1515

Northvolt och Volvo Cars i nytt samarbete kring batteriåtervinning

Hur bra kan nya battericeller tillverkade av gamla batterier bli? Ett nytt projekt där Volvo Cars, Northvolt, Chalmers och Uppsala Universitet ingår ska söka svaret på den frågan.

Foto:Michael Owen Baker

”Jag ser fram emot att vi tillsammans kommer lära oss mer om batteriåtervinning, och att koppla ihop återvinningsprocessen med hur väl det färdiga batteriet fungerar, även efter lång tids användning”, säger Anna Hägg, projektledare hållbara batterier på Volvo Cars, i ett pressmeddelande. 

Forskningsprojektet, som heter NyBat, ingår i det strategiska innovationsprogrammet Metalliska materia. I projektet ska man ta reda på om det uppstår några nya åldringsfenomen i Northvolts litiumjon NMC-batterier, som är tillverkade av material från använda batterier från Volvo Cars, som skiljer sig från de man sett på nya batterier.  

Projektet har en budget på 7,7 miljoner kronor varav hälften kommer från från den svenska innovationsmyndigheten Vinnova. NyBat är ett av sju nya forskningsprojekt som beviljats stöd.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?