1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Ny kemisk metod kan revolutionera återvinningen

Ioniqa Technologies, ett holländskt forskningsföretag i start up-fasen, sluter cirkeln och återvinner 100 procent av polyetentereftalat, PET.

Snart kan 100 procent av PET-flaskan återvinnas.
Snart kan 100 procent av PET-flaskan återvinnas.Foto:Grazvydas Jurgelevicius

"Det unika är att vi kan blanda insamlat avfall, till exempel PET-flaskor och textiler i olika färger. När processen är klar har vi en produkt som för producenterna kan användas för alla typer av nya PET-produkter. Till skillnad från tidigare återvinningsmetoder är det här en kemisk återvinningsprocess som kan upprepas hur många gånger som helst utan att kvaliteten påverkas", säger bolagets operativa chef, Michiel de Groot, till Aktuell Hållbarhet.

Ioniqas patenterade metod bygger på att krossa insamlat PET-avfall till ett mångfärgat granulat. Därefter genomförs en kemisk process där polymererna bryts ned till monomerer, samtidigt som färg och andra föroreningar separeras. Monomererna byggs sedan upp till polymerer igen, alltså tillbaka till PET. 

Slutprodukten är ett pulver som ger exakt samma kvalitet som nytillverkad PET.

År 2021 kommer den årliga konsumtionen av plastflaskor att uppgå till mer än en halv biljon globalt och experter varnar för att plasten i framtiden kan bli ett lika stort hot mot mänskligheten som klimatförändringarna. 

Av all PET som produceras i världen i dag är det bara 10 procent som återvinns och med dagens metoder tappar plasten kvalitet för varje gång den återvinns och blir till slut oanvändbar. 

I ljuset av detta anses potentialen för den nya holländska innovationen enorm. Den fungerar i dag i en industriell försöksanläggning i Rotterdam. Planen är nu en storskalig industriell anläggning under nästa år.

Bolaget och innovationen är sprungen ur forskning vid Polymerinstitutet vid universitetet i Eindhoven. Sedan starten för tio år sedan har utvecklingen så här långt kostat cirka 10 miljoner Euro. 

"Att skala upp det här kommer inte kräva några enorma investeringar. Den utrustning som vi använder är i princip sådant som finns att köpa på marknaden och kan relativt enkelt anpassas till våra behov", säger Michiel de Groot. 

Den första kommersiella anläggningen ska klara av att producera 10 000 ton slutråvara per år. Därefter är planen att skala upp genom att licensiera teknologin och erbjuda aktörer på marknaden ta del av den. 

Norrsken startar ”Nobelpris för entreprenörer” med Obama Foundation

Norrsken går ihop med Obama Foundation och flera andra tunga investerare för att instifta ett ”Nobelpris” för impactbolag. Bland de hundra aktörerna som tävlar om att bli den första vinnaren återfinns Northvolt, H2 Green Steel och tio andra svenska bolag.

Erik Engellau-Nilsson, Niklas Adelberth och Barack Obama inblandade i ett nytt pris som ska gå till impactbolagen med störst potential att göra en positiv skillnad.
Erik Engellau-Nilsson, Niklas Adelberth och Barack Obama inblandade i ett nytt pris som ska gå till impactbolagen med störst potential att göra en positiv skillnad.Foto:Patrik Linden/Charles Rex Arbogast

Impact 100 är ett nytt initiativ från stiftelsen Norrsken som går ut på att lista de 100 företag som kan göra störst skillnad med att hjälpa världen att uppfylla FN:s 17 globala mål. Två bolag på listan, ett värderat under 1 miljard dollar och ett värderat över, kommer att prisas för att ha störst impactpotential.

”Vi vill skapa vår tids Nobelpris för entreprenörer. Vi vill sätta strålkastarljuset på de som borde hyllas allra mest, nämligen personerna som bygger bolagen som löser vår tids stora samhällsproblem”, säger Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson.

Norrskens grundare, som även var med och startade upp Klarna, Niklas Adelberth kommer att tillsammans sju andra jurymedlemmar, FN:s assisterande generalsekreterare Ulrika Modéer, bestämma vilka vinnarna blir. De kommer att presenteras vid en ceremoni 8 september och ta emot sina pris från prins Daniel. 

Prins Daneil är prisutdelare.
Prins Daneil är prisutdelare.Foto:Evelina Carborn

”Så fort man pratar om vår tids stora utmaningar blir det ofta ganska betungande. Vi vill ta ett nytt grepp för att skapa något som drar till sig uppmärksamhet och som är roligt att ta del av”, säger Erik Engellau-Nilsson och fortsätter:

”Tanken bakom det hela är att lyfta förebilder. Barn vill ju imitera personer de ser upp till. Vad skulle hända om de började inspireras mer av Norman Borlaug än av Kim Kardashian?”

Vetenskapsmannen Borlaug utvecklade bland annat olika typer av lättodlade vetesorter i mitten av 1900-talet. Han sägs ha räddat en miljard människor undan svält och fick Nobelpriset 1970 för att ha bidragit till världsfreden genom att öka tillgången på mat. 

Företagen som är med på Impact 100-listan har nominerats av de samarbetspartners som Norrsken samlat kring projektet. Det är bland annat Obama Foundation, BMW Foundation, EQT Foundation samt många stora investerare inom impactområdet så som Acumen, Summa Equity och Katapult.

Erik Engellau-Nilssons förhoppning är att antalet samarbetspartners ska fördubblas till nästa år.

”Nobelpriset har haft 100 år på sig att bygga sin plattform och vi hoppas att det inte tar lika lång tid som oss. Men vi är ödmjuka med att vi bara börjar nu och att det tar lite tid att bygga något som får genomslag runt om i hela världen”, säger han.

Hela tolv svenska bolag, däribland Northvolt och H2 Green Steel och Einride, är med och tävlar om priserna. 

”Sverige har legat och fortsätter att ligga långt framme i det här området. Både i relativa och absoluta siffror låg Sverige högst i Europa sett till investeringar i fjol. Vi har mer pengar som går in i sektorn än Tyskland och det får konsekvenser som det här.”

Vinnarna på Impact 100-listan kommer inte att få några prispengar. Förhoppningen är att uppmärksamheten ska leda till att fler investerare får upp ögonen för dem. Bolagen kommer även få vara med i juryn som utser nästa års vinnare.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera