Annons

Ny forskning: De vill rädda klimatet med kol

Minskade utsläpp räcker inte för att bromsa klimatförändringar. Istället måste forskarna hitta ett sätt att fånga in och lagra koldioxid. Ett sätt att göra det på är genom att producera biokol, menar FN:s klimatpanel.

När ris och julgranar processas i anläggningen omvandlas ungefär hälften av kolet i materialet till så kallad pyrolysgas, resten binds i biokolet och har potential att skapa en kolsänka.
När ris och julgranar processas i anläggningen omvandlas ungefär hälften av kolet i materialet till så kallad pyrolysgas, resten binds i biokolet och har potential att skapa en kolsänka.Foto:Jack Mikrut
Jonas Dahllöf, enhetschef på Stockholm Vatten och Avfall, är ansvarig för biokolsprojektet. Den pyrolysgas som bildas i kolningsprocessen förbränns i en förbränningskammare, vilket håller pyrolysprocessen igång. Resten av värmen återvinns som fjärrvärme.
Jonas Dahllöf, enhetschef på Stockholm Vatten och Avfall, är ansvarig för biokolsprojektet. Den pyrolysgas som bildas i kolningsprocessen förbränns i en förbränningskammare, vilket håller pyrolysprocessen igång. Resten av värmen återvinns som fjärrvärme.Foto:Jack Mikrut
Björn Hallgren, drifttekniker, rensar trumsikten som rensar bort allt material större än 30 m.m. innan flisen skickas in i förbränningsanläggningen.Foto:Jack Mikrut
Säckar med biokol levereras till Trafikkontoret, en partner i projektet, och används för trädplantering i stadsmiljö. ”De köper all biokol vi kan producera”, säger enhetschefen Jonas Dahllöf.Foto:Jack Mikrut
Den urbana kolmilan i Bromma processar en sjättedel av Stockholmarnas trädgårdsavfall och skapar en kolsänka motsvarande årsutsläppen från 700 bilar.Foto:Jack Mikrut
Den värme som processen genererar återvinns i fjärrvärmenätet och värmer Stockholmarnas lägenheter.Foto:Jack Mikrut
Jonas Dahllöf, enhetschef på Stockholm Vatten och Avfall, är ansvarig för biokolsprojektet. ”Det här är ett riktigt häftigt projekt, inte minst för att det arbete vi gör för klimatet är så påtagligt och lätt att ta till sig.”
Jonas Dahllöf, enhetschef på Stockholm Vatten och Avfall, är ansvarig för biokolsprojektet. ”Det här är ett riktigt häftigt projekt, inte minst för att det arbete vi gör för klimatet är så påtagligt och lätt att ta till sig.”Foto:Jack Mikrut

När hårdare klimatkrav får industrin att rata fossilt kol har träbaserat kol seglat upp som en ersättare. Men så kallad biokol kan användas för mer än förbränning, det kan också användas som ett verktyg för att minska andelen växthusgaser i atmosfären, menar forskare.

”Tekniken bakom biokol bygger på att växter tar upp koldioxid ur atmosfären och binder den i ved och rötter. Hugger du ned ett träd och eldar upp det återgår koldioxiden till atmosfären, omvandlar du istället veden till biokol och använder det som fyllnadsmassa eller i jordbruksmark skapar du istället en kolsänka”, säger Cecilia Sundberg, docent inom industriell ekologi på KTH, som forskar om biokol.

Biokol har pekats ut av FN:s klimatpanel IPCC som en lovande teknik för så kallade minusutsläpp, vid sidan av trädplantering och lagring av koldioxid från förbränning av biobränslen, så kallad bio-CCS. Biokol används även som jordförbättring.

En svensk aktör som valt att satsa på biokol som kolsänka är Stockholm Vatten och Avfall. Sedan 2017 driver de en pilotanläggning som i full drift ska producera 300 ton biokol årligen: Det skapar en kolsänka på drygt 600 ton, vilket motsvarar årsutsläppen från 700 bilar. Råvaran är bland annat Stockholmarnas trädgårdsavfall. Den biokol som produceras används av trafikkontoret vid trädplantering och överskottsvärmen återvinns i fjärrvärmenätet. 

Satsar på biokol gör också Stockholm Exergi, tidigare Fortum Värme, som just nu projekterar för en ny jätteanläggning. Enligt Erik Dahlén, ansvarig för forskning och utveckling på Stockholm Exergi, skulle en sådan anläggning kunna hantera 25.000 ton avfall årligen, vilket skapar 5.000 ton biokol och en kolsänka på 10.000 ton. 

”Just nu undersöker vi om satsningen kan bära sig ekonomiskt. De möjliga intäkter vi ser framför oss är dels att sälja kolsänkan till företag som vill kompensera för utsläpp, men också att sälja biokolet som jordförbättring”, säger Erik Dahlén. 

Cecilia Sundberg är positiv till att utvecklingen går framåt på biokolsområdet. Särskilt stor potential tror hon tekniken har för småbönder i utvecklingsländer. 

”Det finns ingen enskild teknik som ensam kan lösa klimatfrågan. En stor fördel med biokol är dock att det inte bara fungerar som kolsänka utan också har potential att förbättra odlingssystem och öka matproduktionen i torra och utarmade jordar”, säger hon.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från PreciselyAnnons

Avtal på autopilot för framtidens juristavdelning

De processer och verktyg som bolagsjurister använder i avtalsarbetet har under de senaste åren utvecklats snabbt. Med en digital plattform som automatiserar avtalsprocesser vill Precisely hjälpa bolagsjurister att uppnå bättre regelefterlevnad och produktivitet. Som ett resultat får bolagsjuristen mer tid över att hjälpa sina kommersiella team att göra bättre affärer. 

Avtal utgör en trygghet. De används för alltifrån överenskommelser med leverantörer och licenser för mjukvara, till hyra av kontor och anställning av konsulter. Liksom de flesta andra aspekter av företagande har avtal och affärsjuridik gått över till att vara allt mer digitalt. 

– En av de vanligare åtgärderna för att komma ifrån traditionell avtalshantering är att många nu har digitala arkiv istället för fysiska. Endast digital arkivering påverkar dock inte avtalsflödet i sin helhet i någon större utsträckning. Det finns många områden som behöver ses över för att nå ett säkrare, effektivare och lönsammare sätt att hantera sina avtal på, betonar Nils-Erik Jansson, grundare och VD på Precisely.

Det Nils-Erik avser är exempel på funktionalitet i Preciselys plattform. Plattformen ger företag möjlighet att maximera sina avtals prestanda och låta vem som helst skapa, förhandla, digitalt signera samt följa upp avtal, utan att bolagets jurister tappar kontrollen. Idag används bolagets teknik av fler än 200 bolag spridda över hela världen. Bland de svenska kunderna märks bl.a. Norstedts Juridik, New Wave Group och NA-KD. 

– Våra kunder reducerar sina kostnader, samtidigt som de får bättre översikt. Vi har sett resultat om 30 procents minskad ledtid för avtal, och 80 procents minskad tid för att skapa avtalen, säger Nils-Erik. 

Låter bolagsjuristen fokusera på juridiken

Plattformen gör att bolagsjuristen kan fokusera på strategi och komplex juridisk analys istället för enklare frågor.

– Vi löser flera utmaningar som ofta leder till huvudvärk för bolagsjurister. Genom att definiera digitala regler utifrån befintliga policys, compliance-rutiner och avtalsmallar behöver man inte kompromissa mellan regelefterlevnad, kontroll och snabbhet. På så vis kan bolagsjuristerna fokusera på det de är bäst på – juridiskt arbete istället för pappersarbete, konstaterar Nils-Erik.

Förbättrar den juridiska upplevelsen 

Många av Preciselys kunder vittnar om att juristavdelningen har begränsade resurser i jämförelse med övriga organisationen. Det leder ibland till att bolagsjuristen uppfattas som en flaskhals. 

– En uppskattad effekt av plattformen som har blivit alltmer central är att den hjälper juristavdelningen att samarbeta bättre med sina kommersiella avdelningar. Plattformen blir bolagsjuristernas ”superkraft” och gör det möjligt för affärssidan av företaget att hantera stora delar av den standardiserade avtalsprocessen på egen hand, samtidigt som de alltid avtalar inom förgodkända regler och ramar. Det leder till att en bättre upplevelse för alla som interagerar med Legal, adderar Nils-Erik.

Framtiden för digital avtalsförhandling

Preciselys teknik möjliggör också digital förhandling, vilket underlättar när allt fler arbetar på distans. De digitala förhandlings- och samarbetsfunktionerna gör att parterna kan komma överens snabbare - med utökad spårbarhet och kontroll. Precisely banar väg för nästa generations avtalsplattform och redan idag kan avtal registreras med stöd av AI.

– Tekniken vi har utvecklat för att analysera avtal kommer i framtiden appliceras för att hjälpa våra kunder förhandla med mer kontroll och högre effektivitet. På sikt ser vi att det kommer vara möjligt att eliminera mänsklig interaktion vid förhandling av enklare avtal, avslutar Nils-Erik.

OM PRECISELY

Precisely grundades 2014 av affärsjuristerna Nils-Erik Jansson och Simon Fouladi. Bolagets prisbelönta digitala avtalsplattform hjälper bolag att förbättra sina avtalsprocesser. Idag används Preciselys plattform av fler än 200 bolag spridda över hela världen. Bland de svenska kunderna märks bl.a. Norstedts Juridik, New Wave Group och NA-KD.  www.precisely.se  

 

Mer från Precisely

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Precisely och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?