ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Nu skriver vi historia – vare sig vi vill eller inte

  • Foto: Hasse Holmberg / TT

Historia skrivs just nu. Vare sig vi vill det eller inte. Oavsett om vi väljer att agera eller inte.

Det är ett bombastiskt påstående, jag medger det. Men det är hög tid att vi inser vilken knivsudd vår tillvaro balanserar på.

Inom ett decennium måste utsläppen ha halverats globalt. I stället fortsätter de att klättra uppåt.

Vårt ökade energibehov mättas på marknaden ännu främst genom fortsatt förbränning av fossila bränslen. Under fjolåret stod dessa – med naturgasen i spetsen – för 70 procent av den ökade efterfrågan på energi, enligt Internationella energimyndigheten (IEA).

IEA:s chef Fatih Birol kallade de senaste siffrorna för extraordinära:

”Ökningen är den högsta det här decenniet”, konstaterade han.

Så ser alltså riktningen just nu ut, trots att vi under decennier vetat vartåt det barkar och vad som krävs för att vända utvecklingen.

För svensk del har vägen bort från det fossila sannolikt aldrig varit så väl utstakad som i dag.

I mitten av mars presenterade Naturvårdsverket sin klimatpolitiska handlingsplan där tre områden pekas ut som särskilt centrala. Transportsektorn behöver effektiviseras och förnybara drivmedel öka. Industrin kräver utveckling och marknadsintroduktion av ny teknik samt en skärpning av EU:s utsläppshandel. Och så måste negativa utsläpp genom bio-CCS möjliggöras, menar myndigheten.

Kort skulle Naturvårdsverkets krav kunna sammanfattas: öka den politiska styrningen.

Häromveckan levererade så Klimatpolitiska rådet sin första riktiga utvärdering av regeringens politik. Inte heller det tycker att de folkvaldas insatser är tillräckliga.

Om något så efterlyser rådet ett helhetsperspektiv på klimatomställningen, där samtliga politikområden bidrar till en miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbar utveckling.

Som läget är nu syftar miljömässiga styrmedel i regel till att korrigera marknadsmisslyckanden, enligt rådet. För att uppnå noll nettoutsläpp krävs i stället ”genomgripande innovationer och samhällsförändringar på systemnivå tvärs över sektorerna”.

En fri tolkning av detta borde leda till följande slutsatser i dagsaktuella frågor:

•Bygg inte ut Arlanda. Bygg inte ut Preemraff. Att medvetet tillåta ökade utsläpp vore ingenting annat än galenskap.

•Se till att finanssektorn blir hållbar. Bankerna måste fokusera på att styra allt – och då menar jag allt – kapital i en riktning som inte tär på människor och klot. Att penningtvätt går bort behöver egentligen inte noteras.

•Skriv inte under Parisavtal och svenska klimatmål om inte politiken anpassas därefter. Hedra inte Greta Thunberg i kongresstal om du inte tar henne på orden.

Det är en ironi i sig att Klimatpolitiska rådet i en av sina rekommendationer till regeringen kräver ett klargörande av att noll nettoutsläpp inte innebär något annat än ”noll utsläpp i de flesta sektorer”.

Och det i ett läge då rådets utvärdering sker på ett mål som i sig är alltför lågt satt. Ska Sverige göra sitt för max 1,5 graders uppvärmning krävs avsevärt mer. 

Det är alltså inte för inte som FN:s generalsekreterare António Guterres inför september månads klimatmöte kräver höjda ambitioner och konkreta åtgärder av världens ledare – och inte bara snack.

Han har flera gånger varnat för att vi håller på att förlora kampen mot klimatförändringarna. Han inser att det är i dag, i morgon och alla andra dagar framåt som vi måste agera.

Historia skrivs nu, vare sig vi vill det eller inte. Antingen genomför vi en omställning av aldrig tidigare skådat slag. Eller så gör naturen det åt oss.

Just nu lutar vi åt det senare.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies