Nu har Trump skrotat 95 lagar som skyddar miljön

President Donald Trump och hans administration fortsätter att skrota miljölagar i rask takt. Nu är det skyddet för våtmarker och vattendrag som avskaffas.

Foto:Alex Brandon

På torsdagen meddelade chefen för amerikanska miljömyndigheten EPA, Andrew Wheeler, att antalet antalet vattendrag som ska skyddas av federal lag minskar dramatiskt. Samtidigt höjs nivåerna för hur mycket föroreningar som tillåts i våtmarker och mindre vattendrag, rapporterar amerikanska medier.

De regler som nu slopas infördes 2015 under president Barack Obamas tid och breddade definitionen av vattendrag. Men med de senaste ändringarna gäller inte längre den federala lagstiftningen för exempelvis tillfälliga vattendrag, grundvatten och lantbrukets dammar. 

Lagändringarna välkomnas av många lantbrukare, fastighetsexploatörer och gruvbolag samtidigt som de får hård kritik, bland annat från ordföranden för EPA:s egen rådgivande kommitté.

Donald Trump lovade när han tillträdde som president att han skulle lätta på de federala miljölagarna. Enligt New York Times har han hållit sitt ord, hittills har minst 95 miljölagar som slopats eller försvagats sedan 2016.

Till exempel behöver inte längre olje- och gasföretag rapportera sina utsläpp av växthusgasen metan, oljebolagen får exploatera Arktis och det är återigen tillåtet att jaga rovdjur i Alaskas naturreservat.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?