ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Nu satsar Sveriges bönder på förnybar energi

  • Foto: BJÖRN LINDGREN/TT

Var tredje lantbrukare planerar investeringar i förnybar energi de närmaste tolv månaderna. 

Åtta av tio lantbrukare som tänker investera i förnybar energi väljer solenergi. Den näst populäraste satsningen är bioenergi. Vidare planerar sex av tio lantbrukare tekniska förändringar som effektiviserar gårdens energianvändning. Det visar en undersökning från marknadsanalysföretaget Landja som gjorts på uppdrag av LRF.

Sommarens torka drabbade Sveriges bönder hårt. Totalt räknar LRF med att böndernas samlade inkomster sjönk med 10 miljarder kronor. Ändå visar det sig att viljan att investera långsiktigt i fossilfri energi är mycket stor.

“Det har hänt väldigt mycket bara på två-tre år. Drivkraften är stor för att gå över till fossilfritt, göra sig oberoende av framtida elprishöjningar och känna sig självförsörjande. I dag har en tredjedel av de svenska lantbruken någon typ av produktion av förnybar energi, säger Niklas Bergman, energiexpert på LRF, i en kommentar till undersökningsresultatet.

I undersökningen svarade 466 företagare som äger mer än tio hektar åker. Svaren varierar beroende på företagarens ålder, gårdsstorlek och skogsinnehav. Företagare som är under 40 år och har mer än 50 hektar åkermark och fler än 24 djurenheter är mest intresserade av att effektivisera sin energianvändning. 

När det gäller investeringar i förnybar energi inom de närmaste tolv månaderna är lantbrukare i åldern 41-55 år med mer än 50 hektar skog mest intresserade. I en tidigare undersökning, från februari 2018, uppgav 12 procent av lantbruken att de har investerat i solenergi.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies