ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Nu får Sverige en ny högsta topp

  • Beräkningar från Stockholms universitet och Tarfala forskningsstation visar att Kebnekaises sydtopp nu blir lägre än nordtoppen – bilden till höger är från 2014. Redan då visade mätningar att avståndet mellan de båda topparna minskat till 70 centimeter. Foto: TT och Stockholms universitet

Från och med i dag – den 1 augusti – får Sverige en ny högsta topp. Beräkningar från Stockholms universitet och Tarfala forskningsstation visar att Kebnekaises sydtopp nu blir lägre än nordtoppen. 

Prognosen är att sydtoppen från den 1 augusti kommer att vara lägre än nordtoppen. Det skriver Stockholms universitet och Tarfala forskningsstation efter att ha genomfört en mätning av sydtoppen den sista juli. 

”Jag har aldrig sett så mycket nedsmält snö på sydtoppen som den här sommaren”, säger Gunhild Ninis Rosqvist, professor i geografi med inriktning på naturgeografi och chef för Tarfala forskningsstation.

Kebnekaises sydtopp är en glaciär, vars höjd varierar beroende på årstid och väder. I mitten av 1900-talet mättes toppen ligga 2.117 meter över havet. 

När forskarna under tisdagen genomförde mätningar var sydtoppen 2.097 meter hög. Under juli månad har hela 4 meter snö och is smält bort, vilket ger en smälttakt på 14 centimeter per dygn.

Det här innebär att man gör bedömningen att Sverige den 1 augusti kommer att få en ny högsta topp – nordtoppen, som är 2.096,8 meter hög, består av klippor och därmed inte smälter. 

”Det går väldigt fort nu. Resultatet av den varma sommaren kommer bli en rekordförlust av snö och is i fjällen”, säger Gunhild Ninis Rosqvist.

De senaste 20 åren har sydtoppens glaciär smält med i snitt en meter per år. 

Carl Lundberg som arbetar på Tarfala forskningsstation framhåller att man inte ska se förändringen som en enskild händelse, utan ur ett större perspektiv:

”Det kan ses som ett tecken på klimatförändringar”, säger han. 

Är det här ännu ett tecken sommaren 2018 på att vi måste ta klimatförändringarna på allvar?

”Det tycker jag. Och det är mycket viktigare än den här siffran som nu kommer att pendla fram och tillbaka.”

Med kallare väder kommer sydtoppen sannolikt att växa sig högre igen. Men ännu är det för tidigt på säsongen för att notera toppens ”årslägsta”. Hur det blir kommer mätningar i slutet av sommaren, då smältningen upphört, att visa. 

I fjol var skillnaden mellan nordtoppen och sydtoppen två meter som minst.

Mätningarna av Kebnekaise utförs med en så kallad differentiell GPS med 2 centimeters noggrannhet, skriver forskarna i pressmeddelandet.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies