1515
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Nu börjar Cop26 i Glasgow: ”Alla lampor blinkar rött”

Klimattoppmötet har börjat. Rapporter, uttalanden och nya klimatmål haglar in. Vi sammanfattar de viktigaste händelserna.

Alok Sharma, Cop 26-ordförande, under sitt invigningstal.
Alok Sharma, Cop 26-ordförande, under sitt invigningstal.Foto:Alberto Pezzali

När Cop26 startade upp i går invigningstalade ordföranden för klimattoppmötet, Alok Sharma, och sa att IPCC-rapporten i augusti fått alla lampor att blinka rött.

”Cop26 är vårt sista riktiga hopp att begränsa temperaturökningen till 1,5 grader. Jag vet att vi har förhandlingar framför oss som saknar historisk motsvarighet, men jag tror att det internationella systemet kan leverera. Vi måste göra det.”

Under gårdagen och förmiddagen har en rad företag och organisationer presenterat nya klimatmål och släppt olika rapporter. Bland annat presenterade G20-länderna i går stolt sin enighet kring att begränsa uppvärmningen till 1,5 grad, i stället för som tidigare två grader. FN:s generalsekreterare var dock inte lika imponerad. Han twittrade om sin besvikelse – men att G20 i alla fall inte krossat hans förhoppning om att kunna nå 1,5-gradersmålet.

FN:s miljöprogram och EU har presenterat ett nytt internationellt metanutsläppsobservatorium, IMEO. Observatoriet ska övervaka EU och USA:s nyligen presenterade metaninitiativ, med en budget på en miljard kronor för de kommande fem åren.

Global compact och Accenture har presenterat en rapport på 1 200 företags klimatledarskap. 73 procent av företagsledarna känner en ökad press att accelerera klimatarbetet och hälften anser att extremväder är det största hotet mot leverantörskedjan.

I dag kommer utvärderingsorganet SBI att hålla en rad möten, likaså SBSTA som förser Cop-mötet med tekniska och vetenskapliga råd. Kyoto-protokollets parter kommer hålla möte efter lunch. I kväll kommer regeringsledare från hela världen att mötas med inledningsanförande av Storbritanniens Boris Johnson.

Ikväll kommer också ett nytt internationellt nätverk av klimatpolitiska råd, ICCN, att lanseras, efter initiativ från Sverige, Chile och Storbritannien.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?