Annons

Ny grön stålutmanare planeras i Finland

En ny konkurrent om det gröna stålet kan vara på gång i Finland. Norska Blastr Green Steel tar rygg på H2GS och Hybrit med mångmiljardsatsning nära Helsingfors. 

Det norska bolaget Blastr Green Steel planerar att investera 4 miljarder euro i en ny anläggning i Ingå, väster om Helsingfors, som ska tillverka stål med lågt koldioxidavtryck. 

Det kan bli landets största industriprojekt någonsin, rapporterar Bloomberg.

Bolaget har skrivit en avsiktsförklaring med Fortum som ger Blastr rätt att utnyttja en redan existerande industrianläggning 

Enligt planen ska fabriken tillverka 2,5 miljoner ton stål per år, sysselsätta 1200 personer och ha en egen vätgasproduktion, eftersom gasen behövs i de utsläppsfria processerna. 

Blastrs vd Hans Fredrik Wittusen förklarar valet av Finland med att landet bland annat har stor tillgång till vindenergi. Bolaget har ännu inte säkrat finansiering för projektet, men ska ta ett slutgiltigt investeringsbeslut senast 2025.

Blastr backas av Vanir Green Industries, vars grundare Tore Ivar Slettemoen även grundat den norska Northvolt-utmanaren Freyr Battery.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera