1515
Annons

Ny grön pensionslösning för Handelsbankens soffliggare - ”bättre avkastning”

Handelsbanken Livs ”soffliggarfond” för tjänstepension får miljömärkning. Aktiedelen ska endast placeras i Svanenmärkta fonder. 

Martin Björgell (till höger) uppger att entrélösningen kommer börja användas någon gång under 2022.
Martin Björgell (till höger) uppger att entrélösningen kommer börja användas någon gång under 2022.

Den ännu ej lanserade entrélösningen kommer innebära att Handelsbanken SHB A +0,76% Dagens utveckling väljer hållbara fonder åt de kunder som inte själva gör ett aktivt val kring hur deras tjänstepension ska investeras. Det är den första investeringslösningen för tjänstepension från ett försäkringsbolag som uppfyller Svanenmärkningens kriterier, enligt Martin Björgell.

”Även om många tycker att det är svårt att göra ett aktivt val, så vill de välja hållbart och ta ansvar för miljön. Men man kanske inte vet hur. Det här är vårt sätt att göra det enklare”, säger han.

Svanenmärkningen innebär bland annat att fonderna som väljs inte investerar i vapen, tobak eller fossil energi. Det handlar också om att fondbolagen ska ha tecknat olika FN-avtal kring ansvarsfulla investeringar samt arbetsrätt och mänskliga rättigheter.

”Den säkerställer även att det finns en transparens i rapporteringen i allt vi gör. Hur man exempelvis för påverkansdialoger med fondbolag och fonder”, säger Martin Björgell.

En klar majoritet av Handelsbankens kunder väljer inte själva hur tjänstepensionen investeras och kommer därför omfattas av den nya entrélösningen. Runt 3,5 miljarder kronor nytecknas varje år och totalt sätt förvaltas uppemot 40 miljarder i den delen av sparandet, enligt Martin Björgell.

Han uppger att tilltaget mångt och mycket handlar om att ta samhällsansvar och att integrera hållbarhet i bankens affärsmodell. Men han förväntar sig också en annan vinning för pensionsspararna. 

”Vi ser goda förutsättningar att över tid få en bättre avkastning genom att inte investera i exempelvis fossila energier. Sedan 2018 har vi aktivt exkluderat den typen av investeringar i hela vårt fondutbud och tack vare det är vi i topp avseende avkastning bland alla pensionsbolag, oavsett kollektivavtal”, säger Martin Björgell.


Ny bok kartlägger klimatförändringarnas effekter: ”Svenska företag mörkar totalt”

Sverige kommer tidigare än väntat få känna av konsekvenserna av klimatförändringarna. Det är slutsatsen i Peter Alestigs nya bok ”Världen som väntar” där han samtidigt beskriver hur effekter kan synas i dag.

”När extremväder slår till på områden som producerar viktiga insatsvaror är vi väldigt utsatta”, säger han.

Peter Alestig hävdar att företag mörkar klimatriskerna de redan i dag står inför.
Peter Alestig hävdar att företag mörkar klimatriskerna de redan i dag står inför.Foto:Joey Abrait

Klimatghetton, livsmedelsbrist och företag som mörkar viktig information. Nej, det är inte en framtidsdystopi eller thrillerroman som Dagens Nyheters klimatredaktör Peter Alestig har skrivit. Det är en skildring av vad klimatförändringarna väntas innebära för svensk del inom en snar framtid.

”Klimatdebatten i Sverige förs i en så moraliserande ton. Det handlar ofta om att göra något för någon annans skull, antingen framtida generationer eller folk långt borta geografiskt. Men vi behöver faktiskt ställa om för vår egen skull, här och nu”, säger Peter Alestig.

För Peter Alestigs egna del har arbetet med boken fått honom att tänka om kring boendet. Drömmen var länge att köpa ett hus i Stockholmsförorten Enskede, men efter att området haft stora problem med översvämningar i fjol vågar han inte längre. Topografin visar att området är beläget i en dal, vilket gör det extra känsligt vid skyfall. Något han väntar sig att allt fler bostadsköpare och försäkringsbolag kommer att ta hänsyn till.

”Klimatrisker kommer att få en stor påverkan på bostadsmarknaden där många hus står inför en kraftig omvärdering”, säger Peter Alestig.

I boken skriver han att försäkringsbolagen redan börjat identifiera områden som löper större klimatrisker än andra. Det finns sådana i Sverige. Bland annat pekas Göta Älvdalen ut som sårbart för kraftiga nederbörder som kan leda till jordskred eller att fördämningar brister och flodvågor bildas. 

”Första gången tar försäkringsbolaget nog notan. Men det som händer när samma område drabbas gång på gång är att vi når en gräns där det inte kan klassas som en oväntad händelse. Då säger försäkringsbolagen: 'jag är ledsen, vi kan inte försäkra er längre'.”

I förlängningen innebär det ett hot för den finansiella stabiliteten, enligt Peter Alestig. Utan hemförsäkring går det inte att ta bolån. För människor som redan har bolån innebär det att tillgången de sitter på förmodligen kraftigt tappar i värde jämfört med skulden de har. Något som i sin tur drabbar bankerna.

Det finns även effekter som är mer påtagliga redan i dag. Peter Alestig pekar på hur klimatförändringarna förvärrat halvledarbristen som drabbat flera sektorer den senaste tiden.

”När extremväder slår till på områden som producerar viktiga insatsvaror är vi väldigt utsatta. Det har vi sett där det produceras mycket halvledare, torka i Taiwan och extrem kyla i Texas slog ut produktionen i fjol.”

Men i en genomgång av några av de drabbade bolagens årsredovisningar hittade Peter Alestig väldigt få realistiska bedömningar av den typen av effekter. Inte heller ville de svara på frågor på området. 

Han går så långt som att säga att bolagen försöker dölja de risker de redan i dag är utsatta för.

”Många svenska företag mörkar totalt om klimatriskerna. Det är något av det mest uppseendeväckande som jag upptäckte”, säger han och fortsätter:

”Skriver man om klimatriskerna så att analytikerna förstår läget sjunker värderingen. Därför låter bolagen bli att skriva om sånt som de borde rapportera om.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?