Nu tar sjöfarten det stora tekniksprånget

El, vätgas och robotfärjor. Efter att ha halkat efter den övriga transportsektorn har innovationerna på sjöfartsområdet nu tagit fart. 

Den självkörande norska färjan Zeabuz.
Den självkörande norska färjan Zeabuz.Foto:Press

Elektrifiering färjans framtid
Eldrift har pekats ut som en av framtidsteknikerna inom sjöfart, framför allt inom färjetrafik. Idag finns endast två svenska rutter med hel eller delvis eldriven färjetrafik: sträckan Helsingborg-Helsingør, som trafikeras av Forsea med de eldrivna färjorna Aurora och Brahe, samt sträckan Göteborg-Frederikshavn, som trafikeras av den delvis elektrifierade färjan Stena Jutlandica. I samtliga fall handlar det om befintliga färjor som konverterats från diesel till eldrift.

Brist på batterikapacitet är i dag den största utmaningen för elektrifiering av sjöfart, men i takt med att utvecklingen av batterier snabbt går framåt tror många att elbåten snart tar nästa steg.

Färjejätten Stena Line inledde sin satsning på batteridrift 2018 med att elektrifiera färjan Stena Jutlandica.
Färjejätten Stena Line inledde sin satsning på batteridrift 2018 med att elektrifiera färjan Stena Jutlandica.

Vätgas gasar på
Bränsleceller som drivs av flytande vätgas har spåtts kunna revolutionerna såväl flyget som de tunga vägtransporterna. Nu görs de första försöken med vätgasdrivna färjor som, till skillnad mot sina elektriska motsvarigheter, ska kunna färdas längre sträckor.

2019 delade EU ut 5 miljoner euro för att stödja utvecklingen av två vätgasdrivna fartyg: ett i Lyon i Frankrike och en vägfärja i norska Stavanger. Den norska färjan har kapacitet för upp till 299 passagerare och 80 bilar och kommer enligt plan att tas i trafik under 2021. Rederiet Norled, som kommer driva färjan, har förbundit sig att färjan ska drivas till minst 50 procent av flytande vätgas, även om den även kan drivas batterielektriskt.

Zeabuz har utvecklat en självkörande passagerarfärja.
Zeabuz har utvecklat en självkörande passagerarfärja.

Självkörande till sjöss
Båtburen lokaltrafik har blivit en allt vanligare syn i världens städer. I Norge har forskare tagit det hela ett steg längre och utvecklat en självkörande passagerarfärja för lokaltransport. Tekniken, som utvecklades redan 2018 på Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet i Trondheim, lade grunden för bolaget Zeabuz. 

Fördelarna med automatiserad sjötransport är bland annat kostnadseffektivitet, då båten kräver mindre kostnader och utrymme för personal. Som ett resultat använder den även mindre energi. Men trots att tekniken pekas ut som lovande finns det ännu inget regelverk på plats för framförandet av självkörande båtar, vilket håller branschen tillbaka. 

 


Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?