är i princip sådant som finns att köpa på marknaden och kan relativt enkelt anpassas till våra behov", säger Michiel de Groot. 

Den första kommersiella anläggningen ska klara av att producera 10 000 ton slutråvara per år. Därefter är planen att skala upp genom att licensiera teknologin och erbjuda aktörer på marknaden ta del av den. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?