ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Ny kemisk metod kan revolutionera återvinningen

  • Snart kan 100 procent av PET-flaskan återvinnas. Foto: Grazvydas Jurgelevicius

Ioniqa Technologies, ett holländskt forskningsföretag i start up-fasen, sluter cirkeln och återvinner 100 procent av polyetentereftalat, PET.

"Det unika är att vi kan blanda insamlat avfall, till exempel PET-flaskor och textiler i olika färger. När processen är klar har vi en produkt som för producenterna kan användas för alla typer av nya PET-produkter. Till skillnad från tidigare återvinningsmetoder är det här en kemisk återvinningsprocess som kan upprepas hur många gånger som helst utan att kvaliteten påverkas", säger bolagets operativa chef, Michiel de Groot, till Aktuell Hållbarhet.

Ioniqas patenterade metod bygger på att krossa insamlat PET-avfall till ett mångfärgat granulat. Därefter genomförs en kemisk process där polymererna bryts ned till monomerer, samtidigt som färg och andra föroreningar separeras. Monomererna byggs sedan upp till polymerer igen, alltså tillbaka till PET. 

Slutprodukten är ett pulver som ger exakt samma kvalitet som nytillverkad PET.

År 2021 kommer den årliga konsumtionen av plastflaskor att uppgå till mer än en halv biljon globalt och experter varnar för att plasten i framtiden kan bli ett lika stort hot mot mänskligheten som klimatförändringarna. 

Av all PET som produceras i världen i dag är det bara 10 procent som återvinns och med dagens metoder tappar plasten kvalitet för varje gång den återvinns och blir till slut oanvändbar. 

I ljuset av detta anses potentialen för den nya holländska innovationen enorm. Den fungerar i dag i en industriell försöksanläggning i Rotterdam. Planen är nu en storskalig industriell anläggning under nästa år.

Bolaget och innovationen är sprungen ur forskning vid Polymerinstitutet vid universitetet i Eindhoven. Sedan starten för tio år sedan har utvecklingen så här långt kostat cirka 10 miljoner Euro. 

"Att skala upp det här kommer inte kräva några enorma investeringar. Den utrustning som vi använder är i princip sådant som finns att köpa på marknaden och kan relativt enkelt anpassas till våra behov", säger Michiel de Groot. 

Den första kommersiella anläggningen ska klara av att producera 10 000 ton slutråvara per år. Därefter är planen att skala upp genom att licensiera teknologin och erbjuda aktörer på marknaden ta del av den. 

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer