Annons

Nu ska storbolagen mäta biologisk mångfald

Åtta svenska företag går samman för att lättare kunna värdera hur den biologiska mångfalden påverkas. Målet är ett verktyg som ska kvantifiera vad som sker vid markanvändning. 

Foto:Jessica Gow/TT
Foto:Pontus Lundahl/TT
Foto:Jesper Frisk

Ambitionen är att de bolag som använder det nya verktyget på ett trovärdigt sätt ska kunna ”kvantifiera och kommunicera” såväl positiv som negativ påverkan på naturen. En effekt man hoppas på är mer förutsägbara tillståndsprocesser för alla parter. 

”Vi ser stor potential i att hitta en praktiskt tillämpningsbar metod för att värdera biologisk mångfald. Att hitta ett gemensamt tillvägagångssätt som fungerar att använda i olika branscher kommer vara en styrka i dialogen med våra intressenter”, säger Helle Herk Hansen, miljöchef vid Vattenfall, i en kommentar. 

Vid sidan av Vattenfall deltar LKAB, Boliden, Cementa, LKAB, SCA, Skellefteå Kraft, Specialfastigheter och Svenska Kraftnät i satsningen, som kommer att ledas av konsultföretaget Ecogain.

Bolagen använder på olika sätt mycket mark i sina respektive verksamheter och har alla identifierat biologisk mångfald som en väsentlig fråga för både hållbarhetsarbetet och affärerna.

Bara 40 procent av Sveriges arter (listade i EU:s art- och habitatdirektiv) har god status, enligt en färsk rapport från Naturvårdsverket. Hur ska det här initiativet att bidra till att förändra de siffrorna?

”Det här initiativet kommer att hjälpa företagen att identifiera de mest värdefulla områdena. Verktyget handlar om att förenkla något som är väldigt komplext, att hitta en balans mellan vetenskaplig korrekthet och tillämpbar enkelhet. Företagen kan i dag få lägga orimligt mycket pengar på utredningar i förhållande till själva miljönyttan. Det här verktyget ska hjälpa dem att optimera miljönyttan”, säger Anders Enetjärn, vd för Ecogain. 

Hur ska jag som lekman kunna lita till att det här görs gediget? Finns inte en risk för att ribban som så ofta läggs för lågt?

”Det här verktyget kommer att ha en vetenskaplig förankring och ledas av en disputerad ekolog. Projektet kommer också att ha två faser av förankring med samhället i övrigt, där en referensgrupp bestående av myndigheter NGO:s och akademi blir viktig”, säger Anders Enetjärn. 

Han fortsätter: 

”Jag är ödmjuk inför att biologisk mångfald är komplext. Det finns alla möjligheter att göra fel, skulle den som är kritisk säga. Men det är inte skäl att inte agera. Besluten om hur vi bygger samhället fattas oavsett, och i dag utan att sätta siffror på hur biologisk mångfald påverkas eller kan kompenseras. Den som säger att det här inte går att göra, säger indirekt att det vi har nu är okej.”

Vet vi allt vi behöver veta för att ta fram den här sortens verktyg? Finns inte risken att man missar saker i naturens komplexitet?

”Jo, det finns det. Men i dag gissar vi bara. Gör vi inte det här får vi fortsätta att gissa. Nu får vi ett verktyg som kan hjälpa oss till kloka beslut. Men det är klart att vi måste vara ödmjuka inför att vi inte vet alla samband.”

Enligt Anders Enetjärn finns i dag åtskilliga snarlika projekt runt om i världen, ett exempel han lyfter är brittiska Biodiversity Metrics. Ännu saknas dock en global standard. 

”Mätbarhet av biologisk mångfald går helt i linje med vad som förväntas komma ut av de nya globala målen för biologisk mångfald. Den första draften från FN:s konvention för biologisk mångfald indikerar att vi inte ska ha några mer förluster av biologisk mångfald. Det kommer att driva fram den här typen av beräkningsmodeller. I projektet ska vi inte uppfinna ett nytt svenskt hjul, utan synka med internationell praxis.”

Johan Kuylenstierna, styrelseledamot i Ecogain och adjungerad professor vid Stockholms universitet, kallar initiativet för viktigt men utmanande. 

”En ambition med projektet är att lösa utmaningen med att mäta och värdera biologisk mångfald kopplat till industriell verksamhet. Därför är det viktigt att olika branscher ingår i samarbetet. Man har samma tanke som i klimatarbetet, att utgå från olika scope där scope 1 handlar om att beakta påverkan från till exempel förändrad markanvändning i den egna verksamheten till scope 2 som handlar om påverkan på biologisk mångfald genom hela värdekedjan. Frågan om biologisk mångfald är på många sätt mer komplex än klimatfrågan, men med tanke på hur akut situationen är så är det bra att man nu börjar komma igång med detta arbete.” 

Johan Kuylenstierna säger att det är en sak att mäta biologisk mångfald, men delvis en annan sak att förstå ekosystemen och hur olika arter samverkar. 

”Men om vi inte kan mäta korrekt och ha faktabaserade underlag för en gedigen diskussion, då kommer vi inte framåt och det blir svårt för företagen att bidra positivt.”

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

Så underlättar pappersfria avtal vardagen för företagen

E-signering blir enklare att lagra digitalt.
E-signering blir enklare att lagra digitalt.

Glöm pappersarkivering i pärmar, osignerade anställningskontrakt och borttappade dokument. Allt fler företag väljer att digitalisera sina avtalsprocesser. 

Här är skälen till att en pappersfri verksamhet blivit ett trendbegrepp 2020.

Kom igång säkert med Nordens ledare inom e-signering – läs mer om Scrive här 

Få bättre koll genom att skippa arkiven och pärmarna

I en djungel av etikettlösa pärmar är det svårt att leta reda på rätt avtal, dokument och offerter. Svenska e-signeringsleverantören Scrives lösning är istället att digitalisera alla kontrakt och sedan lagra dem virtuellt.

På så sätt kan både chefer och anställda komma åt sina kontrakt från kontoret eller butikerna med en enkel knapptryckning. Det leder till snabbare kundservice, bättre skydd mot bedrägerier och ett betydligt bättre system för säker förvaring av avtal. Och risken för att du som företagare ska tappa bort dokument är obefintlig. Du får helt enkelt bättre koll.

Lägg tiden på annat än administration

Tid är pengar. Och genom att automatisera avtalsprocessen finns både tid och pengar att hämta. Ett av företagen som Scrive har jobbat med har exempelvis kortat ned tiden det tar att bli kund hos dem från i genomsnitt 14 dagar till mindre än en timme. Som företagare kan du alltså eliminera kostsamma och tidskrävande fel som kan bli en följdverkan av manuell behandling.

Genom att digitalisera kontraktskrivandet och därmed minska administrationstiden kan medarbetare som tidigare haft som uppgift att hantera fel i kontrakt få andra och mer relevanta arbetsuppgifter. Kort och gott: som företagare kan du kraftigt reducera kostnader, tid och resurser på skrivare, papper, postgång, lagring och generell administration.

Bli grönare – och tjäna pengar på kuppen

Allt fler företag har som policy att miljöanpassa sina verksamheter. Det kan handla om klimatsmarta möten, hållbara seminarier och försök till minskat matsvinn efter fredagsfikat. Men det kan också vara ekonomiskt lönsamt att satsa på miljön. När Scrive 2018 firade tio miljoner signerade digitala dokument innebar det samtidigt att deras kunder sluppit att skriva ut motsvarande 100 miljoner A4-papperssidor.

Digitalisera – och lägg vantarna på de påpassade talangerna

Företagen skriker efter arbetskraft. På talangernas marknad kommer rekryteringsfrågan knappast bli mindre viktig i framtiden. En av de vanligaste orsakerna till att kandidater väljer att hoppa av en rekryteringsprocess är relaterade till tid. Allt fler HR-avdelningar har insett vikten av ett kvickt och smidigt agerande vid anställningar.

Scrive har med sin populära e-signeringstjänst snabbat upp många anställnings- och kontraktsprocesser i både små och stora bolag. I dag kan slutanvändarna e-signera och hantera sina dokument var de än befinner sig, på vilken enhet som helst. Det ligger rätt i tiden ur ett digitaliseringsperspektiv.

Testa Scrive gratis i 30 dagar – läs mer här

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?