1515

Nu tar jordens resurser slut – men coronan köper oss tid

Imorgon, den 22 augusti, inträffar den dag som varje år uppmärksammas av miljöorganisationer världen över, dagen då människans ekologiska fotavtryck överskrider jordens årliga kapacitet.

Sedan förra året har datumet förskjutits i mer hållbar riktning med hela tre veckor och enligt Global Footprint Network, som står bakom beräkningen, beror den positiva utvecklingen på coronapandemin. Det här årets datumförändring det största skiftet någonsin ett enskilt år sedan människan började överskrida jordens ekologiska kapacitet i början av 1970-talet. Men årets tillbakagång sker inte samtidigt med ökad mänsklig välfärd utan är följden av en dödlig pandemi.

”Den plötsliga krympningen av det ekologiska fotavtrycket är långt ifrån den internationella förändring som krävs för att uppnå både ekologisk balans och människors välmående, två odelbara komponenter av hållbarhet”, säger Global Footprint Network i en kommentar.

Mänskligheten använder enligt rapporten naturens resurser 1,6 gånger snabbare än vår planets ekosystem kan regenerera. Enligt organisationen skulle det räcka med att backa datumet fem dagar per år för att uppnå ett hållbart resursutnyttjande innan år 2050. 

Rapportförfattarna har beräknat att de länder som helt stängt ned under coronapandemin har minskat energikonsumtionen med 25 procent, medan en partiell nedstängning minskat energikonsumtionen med 17 procent, endast begränsade åtgärder minskat energikonsumtionen med åtta procent och de som hållit samhället helt öppet inte har minskat konsumtionen av energi.


Innehåll från XenitAnnons

Virtuella skrivbord, lösningen för den hybrida arbetsplatsen

Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao
Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao

Allt fler företag har efter pandemin öppnat upp för en hybrid arbetsplats där medarbetarna kan mixa kontor- och hemmaarbete som de själva önskar. Den ökade friheten att kunna arbeta varifrån man vill ställer nya krav på företags IT. Krav som många företag saknar digitala lösningar för att möta.

– För två år sedan kunde ingen förutspå hur otroligt viktigt det skulle bli för företag att erbjuda en säker och enkel distansarbetsplats i molnet. När allt fler nu går mot att erbjuda sina medarbetare en hybrid arbetsplats även efter pandemin måste företag investera i rätt teknologier med bättre förutsättningar för ökad flexibilitet. Där är virtuella skrivbord en väldigt bra lösning för många. Virtuella skrivbord leder till flexibilitet och skalbara kostnader för verksamheten utan att tumma på medarbetarnas upplevelse eller säkerhet, säger Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är ett av de främsta företagen i Sverige inom virtuella skrivbord i Microsoft Azure. Ett virtuellt skrivbord är ett skrivbord som man kan komma åt var som helst, när som helst och från vilken enhet som helst med alla program och applikationer man behöver i sitt arbete.

Läs mer om Xenits tjänst för virtuella skrivbord. 

– Det är viktigt att erbjuda sina medarbetare ett flexibelt arbetssätt och samtidigt skydda sin organisations data, applikationer, enheter och nätverk från cyberhot.  Med virtuella skrivbord i Azure får användarna ökad frihet i hur de vill arbeta samtidigt som verksamhetens IT får skalbara kostnader, ökad säkerhet och centralstyrda tillgångar. Virtuella skrivbord har även en positiv påverkan på verksamheters hållbarhetsarbete, dels genom molnbaserade lösningar, och dels genom att livslängden på enheterna förlängs med upp till 40%, fortsätter Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är guldpartner till Microsoft som erbjuder en flexibel Virtual Desktop Infrastructure plattform i molnet. En plattform som ska kunna tillgodose så gått som alla användarscenarion.

– I Sverige bygger vi världens mest hållbara datacenters, det gör vi för att med rätt teknik kan vi tillsammans accelerera omställningen till en mer hållbar framtid. Med Microsoft som din molnpartner är du säker på att ditt val är hållbart, därför gläder det mig att Xenit är en samarbetspartner som nyttjar Microsofts molnplattform för att skapa nya affärsmöjligheter för svenska företag, säger Therése Treutiger, Director Global Partner Solutions & Innovation

Gratis guide: Så löser du 6 IT-utmaningar för morgondagens flexibla arbetsplats

 

Mer från Xenit

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xenit och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?